Regl Ağrısını Azaltmanın yolları nelerdir? İşte Regl Ağrısını Azaltmanın Beş Doğal Yolları Regl Ağrısını Azaltmanın yolları nelerdir? İşte Regl Ağrısını Azaltmanın Beş Doğal Yolları

Çocuklarda ishalin önemi, önlenmesi ve tedavisi hakkında önemli bilgiler veren Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Sertan Kara ishalin, günde en az üç kez sulu veya cıvık dışkılama olarak tanımlandığını ve özellikle yaz aylarında artış gösterdiğine dikkat çekti.

EN SIK GÖRÜLEN ÖLÜMLER ARASINDA

İshalin 1-59 ay arası çocuklarda, dünya genelinde en sık görülen üçüncü ölüm nedeni olduğunun altını çizen Doç. Dr. Kara, “İshale genellikle bulantı, kusma, ateş, karın ağrısı, kramplar, iştahsızlık ve baş ağrısı eşlik etmekte olup en yaygın sebebi bağırsak enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar, mikrop, bulaşmış gıdalar, içme suyu veya kötü hijyen sonucu kişiden kişiye bulaşır. İshalin en büyük tehlikesi sıvı kaybıdır. Şiddetli sıvı kaybının belirtileri arasında uyuşukluk, çökük gözler, su içme isteğinin azalması, tansiyon düşüklüğü, nabız hızlanması ve idrar miktarında azalma yer almaktadır” dedi.

ROTAVİRÜS AŞISI

Doç. Dr. Kara, ishalin önlenmesi için şu tedbirlerin alınmasını önerdi: “Güvenli içme suyu kullanımı, el yıkama ve hijyen kurallarına uyum, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme, Rotavirüs aşısı yapılmasıdır. İshal ve kusma sayısı çok fazlaysa, çocuk su içmek istemiyorsa, sıvı kaybı belirtileri varsa, dışkıda kan varsa, çocuk 6 aydan küçükse veya kronik bir hastalığı varsa mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini ifade etmektedir.”

HİJYEN KURALLARINA UYULMALI

Doç. Dr. Kara, ishalin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizerken temiz besin ve su kullanımı, hijyen kurallarına uyum ve Rotavirüs aşılaması ile ishal vakaları büyük ölçüde önlenebileceğini vurguladı. Kara, “Hastanemiz, çocuk sağlığı konusunda uzman kadrosu ve modern tedavi yöntemleri ile her zaman yanınızdadır. Yaz aylarında artan ishal vakalarına karşı çocuklarınızın sağlığını korumak için gerekli önlemleri almayı unutmayın” diyerek aileleri uyarıda bulundu.
 

Editör: Cemre UZUN