Baharın müjdecisi olarak bilinen leyleğin köye gelerek kendine uygun bir yuvaya konması köy halkına büyük sevinç yaşatırken, leyleği ilk gören kişi de 1 çuval unun sahibi oldu.
Baharın müjdecisi olarak bilinen leylekler geçmiş yıllara oranla iklim değişikliğinin etkileriyle daha erken gelmeye başladıklarını belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, ''Söke’nin en güzel köylerinden biri olan Avşar’da ki leylek koruma çalışmalarını 2004 yılından bu yana sürdürmekteyiz. Leyleklerle barışık bir şekilde yaşayan ve onlarla ilgili birçok hikayeleri olan Avşar’ı leylek dostu köy seçmiştik'' dedi.
LEYLEĞİ İLK GÖREN 1 ÇUVAL UNU KAZANDI
“Köyüne Gelen Leyleği İlk Görene 1 Çuval Un” kampanyası kapsamında, Avşar muhtarı Bedri Avcı’yla birlikte leyleği ilk gören Ayşe Kavas’a un çuvalı teslim edildi. Leyleğin yuvasının evinin önünde olduğunu, onları komşusu olarak gördüklerini, gelişlerinden, yavrularını büyütüp göçe gidecekleri ana kadar sürekli izlediklerini ve leylekleri çok sevdiklerini söyleyen Ayşe Kavas bu yıl leyleği ilk görmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
LEYLEKLER İÇİN KÖYDE YAPAY PLATFORM KURULMUŞTU,
Avşar’da leyleklerin elektrik çarpılmalarından ölmemesi için köylüler ve öğrencilerle birlikte çalışma yaptıklarını belirten Sürücü,''Kendi imkanlarımızla 2008 yılında ilk defa bir yapay platform oluşturmuştuk. Yüzlerce kilo ağırlığındaki bacada bulunan yuvanın yıkılma tehlikesi bulunduğundan, yuvayı bacadan alarak yaptığımız platforma taşımıştık. Leylekler de gelip bu yuvayı sahiplenince herkes çok mutlu olmuştu. Ancak elektrik çarpılmalarından ölen leylek sayıları artınca, AYDEM Elektrik Dağıtım Şirketi tarafından ilk kez 2010 yılında pilot köy olarak seçilen Avşar’da yapay platformlar yerleştirildi ve leylek ölüm sayıları yok denecek kadar azaldı'' dedi.
''HALKALAMA ÇALIŞMASI İLK KEZ AVŞAR'DA YAPILDI''
Doğa Koruma ve Milli Parklar, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü’yle birlikte Aydın bölgesinde ilk kez Avşar’da halkalama çalışmaları yapıldığını anlatan Sürücü, '' Yapılan tüm bu çalışmalar köyde önemli bir farkındalık oluşturdu. Bir leyleğin ve yavrusunun başına bir iş geldiğinde köylülerle birlikte işbirliği yapılarak hayatlarının kurtulması sağlanıyor. Biz de leyleklerin sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmesi ve beslenme alanları olan sulak alanların korunmasına dikkat çekmek için, sembolik olarak leyleği ilk görene üyelerimiz tarafından bir çuval unla ödüllendirip, farkındalık yaratmaya çalışıyoruz'' sözlerine yer verdi.