Kuşadası Ticaret Odası'nın(KUTO) ev sahipliğinde ve Sealight Resort Otel'in katkılarıyla düzenlenen, TC. Kadıkalesi-Ania Kazı Başkanlığı ve “ Kent ve Limanı : Bizans-Ceneviz-Türk Üçgeninde Anaia “ konferansı büyük ilgi gördü. Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan ve KUTO üyelerinin hazır bulunduğu konferansa, Kadıkalesi Kazıları Başkanı Doç. Dr. Suna Çağaptay ve ekib ile vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Merkezi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Sercan Sağlam'in konuk olarak katılım gösterdiği etkinlik kapsamında, davetliler, Kuşadası'nın tarihine ışık tutan geçmişini öğrenme şansı yakaladı. Konferans sonunda, Sağlam, etkinliğe ev sahipliği yapan KUTO Başkanı Serdar Akdoğan ve ekibine, konaklama desteği veren Sealight Resort Otel sahibi Hüsnü Uçar ve personeline, katılımlarıyla salonu tamamen dolduran Kuşadası halkına teşekkür etti.

İKİ BÖLÜMDEN OLUŞAN KONFERANS KUŞADASI'NA IŞIK TUTTU

İki bölümden oluşan konferansın ilk bölümünde, Doç. Dr. Hasan Sercan Sağlam, Scala Nova yerleşiminin gerçek olmadığına dair bilgi paylaşımında bulunarak, 'Güvercinada kalesinin 17. yüzyıl bir topçu savunma kalesiydi. 300'e yakın Ceneviz portolan haritalarında, Anaia ve Phygela antik kentleri hakkında bilgilere yer verildi. Bugünkü Kuşadası şehri tam bir Türk şehri olarak 17. Yüzyıl başlarında kuruldu ve ilk defa 1631 yılındaki bir portolan haritasında “ Scala Nova-Yeni İskele “ olarak tamamlandı dedi. Sağlam, sunumunu, anlatımında kullandığı kanıt ve kaynakları eşliğinde açıklayıcı ve net olarak davetlilere aktardı.

Anaianin Gizemli Tarihi Kutoda Aralandi 498944 7Fc62A20481559331Fabd87122353192

Kuşadası’nda uygulamada ruhsatsız silah ele geçirildi Kuşadası’nda uygulamada ruhsatsız silah ele geçirildi

Konferansın ikinci bölümünde ise, Sağlam, Bizans’ın Anaia, Osmanlı’nın ise bugün Kadıkalesi olarak tanımlanan yerleşimin bir piskoposluk ve ticaret merkezi olduğundan bahsederek,' 1261 den sonra Ceneviz deniz üssü ve 1306-1330 yılları arasında ise Aydınoğlu beyliği deniz ticaret limanı ve Anadolu’da ilk Türk gemi yapım tersanesiydi. Aydınoğlu Mehmet ve oğlu Gazi Umur beylerin, Anaia tersanesinde yaptırdıkları Türk gemileriyle, Batı Anadolu sahillerinde kesin Türk hakimiyeti sağladı. Adalar denizi ve Korint kanalına kadar olan bölgeleri fethetti'dedi. Sağlam, yoğun ilgi gören konferansın, Ekim ayında bilimsel makale olarak üç hakemin incelemesinden sonra yayınlanacağını belirtti. Konferans sonunda, katılımcıların sorularını içtenlikle cevaplayan Sağlam, çlışmalarına halen Koç Üniversitesi'nde devam ettiğini belirterek, Anaia-Kadıkalesi kazılarını yakından izlediğini söyledi.

Anaianin Gizemli Tarihi Kutoda Aralandi 498944 2D81Ebade2D54F6F81A621Ac1E9268Bc

Doç. Dr. Hasan Sercan SAĞLAM on yıldır Ceneviz kaleleri , Ceneviz ticareti hakkında çalışmalar yapmakta ve dünyanın sayılı üç Ceneviz uzmanından biri addedilmektedir. Latince, İtalyanca, İngilizce, Fransızca, Arapça ve Eski Türkçe'yi (Osmanlıca) çok iyi derecede bilen Doç. Dr. Hasan Sercan Sağlam, İstanbul Galata-Pera ve Ceneviz Miras Eserleri hakkında bir araştırma projesi yürütmektedir.

Anaianin Gizemli Tarihi Kutoda Aralandi 498944 1259F7B5B919C50Fd6Be5Fe4795Ea270

Anaianin Gizemli Tarihi Kutoda Aralandi 498944 Dc77F633957E06Fd63089E956D961B0F

Muhabir: AYLİN ESER