Efeler ilçesi Efeler mahallesinde bulunan oda hizmet binasında gerçekleşen Mali Genel Kurul’a, Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan ve Yönetimi, Denetleme Kurulu ve Haysiyet Kurulu Başkan ve Üyeleri ile birlikte oda üyesi eczacılar katıldı. Mali Genel Kurul Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Aydinli Eczacilarin Vergi Cezasi Isyani 507389 8164Bb951D968D09A3B24598B35Ca984

“ECZANELERDE VERGİ KAÇAĞI YOK DENECEK KADAR AZ”

21. Bölge Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan konuşmasının başında Filistin’de soykırım boyutuna ulaşan zulme değindi. Karaarslan konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; “6 Ağustos 2024’te başlayan ve ilimizdeki tüm eczaneleri kapsayan yoğun maliye denetimleri yaşadık. Öyle ki bazı eczaneler bir önceki denetimde eksiklik olduğu gerekçesiyle iki kere denetlendi. Denetim tüm Türkiye’de farklı sektörlerde faaliyet gösteren bütün meslek mensuplarını denetleme hedefiyle başladı. Ama ne hikmetse 2 Ağustos Cuma günü yapılan yasa değişikliği ile denetimlerdeki cezaların olağanüstü oranlarda artırılmasının hemen ardından ilk olarak eczanelerden başlandı. Ülkede bunca vergi kayıp kaçağı olan sektör varken tüm alımları faturalı, ilacın ana alıcısı devlet olması da göz önüne alınırsa hemen hemen tüm satışları faturalı olan, dolayısıyla vergi kayıp kaçağının yok denecek kadar az olduğu eczanelerden denetimlere başlanması hem vicdani değildi hem de hakkaniyetli değildi. Her şeyin kayıt altında olduğu eczanelerden denetimlere başlanması daha önce de farklı örneklerini gördüğümüz kümesteki kazlar kolaycılığını akla getirdi. Ülkede vergi barışı ve vergi adaleti sağlanması bizim de en öncelikli taleplerimizin başında geliyor. Eczacılar olarak biz vergi vermeyelim demiyoruz, ama adaletli bir vergi sistemi olsun, her sektör kazancına uygun olarak doğru vergilendirilsin istiyoruz.”

Aydinli Eczacilarin Vergi Cezasi Isyani 507389 C940Eb46Eab08344Ee0566Af05635D29

“YAPILAN İŞLEMLER HUKUKİ AMA VİCDANİ DEĞİL”

Denetimlerin başlanması sonrası yetkilileri ziyaret ederek görüşlerini kendilerine de ifade ettiğini dile getiren Karaarslan, “Bizler dokuzluk öğrencileriz, önce ikilik üçlük öğrencileri bizim seviyemize getirin, cenaze bahanesiyle sınıftan kaçan öğrencileri yakalayın sonra bize niye 10 puanlık olmadığımızı sorun, sıra dayağında herkese on tokat atıyorsunuz, bari bize bir tokat atın dedik. Yaptıkları işlemin hukuki olduğunu ifade ettiklerinde hukuki olabilir ama vicdani değil, hakkaniyetli değil diye itirazımızı ifade ettik. Ama üzülerek söylemeliyim ki beklediğimiz olumlu yaklaşımı göremedik. Geldiğimiz noktada tutanaklar tutuldu, cezaların tebliği süreci başladı. Bunu hak ermediğimiz tekrar ifade ediyor, halkımıza en iyi şekilde sağlık hizmeti sunumu yapan, istihdam yaratan, vergi dahil tüm yükümlülüklerini en iyi şekilde yerine getiren biz eczacılara hakkımızın teslim edilmesini talep ediyor ve bekliyoruz” dedi.

Didim’de Ahilik haftası etkinliklerle kutlandı Didim’de Ahilik haftası etkinliklerle kutlandı

Aydinli Eczacilarin Vergi Cezasi Isyani 507389 D2Dccb85A615Eeedc2D41Cfc04776Ef8

“EKONOMİK AÇIDAN ZORLANIYORUZ”

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasında 2020 yılında imzalanan ilaç ve medikal malzeme temin Protokolüne değinen Başkan Karaarslan, “Protokolün süresi 02 Ekim 2024’te sona eriyor. Bölge eczacı odalarından gelen katılımcılarla yapılan SGK Protokol Çalıştayında Odalardan gelen görüşler doğrultusunda yeni Protokol’e yönelik talep ve beklentilerimizin taslağı oluşturuldu. Akabinde benim de üyesi olduğum Türk Eczacıları Birliği Protokol Komisyonu ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında yapılan seri görüşmelerde Protokol’e yönelik karşılıklı talep ve beklentiler müzakere edildi. Birçok başlıkta farklı bakış açılarının olduğunu gördük. Bununla birlikte ortak beklentilerden birisinin ilaç alımı esnasında ilaç alan kişi için ek doğrulama yapılması gerekliliği olarak öne çıkıyor. Bunun yöntemi konusunda farklı teklifler var; uygulanabilir bir yöntem olması durumunda ilaç almadım diyen hastalar nedeniyle oluşan eczacı mağduriyetlerinin ve sahteciliğin önüne geçilmesi hedefleniyor. Bundan sonraki süreç SGK Başkanı ve ilgili Bakanlıklarla TEB Merkez Heyetinin nihai görüşmeleri ile sonuçlanacak. İyice zora giren eczane ekonomilerini rahatlatacak bir Protokol imzalanmasını umuyorum. Mesleğimizin ekonomik açıdan yaşadığı zorluklar ve mesleğimize yönelik tehditler devam ediyor. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik daralma eczane ekonomilerine de yansıyor. Ama zorlu süreçler farklı boyutlarda olmaya devam edecek” diye konuştu.

Aydinli Eczacilarin Vergi Cezasi Isyani 507389 97F77C39453228D85A9F7D7A6A91Ddf8

Muhabir: KAZIM YÖRÜKÇE