Devlerden birisine 'Tralleis', diğerine de 'Mesogis' adını veren Toker, deve güreşlerinin Türkiye’nin 8 ilinde yapıldığını hatırlatarak, "Develerimin isimlerini belirlerken, Aydın tarihinin tanıtımına katkı sunmak istedim" dedi.


Aynı zamanda Çine Deveciler Derneği Başkanı olan 41 yaşındaki Mevlüt Toker, Sultanhisar'ın Atça Mahallesi'nden deveci Ceyhan Savran'ın iki devesine talip oldu. Diğer devecilerin de araya girmesi ile Savran'ın develerini kendisine vermesine ikna eden Toker, kendisine geçen iki deveden 7 yaşındakine 'Tralleis', 9 yaşındakine de 'Mesogis' ismini taktı.
12 yıldır devecilik yapan Mevlüt Toker, "Ülkemizin aralarında Aydın, Çanakkale, Antalya ve Balıkesir’in de bulunduğu toplam 8 ilinde deve güreşleri yapılıyor. Ben, Aydın sevdalısı bir deveciyim. Bundan dolayı, deve güreşleri için gittiğimiz illerde Aydın’ın tanıtımına katkı sunmak için yeni sahibi olduğum iki deveye 'Tralleis' ve 'Mesogis' isimlerini verdim. Arenada develerimizin isimlerini duyan vatandaşlarımız merak edip, internette araştırma yapacak ve Aydın tarihi ile ilgili bilgi sahibi olacak. Böylelikle tarihimiz nesilden nesle aktarılmış olacak. Tüm deveci arkadaşlarımıza da develerine kentleri ile ilgili isimler vermelerini tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bu Develer Aydini Tanitacak 480498 468975894C6A567283C6207E6D4Ce6Fa

Linda’yı yaşatalım! Linda’yı yaşatalım!

TRALLEİS VE MESOGİS?


Öte yandan Argoslular ve Tralleisliler tarafından kurulan Tralleis Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmaları ile Aydın’ın toprak altında kalan tarihi gün yüzüne çıkartılıyor. Söz konusu antik kentte günümüze kadar gelmeyi başaran tarihi yapılardan en bilineni de Üç Gözler oldu. Batı Anadolu'da, Ege Bölgesi’nde bulunan Aydın Dağları’nın antik adının ise Mesogis olduğu bildirildi.

Bu Develer Aydini Tanitacak 480498 1Ac0C3E5B9B46Cb0213E7Dab209400Ef

Muhabir: EMRAH DİNÇER