Ekonomi

Akaryakıt 45 lirayı geçti, çiftçi ve şoför esnafı zorda

Yeni yıl ile birlikte yapılan yüzde 6’lık ÖTV zammı sonrası benzin ve motorinin litre fiyatı 45 lirayı aşarken, akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş özellikle şoför esnafı ve çiftçileri olumsuz etkiledi. Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, devlet yetkililerine, mazot desteğinde ürün çeşitliliğini ve destek miktarını arttırması çağrısında bulundu. Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç de, Aydın Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nden yolcu ücretlerine yüzde 40 oranında zam talep ettiklerini söyledi.

Abone Ol

Yeni yıl itibarıyla Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) yapılan yüzde 6’lık artış, akaryakıt fiyatlarını çeşitli miktarlarda yükseltti. Benzin ve motorinin litre fiyatı 45 lirayı aşarken, LPG’nin fiyatı da 25 lirayı geçti. Artan akaryakıt maliyetleri, özellikle çiftçileri ve şoför esnafını kara kara düşündürmeye başladı.

ÇİFTÇİLER ZORLUK YAŞIYOR

Aydın Ziraat Odaları Koordinatör Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, akaryakıtın çiftçilerin ana girdi kalemlerinden biri olduğunu belirterek, “Akaryakıttaki artış, çiftçilerimizi kara kara düşündürüyor. 100 dönümlük tarlaya sahip bir üreticimiz, yıl boyunca tarlasına iki ürün ekse dekar başına ortalama 30 litre akaryakıt harcar. Bu rakam, ürüne ve sulama şekline göre değişkenlik gösteriyor. Akaryakıt, bizim ana girdi kalemlerimizden birisi. Devletimiz mazota destek veriyor ancak şu anda sadece 1-2 ürün dışında destek verilmiyor ve verilen destek miktarı da oldukça düşük. Buna, destek bile denilemez. Devletimizden mazot desteğinde ürün çeşitliliğini ve destek miktarının arttırılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Diğer girdi kalemlerinin gübre, zirai ilaç, tohum, fide, yem, işçilik olduğunu hatırlatan Kendirlioğlu, girdi maliyetlerindeki artışın aynı oranda ürünlerine yansımamasından yakındı.

YÜZDE 40 ZAM TALEBİ

Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç de akaryakıt fiyatlarındaki artışın yanı sıra diğer giderlerin de hızla yükseldiğini dile getirdi. Özmeriç, “Akaryakıt fiyatlarının yanı sıra bütün giderlerimiz artmış durumda. Yedek parça ve sigorta giderlerimiz yüzde 70-80 civarında yükseldi. Buna akaryakıt ve işçilik maliyetleri de eklenince, giderlerimiz ciddi oranda arttı. Uzun zamandır UKOME’den yüzde 40 zam talep ediyoruz. Bizim fiyatlarımız kamu tarafından belirleniyor ancak diğer esnaflar gibi biz, maliyet artışlarımız karşısında kendi fiyatlarımızı yenileyemiyoruz. En büyük sorunumuz bu. Sadece akaryakıt fiyatları değil, tüm giderlerimiz artmış durumda” dedi.