TÜİK 2023 İşgücü İstatistik Raporu’na göre Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan TR32 bölgesinde 2023 yılında işsizlik oranının yüzde 8,1, Türkiye'de ise 9,4 olarak gerçekleştiğini ifade eden İl Müdürü Rahmi Terzi, Aydın’da ise işgücü sayısı ve istihdam sayısında artış, işsizlik oranının ise düşüş gösterdiğini ifade etti.

TR32 bölgesi içinde en düşük işsizlik oranının Aydın’da olduğunu ifade eden Terzi, “İlimizde işsizlik oranı yüzde 7’nin altında olduğu değerlendiriliyor. Aydın’ın tarım, turizm ve sanayi olmak üzere tüm sektörlerde ekonomik faaliyetinin olması sebebiyle diğer illere oranla işsizlik oranları daha düşük. İlimizde ayrıca 7 aktif Organize Sanayi Bölgesinin bulunması; yapılan ve devam eden büyük ölçekli yatırımlar işsizliğin azalmasındaki önemli faktördür. Ülkemizin en büyük ve güçlü işletmeleri OSB’lerimizde yatırım yapıyor. İlimizin en büyük faaliyet, istihdam alanlarından biri olan tarım sektöründe tarıma dayalı jeotermal kaynaklı ihtisas organize sanayi bölgesi işletmeleri teker teker faaliyete geçiyor. Turizm alanında mevcut ve inşaatı devam eden büyük yatırımlar bulunuyor. Ülkemizin en büyük otel gruplarından olan Barut Grup’un yapımı devam eden Didim oteli ilimizin turizm alanındaki payının ve istihdamın artmasını sağlayacak. Bu yatırımlar devreye girdiğinde ilimizde işsizlik oranı azalış gösterecek ve Türkiye'nin en düşük işsizlik oranına sahip illerinden biri olacağız” dedi.

Aydinda Issizlik Yuzde 7Nin Altinda 465428 525Ccc127554736D98D45A78D06Fe831

İŞÇİ AÇIĞI OLAN SEKTÖRLER

İŞKUR Genel Müdürlüğümüz tarafından açıklanan 2023 Yılı İşgücü Piyasası Araştırması Raporuna göre Aydın’da açık işi olan işyeri oranının yüzde 26,8 olarak belirlendiğini ifade eden Terzi, en yüksek iş açığı olan sektörleri açıkladı. Açık işlerin en fazla olduğu ilk 5 meslek grubunun turizm ve otelcilik elemanı, beden işçisi, kuruyemiş paketleme işçisi, kasiyer, garson (servis elemanı) olduğunu ifade eden Terzi, “Yine aynı rapora göre eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler kamyon soförü, kağıt imal işçisi, çağrı merkezi müşteri temsilcisi, paketleme işçisi(gıda), kuruyemiş paketleme işçisidir. Bu kapsamda görüşülen işverenler bu meslekte yeterli başvuru yapılmamasından, yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamamasından, gerekli mesleki beceriye/niteliğe sahip eleman bulunamamasından, çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden, önerilen ücretin az bulunmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirtiler. Bu verilere göre işsizliğin yanında işverenlerimizin talep ettiği mesleklerde ve aradığı nitelikte eleman bulamadığı; nitelikli işgücü ihtiyacı karşılanamadığı için ihtiyacından daha az kişiyi istihdam ettiği; işsizlikten daha büyük bir sorunun nitelikli işgücü ihtiyacı olduğu anlaşılıyor” diye konuştu.

Öğrencilerden jandarmaya yoğun ilgi Öğrencilerden jandarmaya yoğun ilgi

EKONOMİK BÜYÜME HIZLANACAK

İŞKUR’un işgücünün nitelikli hale getirilmesi çalışmalarına da öncülük ettiğinin altını çizen Terzi, “İş arayan gençlerimizin işgücü piyasasının aradığı nitelikleri kazanmaya yönelik İŞKUR programlarını takip etmeleri ve dahil olmaları, işverenlerimizin nitelikli işgücü ihtiyacını çözmeye yönelik program ve çalışmalara katılmaları, işbirliği içinde olmaları önem arz etmektedir. Aydın İli Organize Sanayi Bölgelerindeki yatırımlar faaliyete geçtikçe ilimizin nitelikli işgücüne ihtiyacı daha da artacaktır. Bu sebeple tüm işgücü piyasası aktörlerinin İŞKUR İl Müdürlüğümüz ile yapacağı işbirliği ilimizdeki istihdamın artmasına katkı sağlayacak ve ekonomik büyümeyi destekleyecektir” ifadelerini kullandı.
 

Muhabir: KAZIM YÖRÜKÇE