İki ülke arasında yapılan anlaşma, Türkiye'nin enerji ihracatı açısından stratejik öneme sahipti. BOTAŞ, söz konusu mutabakat çerçevesinde Bulgaristan'a yıllık 1,5 milyar metreküp doğalgaz tedarik etmeyi taahhüt etmişti. Ancak Sofya merkezli kaynaklara göre, Bulgargaz bu anlaşma kapsamında ödemesi gereken günlük yaklaşık 1 milyon doları Temmuz ayından bu yana gerçekleştirmedi.

“Al Ya da Öde” Maddesi Krizin Fitilini Ateşledi

SÖZCÜ'de yer alan bilgilere göre; Krizde en çok tartışılan konu, sözleşmedeki “al ya da öde” şartı oldu. Bu maddeye göre Bulgaristan, Türkiye’nin doğal gaz altyapısından gaz çekmese bile belirlenen ödeme miktarını yapmak zorunda. Bu durum, şirketin zaten zayıf olan mali yapısını daha da zorladı.

Bulgaristan Enerji Bakanı Zhecho Stankov, BOTAŞ’a olan borcun şirketin finansal dengelerini bozduğunu ve ödemelerin gecikmesi nedeniyle iflas riskinin gündemde olduğunu açıkladı. Stankov’a göre borç şu anda 220 milyon levaya (yaklaşık 4 milyar TL) ulaştı ve önümüzdeki faturalarla bu tutarın 250 milyon levaya (yaklaşık 4,6 milyar TL) çıkması bekleniyor.

111 yıllık petrol devi Türkiye’den çekildi: 2025’e borç ve üretim kriziyle girdi 111 yıllık petrol devi Türkiye’den çekildi: 2025’e borç ve üretim kriziyle girdi

Nisan’da Kritik Görüşme

Yaşanan kriz üzerine Bulgar Bakan, Nisan ayı başında Türk mevkidaşıyla görüşerek çözüm arayacaklarını belirtti. Stankov, söz konusu anlaşmanın koşullarını eleştirerek, “O dönem görevde olsaydım bu sözleşmeyi imzalamazdım” dedi.

13 Yıllık Anlaşma Tartışmaya Açıldı

Bulgaristan’da bazı siyasi isimler de anlaşmanın iptalini gündeme getirdi. Milletvekili Kaloyan Metodiev, anlaşmanın ulusal çıkarlara aykırı olduğunu savunarak, gerekirse tahkim yoluna gideceklerini söyledi.

Kaynak: SÖZCÜ