50 saati aşkın bir süredir kapalı olan Instagram’daki sorunun çözülmesi için Türkiye’nin sunduğu talepler doğrultusunda yapılan toplantının ayrıntıları da gün yüzüne çıktı.

Instagram’ın tekrar erişime açılma tarihi konusunda henüz net bir bilgi bulunmamakla birlikte, BTK ve Instagram arasındaki görüşmelerin sonuçları, platformun yakında tekrar kullanılabilir hale gelebileceğini işaret ediyor. Görüşmeler kritik bir aşamada devam ediyor.

Instagram Neden Kapatıldı?

Instagram’ın Türkiye’de erişime kapatılmasının arkasında, Türkiye'nin Filistin konusundaki tutumuna aykırı olarak değerlendirilen bazı hareketler yatıyor. Sabah gazetesinin haberine göre, Instagram’ın Hamas lideri İsmail Haniye ile ilgili paylaşımları engellemesi, bu erişim engelinin temel nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Türk kullanıcıların bazı içeriklerinin kaldırılması veya engellenmesi, Instagram’ın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime kapatılmasına neden oldu. Instagram, daha önce de çeşitli içerikler yüzünden resmi uyarılar almıştı.

Türkiye Taleplerini İletti

Sorunun çözülmesi amacıyla Türkiye, yapıcı bir yaklaşım sergileyerek Meta’nın Türkiye temsilcileri ile bir toplantı düzenledi ve Instagram’a yönelik taleplerini iletti. Toplantıda, Instagram yetkililerine Hamas lideri İsmail Haniye’ye başsağlığı mesajı içeren paylaşımların neden kaldırıldığı soruldu. Yetkililer, "Hamas, ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlandığı için algoritmalar bu tür içerikleri otomatik olarak kaldırıyor" şeklinde yanıt verdi.

Geri sayım zamanı! Türksat 6A'nın uzay yolculuğu başlıyor! Geri sayım zamanı! Türksat 6A'nın uzay yolculuğu başlıyor!

Hüseyin Yayman: "Asla Kabul Etmiyoruz"

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Meta’nın uluslararası dijital şirketlerin ülkelerin hukukunu, yönetim yapılarını, moral ve ahlaki değerlerini göz ardı eden uygulamalarını asla kabul etmiyoruz. Instagram’ın çifte standartlı tavrından bir an önce vazgeçmesini bekliyoruz” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ