İlçeye 15 kilometre uzaklıktaki Karacaören Mahallesinde 4 kişilik ailesiyle 20 metrekarelik bir odanın içinde yaşayan Hüseyin Kıranyerli, “Yemeğimizi bu odanın içinde yapıp yiyoruz. Yine bu odanın içinde hep birlikte yatıp uyuyoruz. Mutfağın bir bölümünü banyo olarak kullanıyoruz. Tüm imkansızlıkların, zorlukların içinde bir de 30 yıldır yılan korkusuyla yaşıyoruz. Günde 3 yılan öldürdüğümüz oluyor. Günlük kazancımızdan arttırarak kayınvalidemden kalan bir başka toprak damın yerine borç harç bir ev yapmaya başladım. Ama elimde avucumda yok, tamamlayamadım. Bu sebeple hala borçlarım var. Yardım istedim, ama şartları sağlamıyormuşuz diye kabul edilmedi” dedi.

“VERECEKLERİ PARAYI SENET YAPSINLAR ÇALIŞIP ÖDEYEYİM”

Tarım işçisi olarak günlük kazancıyla çocuklarını büyüttüğünü ifade eden Kıranyerli, “6 çocuğu bir evin içinde yetiştirdim. 4’ü evlendi. Biz 4 kişi burada yaşamaya devam ediyoruz. Daha iyi bir yerde yaşayalım diye yıllar önce Kaymakamlığa başvurduk sonuç alamadık. Geldiler, baktılar, evin içine girmeye korktular. Ama yardım çıkmadı. Günlük kazancımdan arttırarak kayınvalidemden kalan dam evi yıkıp borç harç iki göz tuğladan ev yapmaya başladım ama imkanım kalmadı tamamlayamadım. 30 bin lira para çıkartıverin diye Kaymakamlığa tekrar başvurdum. Birkaç kere başvurdum, uğraştım ama son olarak engelli olman lazım dediler. Ben sıfırdan ev de istemiyorum. Sadece tavan, çatı, sıva yapıp elektrik döşetecekler. 33 bin lira bir para gidecek. Bu parayı çıkartıverin 2 göz bir evin içinde yaşayalım dedim. Bu parayı çıkarsınlar, senet yapsınlar, yıllık 5 lira 5 lira Kaymakamlığa geri ödemeye hazırım” dedi.

“GECE UYURKEN BİR ANDA TAVANDAN YILANLAR SALLANIYOR”

Geceleri yaşadıkları korkuyu da anlatan Kıranyerli, “Yılanlar sallanıveriyor. Korkudan uyku uyuyamıyoruz. Zoruma gidiyor. Bir şey dedin mi Ankara karar veriyor diyorlar. Cumhurbaşkanı demiyor mu bir fakir bile ezilmeyecek diye. Cumhurbaşkanı bizi görme şansı yok. Bizi Kaymakam görecek, Vali görecek. Şartları sağlamıyorsun diyorlar ama Kaymakam bey rica ediyorum gelsin bu evi kendi görsün. Burayı gelip gördüğünde bize hak verecekler. Eşimin ailesinden kalan 30 dönüm zeytin arazisi var diye Kaymakamlıkta bunu engel olarak çıkarıyorlar ama bunun sadece yarısında 5-6 yıllık zeytinler var. Daha verim vermiyor. Olsa olsa yıllık 300-400 lira tarla desteklemesi geliyordur o kadar. Yani tarladan herhangi bir gelir elde etmiyoruz. Ayrıca pandemi döneminde herkese bin lira dağıtıldı bana 400 lira verdiler” dedi.

NEDEN KABUL EDİLMEDİ?

Öte yandan Kaymakamlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre ailenin sosyal marketten, patates soğan yardımından, genel yardımdan faydalandığı şeklinde bilgi verildi. Ev konusundaki yardım talebi konusunda da, "Aile 30 dönüm araziye sahiptir. Bu araziden bin 300 lira kazançları olduğu düşünülmektedir. Kayınvalidesine ait evin tamiri için yaptığı başvuruda Vakıf mütevelli heyeti yardımcı olmak istemesine rağmen barınma yardımlarına ilişkin uygulama genelgesine istinaden 5.5 maddelerindeki şartları sağlamadığı tespit edildiği için Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünce uygun görülmediğinden talebi kabul edilmemiştir" denildi.