ADÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü lisans öğrencileri, TÜBİTAK tarafından yürütülen 2209-A – Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ve 2209-B – Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında önemli bir başarıya imza attı. 2024 yılı içerisinde 2209-A programı kapsamında 13, 2209-B programı kapsamında ise 2 olmak üzere toplam 15 proje, TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

Adu Ogrencilerinin Tubitak Basarisi 558711 C4C17505C122Fa7D9577F0Ccc039D621

DESTEKLENEN PROJELER

Adu Ogrencilerinin Tubitak Basarisi 558711 D447C7Db56Bef1Eb26Da0990Db66Eca2

TÜBİTAK 2209-A programı kapsamında desteklenen projeler:

“Mikrobiyal Transglutaminaz Enzimi ve Arthrospira (Spirulina) platensis Türü Mikroalg Kullanarak Deve Sütünden Kefir Üretimi ve Ürün Karakterizasyonu”

Danışman: Doç. Dr. Selda Bulca | Proje Ekibi: Kübra Tutar, Şükran Pınar “Çörek Otu Kahvesinin Kalite Kriterlerinin Belirlenmesi”

Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Aslı Zungur Bastıoğlu | Proje Ekibi: Hafize Yılmaz, Aylin Dündar “Papaya Atıklarının Glutensiz Kraker Yapımında Değerlendirilmesi”

Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Aslı Zungur Bastıoğlu | Proje Ekibi: Ezgi Hacıfettahoğlu, Sude Nur Çoban “Kaju Yoğurdu ve Chia Tohumuyla Fonksiyonel Kahramanmaraş Tarhana Üretimi”

Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Aslı Zungur Bastıoğlu | Proje Ekibi: Ayşe Nadiye Bayraktar “Geleneksel Pestil Üretiminde Doğal Tatlandırıcılar ve Hurma Unu Kullanımının Araştırılması: Daha Sağlıklı Şekerleme İçin Sürdürülebilir Bir Yaklaşım”

Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Aslı Zungur Bastıoğlu | Proje Ekibi: Aysun Gülen, Zeynep Özen “Balkabağı Meyvesinden Dondurarak Kurutma Yöntemi ile Üretilen Vegan ve Glutensiz Sağlıklı Atıştırmalık Üründe Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Tüketici Kabul Edilebilirliğinin Belirlenmesi”

Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Edibe Seda Erten | Proje Ekibi: İrem Akın, Beril Güçlü, Beyda Emine Elmacı, Dilan Şahin “Kamkat (Fortunella margarita) Meyvesinden Elde Edilen Vegan Yumuşak Şekerlemelerde Antioksidan Aktivitesi, Toplam Fenolik Miktarı ve Tüketici Kabul Edilebilirliğinin Belirlenmesi”

ÖRKOOP Başkanı Ünal Önal’dan Müjde ÖRKOOP Başkanı Ünal Önal’dan Müjde

Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Edibe Seda Erten | Proje Ekibi: Melisa Köroğlu, Esmanur Yaşar, Simay Şevval Coşkun “Kavun Kabuğu ve Çekirdeklerinin Gıdalarda Katkı Maddesi Olarak Hazır Hale Getirilmesi İçin Farklı Kurutma Teknikleri Kullanılarak Kurutma Kinetiğinin Araştırılması”

Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Özgün Güzdemir | Proje Ekibi: Fatma Acar, Rabia Kaya “Nanoenkapsüle Kuersetin ile Zenginleştirilmiş Fonksiyonel Elma Suyu Eldesi”

Danışman: Arş. Gör. Dr. Dilara Konuk Takma | Proje Ekibi: Ece Değirmenci, Zeynep Kahraman “Glutensiz Bisküvi Üretiminde Kayısı ve Şeftali Posasının Kullanımı: 5-HMF Oluşumu ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”

Danışman: Arş. Gör. Dr. Aslı Yıldırım Vardin | Proje Ekibi: Elif Bahar Taş, Görkem Köksal, Emirhan Doğan “Spirulina İlaveli Smoothie İçeceğinin Proses Parametrelerinin Optimizasyonu”

Danışman: Öğr. Gör. Dr. Mehmet Çelebi | Proje Ekibi: Simge Karahan, Kübra Çeliksoy “Farklı İncir Türlerinin İncir Uyutması Tatlısının Tekstürel ve Aroma Özellikleri Üzerine Etkisinin Belirlenmesi”

Danışman: Öğr. Gör. Dr. Mehmet Çelebi | Proje Ekibi: Cemile Selen Şimşir, Hatice Büşra Koç “İncir Uyutması Tatlısının Üretim Prosesi Parametrelerinin Optimizasyonu”

Danışman: Öğr. Gör. Dr. Mehmet Çelebi | Proje Ekibi: Raziye Eskici, Elif Yeşilyurt

TÜBİTAK 2209-B programı kapsamında desteklenen projeler:
“Sorgum Unu ve Domates Kabuğu Artığı İlaveli Glutensiz Çorba Üretimi ve Ürünün Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”

Danışman: Prof. Dr. Hilal Şahin Nadeem | Proje Ekibi: İbrahim Kuzdağı, Şehrivan Çiçek “Peynir Altı Suyu Kullanılarak Üretilen Çilek Aromalı Probiyotik İçecek Üretiminde Atık Enginar Yaprağı Tozu Kullanımının Değerlendirilmesi”

Danışman: Doç. Dr. Didem Peren Aykas Çinkılıç | Proje Ekibi: Sude Dilsizoğlu

Kaynak: HABER MERKEZİ