Kuşadası’nda faaliyet gösteren Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği’nin doğa gezileri kapsamında bu hafta Efeler’e bağlı Eğrikavak ve Akçaköy arasında, Mendegüme, Gürlek ve Koçak gibi geçtiği yörelerin ismiyle anılan Koçak Kanyonu dikkat çekildi. Bölgenin güzelliklerinin yanı sıra yaşanan tahribatlar yerinde görüldü. Profesyonel turist rehberi Hakan Bahçecioğlu’ndan Tralles’ten Nysa’ya kadar olan coğrafyanın tarihi zenginliklerini dinleyen doğaseverler 7 yıldır düzenli olarak izleme yapılan vadide hemen her yıl olumsuz değişimlerin yaşandığını gözlemdiler.
YABAN HAYVANLARINA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Kestane yaylalarıyla ünlü Eğrikavak köyündeki vadinin derin çukurlarına doğru kanyonun içine yolculuğa çıkan doğaseverler coğrafyanın özgün kliması sayesinde birbirinden güzel bitki toplulukları ve ağaçları yerinde görme imkanı bulundu. Oklu Kirpi, Çakal, tilki, sansar, domuz ve yaban kedilerinin dolaştığı, kaya kartallarının uçuştuğu kanyonda, aromatik ve tıbbi bitkilerin duyarak ve Koçak Çayının oluşturduğu küçük şelalelerin güzelliklerini seyrederek yürüyen doğa tutkunları, doğanın içinde unutulmaz bir gün geçirdi.
GÜZELLİKLERİ HER GEÇEN YIL AZALIYOR
Koçak Kanyonu’nun kuzey bölgesinde, vadinin içinde çayın içine kadar açılan yollar nedeniyle bu güzelliklerin her geçen yıl azaldığını görüldü. Yöre insanları eski yıllarda ihtiyacı olan odunları tahribat yapmadan toplayarak eşeklerle ve beygirlerle taşıyorlardı. Ancak açılan yeni yollara traktörler girdiğinde, anıtsallık kriteri taşıyan devasa boyutlardaki birçok Çınar, Meşe, Menengiç ve Sandal gibi ağaçların kesildiğine tanıklık edildi. Tarihe tanıklık eden ve asırlardır ayakta olan bu ağaçlar günümüzde kesilerek odun olarak kullanıldığı, yolların açılmasıyla birlikte henüz bilimsel araştırmaları yapılmamış olan eşsiz güzellikteki bitkiler yok olduğu ve kanyonda yaklaşık 8 kilometre uzunluğunda bir koridor içinde orman oluşturan Sandal ağaçlarının devasa boyutlara ulaştığı görüldü.
GELENEKLER YAŞATILIYOR
Aydın’da bir doğa harikası olan Koçak Kanyonu’nun güzellikleri her geçen yıl azaldığı ve nelerin kaybedildiği bilinmemesi üzdü. Doğa severlerin Tabiat Parkı olması için ısrarcı olduğu Kanyonu’na bir koruma statüsü verilmesi halinde vadinin doğal peyzajı, bitki örtüsü ve yaban hayatı olumsuz etkilerden korunacağı, aynı zamanda planlı bir şekilde bölgede yapılacak ekoturizm faaliyetlerinden Akçaköy ve Eğrikavak köyleri yarar sağlayacağına dikkat çekildi. Her yıl bölgeye gelerek yürüyüş yapan ve kanyonun güzelliklerini yerinde gören doğaseverler, bölgede üretilen kestane, ceviz, dağ inciri, bal ve elmalardan alarak yöre insanlarına katkı sağlıyor. Doğa tutkunları yürüyüş sırasında denk geldikleri Eğrikavak köyündeki sünnüt düğününde köylüler tarafından ağırlandı. Eğrikavaklılar doğaseverleri misafir ederek, geleneksel düğün yemeklerinden ikram etti.
TABİAT PARKI YAPILMALI
Koçak Kanyonu’na dikkat çekmek amacıyla yaptıkları yürüyüşün ardından açıklamada bulunan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Koçak Kanyonu’nda daha fazla tahribat yaşanmadan ve güzellikleri kaybolmadan, ilgili kurumlardan bir an önce kanyonu Tabiat Parkı yapmalarını bekliyoruz” diye konuştu.