Aydınlı Ziraat Odası başkanları, Tarım ve Orman Bakanlığı’na çıkarma yaptı. Aynı zamanda Efeler Ziraat Odası Başkanı olan Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu; Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Abdullah Sevgi ve Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok ile birlikte Bakan İbrahim Yumaklı’yı ziyaret etti. AK Parti Aydın eski Milletvekili Rıza Posacı’nın da yer aldığı ziyarette oda başkanları, Bakan Yumaklı’ya hasadı devam eden Aydın’ın dünyaca ünlü meyvesi incirden ikram edip, üreticilerin sorunlarını, çözüm önerileri ile birlikte sundu.

PROJEYE YEŞİL IŞIK

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yaptıkları ziyaretin ardından, açıklamalarda bulunan Başkan Mehmet Kendirlioğlu, “Aydın’da tarımsal kuraklığı hat safhada yaşıyoruz. Kuraklık böyle devam ederse, kuru tarıma geçmek zorunda kalırız ki bu da Aydın’da tüm ekonomik dengelerin bozulmasına neden olur. Tarımımız için Muğla Dalama Çayı’nın Kemer Barajı’na tüneller vasıtası ile bağlanması projesine büyük önem veriyoruz. Bakanlığımıza, bu projeyi daha önce de iletmiştik. DSİ yetkililerinden aldığımız bilgiye göre de bu projenin 2025 yılında gerçekleştirileceği yönünde ancak biz, Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’dan projenin hızlandırılmasını talep ettik. Biz, Dalaman Çayı’ndan her yıl 1 milyar 200 milyon metreküp suyun boşu boşuna Akdeniz’e dökülmesini değil, bu suyun tarıma kazandırılmasını istiyoruz. Bakanımız, talebimizi olumlu buldu” dedi.

Aydin Ciftcisinden Bakan Yumakliya Pres Incir Ikram Edip Sorunlarini Cozum Onerileriyle Birlikte Ilettiler 491756 16A19085F45Be199E8Ae0Dbcb705C926

ET VE SÜT FİYATLARI DA GÜNDEMDE

Süt ve karkas et fiyatlarının son zamanlarda düştüğünü dile getiren Kendirlioğlu, bu konuyla ilgili çiftinin talebini, Bakan Yumaklı’ya ilettiklerini anlattı. Kendirlioğlu, “Süt fiyatı geriye doğru gidiyor. Burada, çok sıkıntılı bir dönem söz konusu. Bununla ilgili bir an önce tedbir alınması gerektiğini, dışarıdan ülkemize getirilecek hayvanların da bu soruna çözüm olmayacağını bakanımıza ifade ettik. Yaz aylarında süte talep azalır, biz de kendisine fazla sütün süt tozuna dönüştürülmesi önerimizi sunduk. Sütün yanı sıra karkas ette de sıkıntı büyük. Şu anda üreticiden çıkan karkas etin kilogram fiyatı, 280-300 lira bandında seyrediyor. Ayrıca et ve süt fiyatları üreticimizde düşüyor ama bu düşüş, nedense market fiyatlarına, yani tüketiciye olumlu yansımıyor” diye konuştu.

Nazilli’de ikinci OSB için mücadele! Hayat kurtaracak proje “sit alanı” engeline takılmıştı Nazilli’de ikinci OSB için mücadele! Hayat kurtaracak proje “sit alanı” engeline takılmıştı

Mısır, domates, karpuz, pamuk ve tüm tarım ürünlerinde büyük bir sıkıntının söz konusu olduğunu kaydeden Kendirlioğlu, “Üreticiler olarak biz yeterli para kazandığımız zaman devletimizden prim ve destek talebimiz olmaz. Bu talebimiz, ne zaman olur? Çiftçinin zor zamanında. Şu anda pamuk primi 1 lira 60 kuruştur, mevcut koşullara göre bu prim çok düşük kaldı. Pamuk priminin 7 lira çıkarılması talebimizi de yine bakanımıza sunduk” şeklinde konuştu. Kendirlioğlu, kendilerini kabul eden Bakan Yumaklı’ya ve ziyarette yer alan oda başkanları ve Posacı’ya teşekkür etti.

Muhabir: EMRAH DİNÇER