Geçmiş yıllarda yapmış olduğu taşkınlarla, binlerce dönüm ovayı sular altında bırakan Büyük Menderes Nehri yaşanan kuraklıkla içinde yürünebilen bir nehir haline geldi.

Buyuk Menderes Nehri Kuraklikla Mucadelesini Kaybediyor 494510 B81Fa038976Ab8D5F4746D2E47351526

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği(EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü konu hakkında yaptığı açıklamada, 'Aşağı Büyük Menderes Havzası’nda Söke bölgesinden geçtiği birçok alanda kuruyan Büyük Menderes Nehri’nde ekosistemde çöktü' sözlerine yer vererek, 'İçindeki küçük su birikintilerinde kalan sucul canlıları da kuşlar yiyerek bayram etti. Yaşanan sıcaklıklar nedeniyle kurak geçen yaz aylarında ürününü sulamada sıkıntı çeken çiftçiler çaresiz kaldılar. Mendereste su kalmayınca kanallar da kuru kaldı. Bazı çiftçiler su olmadığından çareyi endüstriyel tesislerin ve evsel atıkların döküldüğü kirlilik yükü yoğun olan tahliye kanallarından köpüren suyu çekerek tarlalarına suladıkları görüldü' dedi.

Buyuk Menderes Nehri Kuraklikla Mucadelesini Kaybediyor 494510 6209A58298A9561D3C822D892C47C9A4

'TAŞKÖPRÜ'NÜN SORUNU YILLARDIR ÇÖZÜLEMİYOR'

Söke’ye bağlı Sarıkemer’de iki mahalleyi birbirine bağlayan Büyük Menderes Nehri’nin üzerindeki tarihi Taşköprü’nün sorunu yıllardır bir türlü çözülemiyor. Tarihi Taşköprü’nün kemerlerini tıkayan yukarı havzadan gelen çöpler, katı atıklar, ağaç kütükleri vb. atıklar nedeniyle, su seviyesinin düşük olduğu dönemlerde akış sağlanamamakta, bu durum aşağı bölgedeki çiftçiyi sıkıntıya sokmakta, sucul canlıların geçişi engellenmekte ve tarihi Taşköprü’ye de zarar verdiği görülmektedir. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, atıkların köprüye zarar vermemesi için gerekli izinleri vermiş olmasına rağmen, ilgili kurum tarafından bir türlü temizlik işlemi gerçekleştirilememektedir.

Buyuk Menderes Nehri Kuraklikla Mucadelesini Kaybediyor 494510 1A95940Bba7B5939C6C6497B4Bab7C48

SORUNLAR DAHA DA BÜYÜMEDEN ATIKLARIN TEMİZLENMESİ GEREKİYOR

Sarıkemer’de oturan vatandaşlar da ilgili kurumlardan bekledikleri temizlik çalışmasını göremeyince, bu sorunu ortadan kaldırmak için köprünün arkasında bulunan ağaç kütüklerini ateşe vermişler, kendilerince bir temizlik yapmaya çalışmışlar, ancak yakılan ateşin tarihi köprüye yaratacağı etkiyi düşünmemişlerdir. İtfaiye tarafından ateş söndürülmese köprü büyük zarar görebilirdi. DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından, Karayolları ve KUDEP’ten birer temsilcinin gözetiminde tarihi Taşköprü’ye olumsuz müdahaleler yapılmadan ve şu anda su olmadığından temizlik çalışmasına da uygun koşullar taşıdığından bir an önce buradaki atıklarıın kaldırılması gerekir. Yoksa yağmurlar yağıp, sular geldiğinde sorunlar daha da büyüyecektir. Tarihi Taş Köprünün zarar görmemesi, aynı zamanda Barselona Sözleşmesi (Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi) çerçevesindeki yükümlülüklerimizin yerine getirilmesinde katkıda bulunulması için burada biriken çöpler ve atıklar denize gitmeden temizlenmelidir. Büyük Menderesin tekrar suyla dolu olduğu dönemlerde, yukarı havzadan gelen çöpler ve atıkların köprüde birikmesinin önlenmesi için mutlaka yüzer bariyer sisteminin hayata geçirilmesi gerekir.

Aydın BŞB'nin güz dönemi etkinlikleri başlıyor Aydın BŞB'nin güz dönemi etkinlikleri başlıyor

Buyuk Menderes Nehri Kuraklikla Mucadelesini Kaybediyor 494510 377F2B5C907Ba32795925849B966Fc7E

Muhabir: AYLİN ESER