Sarı nokta hastalığının gelişmesini ve ilerlemesini tetikleyen etkenlerin başında genetik faktörler ile birlikte güneş ışığı, tansiyon, yüksek kolesterol, kalp-damar hastalıkları, vitamin-mineral eksikliği ve sigara kullanımının geldiğini belirten Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalından Prof. Dr. Harun Çakmak, “Sarı nokta hastalığı olan bireylerin doymuş yağ ve kolesterolden kaçınarak bol meyve ve sebze içeren dengeli bir diyet uygulamaları önem taşıyor” dedi.
SİGARA KULLANIMI TETİKLİYOR
Sarı nokta hastalığı, gözün merkezinde bulunan makülayı etkileyerek merkezi görmede bozulmalara neden oluyor. Hastalığın belirtileri arasında görmede azalma, bulanık görme, renklerin soluk görünmesi ve düz çizgilerin eğik ya da dalgalı görünmesi yer alıyor. Sarı nokta hastalığının riski yaşla birlikte artarken 75 yaş üstü bireylerde görülme oranı yaklaşık yüzde 25 civarında bulunuyor. Sigara içmenin hastalığa yakalanma riskini 3 kat artırdığı, sigara dumanına maruz kalmanın ise 2 kat artırdığı belirtiliyor. Ailede hastalık geçmişi, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp-damar hastalıkları ve vitamin-mineral eksiklikleri de risk faktörleri arasında. Ayrıca, aşırı güneş ışığına maruz kalmak da bir risk oluşturuyor.
GÖRME KAYBI YAŞANIYOR
Hastalık kuru ve yaş tipi olmak üzere iki ana tipe ayrılıyor. Kuru tip genellikle yavaş ilerliyor ve görme kaybı uzun dönemde gelişiyor. Yaş tipi ise retina altında anormal damarların oluşmasına yol açarak sıvı sızıntısı ve kanama ile görme kaybına neden olabiliyor. Yaş tip hastalarda, skar dokusu oluşumu ile merkezi görme kaybı yaşanabiliyor. Tedavi sürecinde, kuru tip hastalıklarda düzenli doktor ziyaretleri ve antioksidan vitamin-mineral takviyeleri öneriliyor. Yaş tipinde ise göz içine yapılan anti-VEGF ilaç enjeksiyonları görme kaybını azaltma ve koruma sağlıyor.
BESLENME DÜZENİ ÖNEMLİ
Sarı nokta hastalığı hakkında önemli bilgiler veren Göz Hastalıkları Anabilim Dalı olarak, hafta içi her gün anti-VEGF ilaç enjeksiyonlarını uyguladıklarını belirten Prof. Dr. Harun Çakmak, beslenme düzenine de dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Çakmak, “Sarı nokta hastalığı olan bireylerin doymuş yağ ve kolesterolden kaçınarak bol meyve ve sebze içeren dengeli bir diyet uygulamaları önem taşıyor. Özellikle C ve E vitamini, lutein, zeaksantin, çinko ve bakır yönünden zengin besinler tercih edilmelidir. Ayrıca, omega-3 yağ asitleri içeren gıdalar da hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir” dedi. Uzman gözetiminde beslenme ve tedavi sürecine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Harun Çakmak, hastaların göz sağlığını korumak için düzenli kontrollerin önemini vurguladı.