Aydın'ın Didim ilçesinde ikincil konut olarak adlandırılan yazlık site ve evler, uzun yıllardır günü birlik olarak kiralamalar yapılırken, devletin günü birlik evlerle ilgili çıkardığı yasa sonrasında günlük kiralık evler yasal statüye kavuşturuldu. Konuyla ilgili olarak mağduriyetlerin yaşanmaması noktasında uyarıda bulunan Didim Emlak Müşavirler Derneği Başkanı Umut Öz günlük kiralık ev sisteminin artık pansiyon statüsüne dahil edildiğini söyledi.

Didim Emlakcilar Derneginden Gunu Birlik Ev Kiralayanlara Ceza Uyarisi 491555 B5C3407E430B3A4Cdea351F310Ed06F7

Rotası İtalya olan teknede 28 düzensiz göçmen yakalandı Rotası İtalya olan teknede 28 düzensiz göçmen yakalandı

Öz yaptığı açıklamada yasal süreci anlatarak “Günlük ev kiralama konusuyla ilgili Bakanlık tarafından yapılan yasal düzenleme gereğince günlük kiralanan evler pansiyon statüsüne dahil edildi. Ekim 2023 tarihinde yayınlanan yeni yasayla birlikte 2024 yılından itibaren günlük ev kiralamak için turizm konutu belgesi alma zorunlu hale getirildi Turizm amaçlı kiralama izin belgesi için bazı evraklarla başvuru yapılıyor. Bunun içinde “Tüm kat maliklerinden muvafakat name, Web Tapudan alınmış tapu örneği, Kimlik arkalı önlü fotokopi, imza beyannamesi ve başvuru yeri ve yöntemi olarak ta başvurular e-devlet üzerinden gerçekleşmektedir. Arama çubuğuna "Turizm Amaçlı konut 12in Belgesi Başvurusu" yazıldığında ilgili Sayfaya yönlendirilip işlemi gerçekleştire bilirsiniz.” dedi.

Didim Emlakcilar Derneginden Gunu Birlik Ev Kiralayanlara Ceza Uyarisi 491555 7954Ee9A126Dec1201D184355103184A

“3 ŞAHSA 850 BİN TL CEZA KESİLDİ”

Yasal şartlara uymayanlara ciddi idari para cezası uygulandığını hatırlatan Dernek Başkanı Öz “İlçemizde de ruhsatı ve gerekli belgeleri olmadan günü birlik ev kiraladığı tespit edilen 3 şahsa toplamda 851 bin 59841 para cezası uygulanmıştır. Didim ilçe jandarma komutanlığımızım turizm amaçlı kiralanan konutlara yönelik denetimleri devam etmektedir. Akbük mahallemizde yapılan denetimlerde ruhsatı ve gerekli belgeleri olmayan günü birlik ev kiralayan şahıslara gerekli cezai şartlar uygulanmıştır. Ruhsatsız kiralamaların hem turizm sektörünü olumsuz etkilediği hem de vergi kaybına yol açtığından bu tür faaliyetlere karşı denetimlerde biz de dernek olarak vatandaşlarımız dan gelen şikayetleri kolluk kuvvetlerimize bildirip konunun takipçisi olacağız.”dedi.
 

Muhabir: HÜSEYİN ÇALIŞKAN