Türkiye’nin pamuk üretim merkezlerinden biri olan Aydın’da çiftçiler, makineli pamuk hasadına devam ediyor. Geçen yıllara göre bazı bölgelerde yüksek, bazı bölgelerde rekolte düşüklüğü yaşanırken, pamuğu kalitesi ise üreticiyi mutlu ediyor. Gece-gündüz demeden tarlarında çalışarak emeğini karşılığını almak isteyen pamuk üreticisini fiyatlar ise memnun etmiyor.
“KAZANCIMIZ, MALİYETLERİMİZİ BİLE KARŞILAMIYOR”
Efeler ilçesindeki Baltaköy ovasında pamuk hasadına devam eden üretici Şakir Şahbaz, artan girdi maliyetlerine dikkat çekti. Son yıllarda girdi maliyetlerinin oldukça arttığını vurgulayan Şahbaz, “Pamuk, ülkemiz için önemli bir tarım ürünü. Bu anlamda çiftçiler olarak bizler de pamuk hasadına devam ediyoruz. Bizim bölgelerde rekolte iyi durumda ancak bazı bölgelerde rekoltenin düşük olduğu söyleniyor. Kalitesi ise çok iyi. Bizim şu an sorunumuz girdi maliyetleri. Girdi maliyetlerinin son derece yüksek olması biz üreticileri sıkıntıya sokuyor. Çünkü şu anda pamuk alım fiyatı 24-25 lira bandında. Bu fiyatlar, maliyetlerimizi bile karşılamıyor. Biz, pamuk alım fiyatının en az 35 lira olmasını istiyoruz.” dedi.
“AYDIN TARİŞ BİZE DESTEK OLUYOR”
Aynı zamanda Aydın Tariş Pamuk Birliği Delegesi olduğunu kaydeden 60 yaşındaki Şakir Şahbaz, “10 yaşında pamuk tarlasına adım attım. Ekmeğimizi topraktan kazanıyoruz. Ancak son dönemde kazancımızın, maliyetlerimizi bile karşılamaması bizleri üzüyor. Umarım beyaz altın olarak adlandırılan pamuğun alım fiyatı en az 35 lira olur ve üreticimizin yüzü güler. Biz tek talebimiz bu. Tüm çiftçilerimize hayırlı ve bereketli bir sezon diliyorum.” diye konuştu. Aydın TARİŞ 46 No’lu Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi’nin üreticilere destek olduğunu ifade eden Şahbaz, “Aydın TARİŞ 46 No’lu Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi her zaman üreticinin yanında yer alıyor. Her zaman kooperatifimiz bizleri destekliyor. Destekleriyle üreticiyi ayakta tutuyor. Kooperatifimizin yanımızda olması bize büyük güç veriyor.” şeklinde konuştu.
MAKİNELİ HASAT DEVAM EDİYOR
Öte yandan pamuk toplama makinesi sahibi olan Ovaeymir Mahallesi’nden Mustafa Çıbık ise “Makine sayesinde pamuk toplama artık daha rahat oluyor. Şu anda da makineli pamuk hasadı devam ediyor. Havalar bu şekilde böyle giderse makineli hasat devam eder.” ifadelerini kullandı.