Aydın’da son dönemde sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen vatandaşların tercihi olan Uzman Diyetisyen Beril Özenç, önemli açıklamalarda bulundu. Sağlıklı bir yaşamın ipuçlarını veren Diyetisyen Özenç, sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti. Sağlıklı beslenmenin sadece kilo vermek için değil hastalıklardan korunmak ve yaşam kalitesini yükseltmek için de son derece önemli olduğunu vurgulayan Özenç, “Ne yediğimiz, ne kadar yediğimiz, ne zaman yediğimiz ve nasıl yediğimiz sağlıklı beslenmenin önemli noktalarındandır. Sağlıklı beslenme, tüm besin gruplarından yeterli ve uygun miktarlarda tüketmeyi, işlenmiş gıdalardan ve aşırı şekerli ve yağlı besinlerden uzak durmayı, bol su içmeyi ve düzenli egzersiz yapmayı içeren bir yaşam tarzıdır.” dedi.
BUNLARA DİKKAT EDELİM
Sağlıklı bir beslenme programı oluştururken dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu kaydeden Diyetisyen Özenç, “Bu anlamda yapılmasını gereken bazı şeyler vardır. İlk olarak kişisel ihtiyaçlar farklıdır. Her bireyin ihtiyaçları farklıdır. Beslenme programı oluşturulurken kişinin yaşı, cinsiyeti, boyu, kilosu, aktivite seviyesi, sağlık durumu ve varsa özel beslenme gereksinimleri göz önünde bulundurulmalıdır. Sağlıklı beslenme programı protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller gibi tüm besin ögelerini dengeli bir şekilde içermelidir. Her besin grubundan farklı besinleri tüketmek, vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Dolayısıyla besin çeşitliliğine dikkat edilmelidir. Fazla kalori almamak için porsiyon kontrolüne dikkat etmek önemlidir. Kişinin yaşam tarzına uygun olacak şekilde günde en az 2 ana öğün ve 2-3 ara öğün yapmak önemlidir. Ne kadar yediğimiz gibi nasıl yediğimiz de önemlidir. Yemekleri kızartmak yerine fırınlamak, haşlamak veya buharda pişirmek daha sağlıklıdır. Yetişkinler için günlük en az 2 litre su içilmesi önerilmektedir. Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmenin önemli bir tamamlayıcısıdır.” diye konuştu..
SAĞLIKLI BESLENMENİN FAYDALARI
Sağlıklı beslenmenin faydalarını anlatan Özenç, “İlk olarak kalp hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Sağlıklı beslenerek ideal kilonuzu koruyabilir veya kilo verebilirsiniz. Vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri alarak gün boyu enerjik kalabilirsiniz. Sağlıklı besinler, beynin işlevlerini destekleyerek ruh halinin iyileşmesine katkıda bulunur. Sağlıklı beslenme, uykuya dalma süresini kısaltarak ve uyku kalitesini artırarak daha iyi bir uyku çekmenizi sağlar. Bağışıklık sisteminin daha güçlü çalışmasını sağlayarak hastalıklara karşı direnci artırır. Cildinizin ve saçlarınızın daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar. Hafıza, konsantrasyon ve öğrenme gibi zihinsel fonksiyonların gelişmesine katkıda bulunur. Kemiklerin ve kasların güçlü kalmasına yardımcı olur.” şeklinde konuştu.
SAĞLIKLI BESLENMEYE BAŞLAMAK İÇİN İPUÇLARI
Özenç açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Bir anda tüm beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeye çalışmak yerine, küçük değişikliklerle başlamak daha kolay ve kalıcı olacaktır. Örneğin, kahvaltıda beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih etmeye başlayarak veya ara öğünlerde paketli gıdalar yerine meyve tüketmeye başlayarak küçük bir adım atabilirsiniz. Ne pişireceğinizi önceden planlayabilir ve alışveriş listenizi buna göre hazırlayabilirsiniz. Bu sayede sağlıksız besinlere yönelme riskiniz azalır. Ayrıca mümkün olduğunca evde yemek pişirerek, kullanılan malzemeleri ve porsiyonları kontrol edebilirsiniz.”