Son yıllarda Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle milyonlarca dar ve orta gelirli vatandaş, harcamalarını karşılamak için kredi kartı limitlerine başvurdu. Bu durum, kredi kartı borçlarında tarihi bir artışa neden olurken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kredi kartlarına yönelik yeni kısıtlayıcı adımlar atmaya karar verdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile ortak yürütülen çalışmada, Merkez Bankası, Türkiye'deki dar gelirli vatandaşların kredi kartı limitlerinin çok yüksek olduğunu belirterek, bu limitlerin aylık gelir ile orantılı olacak şekilde düzenlenmesini talep etti.

BDDK tarafından yapılan incelemede, birçok bankanın milyonlarca müşterisine aylık gelirlerinin 15 ile 20 katına varan limitler tahsis ettiği anlaşıldı. Gazeteci Fatih Altaylı, BDDK tarafından bankalara gönderilen talimatın detaylarını açıkladı.

Kredikarti1 Xtuw

BU KİŞİLERİN KREDİ KARTI LİMİTLERİ DÜŞÜRÜLECEK

Türkiye, kredi kartı ve aylık gelir düzeyi dikkate alındığında dünyanın en sağlıksız ülkeleri arasında yer alıyor. Gazeteci Fatih Altaylı'nın bankacılık sektöründen görüştüğü kaynaklara dayandırdığı haberine göre, BDDK tarafından bankalara kredi kartı limitlerine ilişkin bir talimat gönderildi.

Nazilli’de simide zam Nazilli’de simide zam

Yüksek enflasyonu fırsat bilen birçok bankanın, müşterilerinin kredi kartı limitlerinde peş peşe artış yaptığı ve yasal mevzuata aykırı davrandığı öğrenildi. Bu durum üzerine, birçok özel bankanın Temmuz ayı içerisinde kredi kartı limitlerinde değişikliğe gideceği anlaşıldı.

Halihazırda kredi kartı limitleri orantısız olan müşterilerin limitleri, ödeme performansları dikkate alınarak aylık gelirlerinin 4 ile 8 katı aralığına indirilecek.

Kredikarti4 Pwfi

TEMMUZ AYINDA DEĞİŞMESİ BEKLENİYOR

Son yıllarda yapılan artışlarla birlikte, kredi kartı limitleri birçok müşterinin aylık gelirinin 10, 15 ve hatta 20 katına kadar çıkmış durumda. Öyle ki asgari ücretle çalışan birçok kişiye 250 bin lirayı bulan kredi kartı limitleri tahsis edilmekte.

Bu durum, bilinçsiz kullanım halinde milyonlarca kart sahibinin borç batağına saplanma tehlikesini ortaya çıkarırken, aynı zamanda son yıllarda artış gösteren kredi kartı hırsızları için de cezbedici bir tablo yaratıyor.

Bu durumun önüne geçmek için bankalara talimat yollayan BDDK, kredi kartı limitlerinin müşterilerin aylık gelirinin 4 ila 8 katına sabitlenmesini talep etti. Mevcut kredi kartını 1 yıldan az süredir kullanan müşteriler için maksimum limit olarak aylık gelirin 4 katı planlanırken, daha eski tarihli kart sahibi olan ve borçlarını düzenli şekilde ödeyen müşterilere ise maaş ve yan gelir toplamlarının 8 katı oranında limit tahsis edilebilecek.

Kredikarti6 Coky

KART LİMİTLERİ NEYE GÖRE BELİRLENECEK?

İlk aşamada, müşteriler için belirlenen aylık gelirin 4 ile 8 katı oranındaki sınırın taban ve tavan kısmı, müşterinin ödeme performansı ve kredi kartı kullanım süresine göre değerlendirilecek. Mevcut kredi kartını 1 yıldan az süredir kullanan kişiler için aylık gelirin 4 katının üzerinde bir artış yaşanmasına izin verilmeyecek.

Uzun süredir kredi kartı sahibi olanlar ise, ödeme performanslarında negatif bir durum olmaması ve Findeks kredi notlarının kabul edilebilir seviyenin altına düşmemesi şartıyla, kredi kartı limitlerini gelirlerinin 8 katına kadar yükseltme hakkına sahip olacak.

Bu konuda birçok bankanın müşterilerine mesajla uyarı gönderdiği ve limit değişikliği hakkında bilgi verdiği öğrenilirken, bazı bankalar ise söz konusu düzenleme hayata geçmeden önce son kez müşterilerinin kredi kartı limitlerini artırmak için girişimde bulundu.

Kredikarti8 Guzi

Kaynak: HABER MERKEZİ