Aydın SES Gazetesi'nden Mehmet Kavas'ın haberine göre, tarım merkezi Aydın, özellikle bu yılın son 6 aylık sürecinde yağmura hasret kaldı. Kente son 6 aylık süreçte çok az bir miktarda yağmur yağdı. Yağmur yağmamasından dolayı Aydın, kuraklıkla karşı karşıya kaldı. Vatandaşlar yağmur dualarına çıkarken kentte yağmurun bu kadar az görülmesinin nedenleri kamuoyunda gündem oldu. Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, yağmur yağmamasının nedenlerini, yaşanan süreci ve kuraklığın sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu.

Ekran Görüntüsü 2024 11 05 142234

“BU BİR FELAKET”

Tarımsal kuraklığın yeni başlayan bir süreç olmadığını ifade eden Başkan Kendirlioğlu, “Geçen seneye bağlamak yanlış. Biz tarımsal kuraklığı 2007 yılından beri hissetmeye başladık. Son dönemde bu sorun sık sık ortaya çıkmaya başladı. Küresel ısınmanın etkilerini görüyoruz. Geçtiğimiz hafta İspanya bir felaket yaşadı. Bir yılda düşen yağış miktarı, bir günde yaşandı. Bir yıllık yağışın bir günde yağması bir felaket oluşturdu, hiç yağmur yağmaması da bir felaket. Bu kuraklıktan Aydın tarımı şiddetli bir şekilde etkilenecek.” diye konuştu.

Aydin Kuruyor 517307 1745B4Fccfd4A7340E750D8Bf9D9045A

Didim’de ağaç budama çalışmaları sürüyor Didim’de ağaç budama çalışmaları sürüyor

“OLUMSUZ ETKİLENECEK”

Tarımsal kuraklığa karşı çözüm önerilerini hem kamuoyuyla hem de yetkili makamlarla geçmiş yıllarda paylaştıklarını kaydeden Başkan Kendirlioğlu, “Maalesef taleplerimiz ciddiye alınmadı. Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na bağlanması gerektiğini yıllarca dile getirdik ve bu isteğimiz yeni yatırım programına alındı. Ne zaman başlar, ne zaman biter bilmiyoruz. Eğer Aydın’a yeterli yağış olmazsa gerçekten kentimizi büyük bir felaket bekliyor. Hem ovalarımız hem dağlarımız bu durumdan oldukça olumsuz etkilenecek. Tüm tarım ürünlerini olumsuz etkileyecek bu durum. Gerekli tedbirlerin mutlaka acil olarak alınması gerekiyor. Biz her zaman bunu söylüyoruz dile getiriyoruz. Bizim yetkimiz yok, biz sadece uyarıda bulunabiliyoruz. Günümüz koşullarında 6 ay hiç yağmur yağmayabiliyor ama 6 aylık yağmur da 6 saatte yağabiliyor. Tüm bu koşullara baktığımızda yıllarca bahsettiğimiz gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Aydin Kuruyor 517307 C4Ade6B878A2Bd5E29Ddca4409E45C5F

“DAMLAMA VE YAĞMURLAMA SİSTEMİNE GEÇMELİ”

Su kullanımı konusunda çiftçileri de uyaran Başkan Kendirlioğlu, “Çiftçilerimize de büyük görevler düşüyor. Artık sular eskisi gibi bol değil. Mevcut suyumuzu ekonomik şekilde kullanmamız gerekiyor. Çiftçilerimiz damlama ve yağmurlama sistemine geçmeli, vahşi sulamadan vazgeçmeli. Eğer çiftçilerimiz mevcut suyla modern sulama sistemine geçmezse Aydın, kuru tarımla anılmaya başlayacak. Bu Aydın için, tarım için, çiftçilerimiz için felaket olur.” ifadelerini kullandı.
 

Kaynak: AYDIN SES GAZETESİ