Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından düzenlenen,''Aydın 8. İTGP Kurul Toplantısı'' Kuşadası Korumar Otel'de gerçekleşti. Toplantıya Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demir, Kuşadası İlçe Kaymakamı İbrahim Keklik, Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Kuşadası Otelciler Derneği (KODER) Yönetim Kurulu Başkanı Tacettin Özden, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) temsilcisi Yasin Topçu, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Kuşadası Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğretim görevlisi ve Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahu Yazıcı Ayyıldız, Kuşadası Egeport Ticari İşler Müdürü Özkan Yavaşer ,Güney Ege Kalkınma Ajansı Turizm ve Tanıtım Birim Başkanı Ece Gölükçetin,Aydın Turist Rehberleri Odası (ATRO) Yönetim Kurulu üyesi Volkan Akalın, Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği (DİTAB) Başkanı Simge Kamacı ile kurum temsilcileri ve özel sektör paydaşları katılım gösterdi.

''TGA AYAĞINIZA GELDİ''
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demir, TGA'nın il ve ilçe bazlı tanıtımlarda çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, ''İl ya da ilçenizin tanıtımını yapmak için çok fazla zahmete giriyorsunuz. Şu anda TGA ayağınıza geldi. Yapılabilecek şeyleri bizlerden isteyin'' sözleri ile başladığı konuşmasına, ''Toplantımızın amacı Aydın ilimizin, Kuşadası ve Didim ilçemizin turistik yörelerinin tanıtımını el birliği ile daha üst seviyelere çıkartmak ve bu tanıtımları daha hızlı bir biçimde gerçekleştirmek, bu konudaki yapmış olduğumuz veya yapmayı planladığınız projelerinizi bizlerle paylaşmanızdır''dedi.

''TGA OLARAK ÇALIŞMALARIMIZ ÇOK YÖNLÜ OLARAK DEVAM EDİYOR''
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) temsilcisi Yasin Topçu'nun konuşması ile devam eden toplantıda, Topçu, TGA'nın kuruluş aşamasından ve Aydın ili özelinde yaptığı çalışmalardan bahsederek, Türkiye turizm verileri, TGA'nın stratejileri ve gelecek dönem stratejileri, Türkiye markalaşma kronolojisi, Türkiye'de basılı yayın ve medya çalışmaları, Türkiye online seyahat kanalları işbirlikler ile marka işbirlikleri ile GO Türkiye Dijital Platformu çerçevesinde kapsamlı bilgilendirmelerde bulundu.
''ADÜ OLARAK BÖLGE TANITIMINA KATKI SAĞLIYORUZ''
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Kuşadası Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğretim görevlisi ve Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahu Yazıcı Ayyıldız, ADÜ Turizm Fakültesi'ni tanıtarak başladığı konuşmasına yine ADÜ'nün, Aydın ili ve ilçelerinde bünyesinde gerçekleştirdiği kongre ve eğitim seminerlerinden bahsederek üniversitenin bölge tanıtımına katkısını anlattı.
"KUŞADASI LİMANI EN FAZLA GEMİ AĞIRLAYAN LİMAN OLDU''
Toplantıda söz alan Kuşadası Egeport Ticari İşler Müdürü Özkan Yavaşer,kruvaziyer sektörünün kendini en hızlı toparlayan sektörlerden biri olduğunu belirterek, ''Pandemi sonrasında en kısa sürede toparlanan sektör kruvaziyer sektörü oldu. Ulaştırma Bakanlığı'nın 2024 verilerine göre 1194 gemi ve 1.9 milyon gemi yolcusunu ülke limanları 2024 serisinde ağırladı. Bu pasta içerisinde, Kuşadası Limanı 524 gemi ve 822 bin yolcuyla en fazla hem gemi bazında hem de yolcu bazında ağırlama yapan liman oldu. 2025 senesi içinde bizdeki hedef şu anda elimizdeki listelere göre 630 gemi, 801 milyon yolcu ki bu sayının üzerine de çıkacağımızı gelen rezervasyonlarda görüyoruz'' dedi.
''ANTİK KENTLER FİLMİ'' AYDIN'IN TANITIMINA GÜÇ VERECEK''
Aydın'ın tanıtımı için hazırlanan ''Antik Kentler Filmi''nin tanıtımını yaparak konuşmasına başlayan, Güney Ege Kalkınma Ajansı Turizm ve Tanıtım Birim Başkanı Ece Gölükçetin'de filmin, Aydın'ın turizm tanıtımına büyük ölçüde yarar sağlayacağını düşündüğünü belirterek, ''Alternatif Turizmde Yeni Destinasyonlar Sonuç Odaklı Programı" kapsamında, 2024 yılında da Aydın'da hazırlanan hedef pazar analizlerinde, antik kentlerin alternatif turizm açısından, Aydın için önemli bir güçlü yön olarak tespit edilmesi ve gerçekleştirilen İl Tanıtım ve Geliştirme Kurullarında Aydın'da öncelikli olarak antik kentlerin turizme hazır olarak değerlendirilmesi sebebiyle Aydın Antik Kentleri'ne yönelik benzer bir tanıtım filmi hazırlanmıştır. Filmi farklı dillere çevireceğiz bu noktada TGA'nın film çalışmalarımızı belirli yerlerde kullanmalarını talep ediyoru'' dedi.
''ATRO İLE TURİZMİN GELİŞİMİNE BÜYÜK KATKI SAĞLIYORUZ''
Aydın Turist Rehberleri Odası (ATRO) Yönetim Kurulu üyesi Volkan Akalın, ATRO'nun tanıtım ve çalışmalarını ele alarak söz aldığı toplantıda, ''Profesyonel Turist rehberleri, turizmin en önemli temsilcilerinden olarak, ziyaretçilere bölgenin kültürel, tarihi ve doğal zenginliklerini profesyonel bir şekilde aktararak hikayeleri, antik eserlerinin sırlarını ve geleneksel yaşamın inceliklerini anlatırken aynı zamanda kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle Turist rehberliği mesleği, turizm sektorine ekonomik ve sosyal gelişimine önemli katkı sunar'' dedi.
''DİDİM'İN ÇOK FAZLA TANITIMA İHTİYACI VAR''
Toplantıda söz alan Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği (DİTAB) Başkanı Simge Kamacı ise Didim'de gerçekleştirilen turizm destinasyon çalışmalarından bahsederek, ''Didim olarak çok fazla tanıtıma ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Kaynaklarımızı doğru noktalarda kullanmak istiyoruz. Bu noktada istişarelerde bulunuyoruz. Yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılarak Dİdim'in adını duyurmaya çalışıyoruz. İsteğim, gerçekleşen fuar organizasyonlarında, Didim ve Kuşadası broşür ve tanıtımlarına daha fazla yer verilmesidir. Didim'in tanıtımı için bizlerin çalışmaları devam edecek''dedi.
''DESTİNASYONLARIMIZIN CAZİBESİNİ ARTIRMAMIZ LAZIM''
Toplantının kapanış konuşmasını yapan, Kuşadası Otelciler Derneği (KODER) Yönetim Kurulu Başkanı Tacettin Özden'de, Ege Bölgesi'nde yer alan turizm kentlerinde, turizmin daha fazla gelişebilmesi için yapılması gerekenleri ele alarak, ''Kuşadası, Didim, Ege bölgesinde destinasyonlarımızın kalitesini, niteliğini ve cazibesini artırmamız lazım. Belli bölgelerde yatırımın durması ve diğer bölgelerde yatırımların ve desteklerin artırılması lazım. Rekabetçi yatak sayılarımızın artırılması lazım. Bölgemizi sezonlarda turistler için hazırlamalıyız. Bölgemizde yaşayan halkımıza turistlerin beklentilerini anlatmamız lazım. Başka türlü endişelerimizden kurtulamayız ve beklenilen rakamlara ulaşamayız. Tanıtıma yönelik projeler üretmemeiz lazım ve bu şekilde TGA'ya bu projeleri finansa ettirebiliriz'' dedi.