CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında kamuoyunda “casusluk ve etki ajanlığı” olarak bilinen 16. maddenin görüşmelerinde söz aldı. Bu maddenin muhalifleri cezalandırmak için kullanılacağını söyleyen CHP’li Bülbül, “Yap İşlet Devret sistemi var ya araçlara geçiş garantisi veriyorsunuz. Oldu olacak, açtığınız cezaevlerini de mahkum garantili yapın” tepkisini gösterdi.

“MİT BAŞKANI AKP’YE SUNUM YAPIYOR BURAYA NİYE GELMİYOR”

CHP’li Bülbül, MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın AK Parti MKYK toplantısında bilgilendirmede bulunmasına tepki göstererek şunları söyledi: “MİT Başkanı memurdur. Bakanlar da memurdur. Burada Anayasa’nın 106’ıncı maddesinin 5. fıkrasında görüldüğü gibi, Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar Cumhurbaşkanı’na karşı sorumludur. Meclis’te Adalet Komisyonu ‘casusluk’ maddesini tartışırken, MİT Başkanı denilen İbrahim Kalın efendi AKP’ye gidiyor MYK toplantısında sunum yapıyor. Burada en önemli kanun düzenlemesinde MİT Hukuk Müşaviri olan arkadaşımızı görevlendiriyor. Yok böyle bir şey! Bu ne demek? Bu, Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’nde bakanların ve daire başkanlarının TBMM’ye bakış açısıdır. AKP MYK’sına gidip brifing veren MİT Başkanı burada neden yok? Bu casusluk faaliyeti adı altında düzenlenen bir suçta, en önemli maddede neden yok? Galiba MİT Başkanı’nın daha önemli işleri vardı. Bu noktada MİT’ten gelen arkadaşımıza soruyorum: Bu maddeye neden ihtiyaç duyuldu? Madem MİT Başkanı buraya gelmiyor bunu sizden duymak istiyorum.”

İYİ Parti'nin oy oranı artıyor İYİ Parti'nin oy oranı artıyor

“BAKAN, CUMHURBAŞKANINA KARŞI SORUMLU BİR MEMUR, BİZE DEĞİL”

Bülbül, açıklamasına şöyle devam etti: “Casusluk” maddesinde cezalandırmanın Adalet Bakanı’nın iznine tabii olmasını eleştiren CHP’li Bülbül, “Casuslukta Bakan’ın iznine daha önce ihtiyaç yoktu. Doğrudan doğruya resen Cumhuriyet Başsavcıları soruşturma yapıyordu. Burada, Adalet Bakanı’nın iznine ihtiyaç var. Bakan kim? Doğrudan doğruya Cumhurbaşkanı’na sorumlu olan bir memur. Bize, TBMM’ye karşı sorumlu değil, Bakan’ı göremiyoruz. Neden Bakan’ın iznine ihtiyaç var? İstediğine izin verecek, istediğine izin vermeyecek. CHP milletvekiline hakaret eden biri olduğunda Savcı korkusundan takipsizlik kararı verecek. Gelen şikayetçinin kimliğine, mağdurun kimliğine bakacak. Siz, sınrsız takdir yetkisi vereceksiniz. Sonra Bakan izin verirse iki suçtan birden ceza alacak.”

“OTOSANSÜR UYGULUYORLAR”

Maddenin muhalifleri hedef aldığını belirten CHP’li Bülbül, “Gazeteciler, yazarken kendilerine sansür, otosansür uyguluyorlar. Acaba yazarsam ‘Hangi maddeye girer, başım ne belaya girer’ diye düşünüyorlar. Yap İşlet Devret sistemi var ya araçlara geçiş garantisi veriyorsunuz. Oldu olacak açtığınız cezaevlerini de mahkum garantili yapın da ona göre vatandaşlar yazacakları şeyi bilsinler.” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ