Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan faaliyet illerine göre ihracat rakamlarını değerlendiren AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, Ağustos ayında Aydın’dan geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,2 artarak 142,7 milyon dolar ihracat yapıldığını kaydetti.

Söke’de pamuk hasat makineleri kontrol edildi Söke’de pamuk hasat makineleri kontrol edildi

EN FAZLA İHRACAT YAPAN 21. İL

Aydın’ın son 12 aylık ihracatının yüzde 3,4 artışla 1 milyar 768 milyon dolara yükseldiğini ve bu artışla Aydın’ın Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan iller arasında 21. sırada yer almasına katkı sağladığını ifade eden Maraş, “Bu başarıda emeği geçen tüm sanayici ve ihracatçılarımıza teşekkür ederim. Teknolojik sınıflandırmaya göre ihracatımızda, düşük teknolojili ürünlerde yüzde 55,4, orta-düşük teknolojili ürünlerde yüzde 12,4, orta-yüksek teknolojili ürünlerde yüzde 32,2, yüksek teknolojili ürünlerde ise yüzde 0,02 oranında artış kaydedilmiştir’’ dedi.

“YENİ PAZARLARA AÇILDIK”

Başkan Maraş, ‘’ Ağustos ayında Aydın'dan 130 ülkeye ihracat yapılmış, en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla 14 milyon dolarla İtalya, 9,9 milyon dolarla ABD, 8,1 milyon dolarla Hollanda ve 7,4 milyon dolarla Almanya olmuştur. İhracatta en dikkat çeken artış ise yüzde 48.503,6 ile Filistin’de yaşanırken, Kongo, Zambiya ve Gana gibi ülkelerde de yüksek artış oranları elde edildi. Ayrıca, bu yıl ilk defa Lüksemburg, San Marino, Gine, Liberya, Nijerya, Gabon, Ruanda, Etiyopya, El Salvador ve Surinam’a ihracat gerçekleştirdik” diyerek yeni pazarlara girişlerin Aydın’ın küresel ticarette daha etkin hale geldiğinin bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Aydin Sanayisi Umut Veriyor 509078 6Bc47B751467Eb8D6669C3Bd34Cd2A54

“TEŞVİK ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Aydın sanayisinin ve ihracatının güçlenerek devam ettiğini ifade eden Maraş, “Gıda ürünleri ve içecek sektörü 36,1 milyon dolarla ihracat liderimiz olurken, onu 31,8 milyon dolarla makine ve teçhizat, 11,6 milyon dolarla motorlu kara taşıtı ve römorklar sektörü izlemiştir. Bu sektörlerdeki başarılarımız, Aydın sanayisinin ve ihracatının güçlenerek devam ettiğinin en somut göstergelerindendir. İlimizin Ağustos ayı ihracat performansı, hem Pazar çeşitliliği hem de ürün bazlı artışlar açısından umut verici bir gelişme. Gelecek dönemlerde, ihracatta yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmak ve mevcut pazarlardaki konumumuzu daha da güçlendirmek öncelikli hedefimizdir. Tüm sanayicilerimizi, yeni pazarlara açılma ve teknolojik yatırımlarını artırma konusunda teşvik etmeye devam edeceğiz‘’ diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ