Ulusal Süt Konseyi, 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere belirlediği 14 lira 65 kuruşluk çiğ süt tavsiye fiyatına 1 Ağustos’tan itibaren de devam edilmesine karar verirken, Aydın Süt Üreticileri Birliği Başkanı Servet Başkaya’dan çarpıcı bir açıklama geldi. Başkan Başkaya, il genelinde süt toplayıcılarının üreticilerden sütün litresini 7 lira ile 15 lira arasında değişen fiyatlardan aldığını söyledi.

Altın Haftaya Nasıl Başladı, Tarihi Zirvesini Yeniledi! Altın Haftaya Nasıl Başladı, Tarihi Zirvesini Yeniledi!

Ekran Görüntüsü 2024 09 09 165346

1 litre sütün maliyetinin çiftlik tarzı işletmelerde 17 lira, yem bitkisini kendisi üreten ve işçiliğini de ailecek yapan üreticilerde de 13-14 lira civarında olduğunu belirten Başkan Başkaya, “Normal şartlarda sütte yüzde 3,6 oranında yağ olması gerekiyor. Ancak havaların sıcak olmasından dolayı hayvanların su tüketimi fazla, bu durum da sütün yağ oranını düşürüyor. Süt toplayıcıları ise üreticilerden süt alırken yağ oranının yanı sıra nakliye mesafesi ve bölgede başka süt toplayıcısı olup olmadığına bakarak belirledikleri fiyattan süt alıyor. İl genelinde 7 lira ile 15 lira arasında değişen fiyatlardan süt topluyorlar. Süt toplayıcıları, ayrıca yemi kendilerinden alma şartı koşuyor. Toplayıcılar, uyanıklık yapıyor. Açıkçası ülkemizde merhametsiz bir ticaret var. Sanayicilerin temsilcisi olan toplayıcılara müdahale edilmesi gerekiyor” dedi.

Ekran Görüntüsü 2024 09 09 165333

Üreticinin kar etmesi için sütün fiyatının 17 liranın üzerinde belirlenmesi gerektiğini savunan Başkan Başkaya, süt desteklemelerinin de 2 liraya çıkartılarak, acilen üreticilere ödenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ekran Görüntüsü 2024 09 09 165340

Kooperatiflerin üreticilerden aldıkları sütün ödemesini, geciktirerek yaptığını savunan Başkaya, kooperatifleri gören özel süt toplayıcı firmaların ise üreticileri ödeme noktasında tamamen mağdur ettiğini ifade etti. Süt üreticilerinin kar etmediğini ve sütünü yere dökme noktasına geldiğini dile getiren Başkaya, süt üreticilerine yardımcı olmak için belediye başkanları ile görüşme yaptığını sözlerine ekledi.

Muhabir: EMRAH DİNÇER