Kuşadası Selanik Mübadilleri ve Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen anma programına dernek üyelerinin yanı sıra vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Saat 12.30'da Atatürk Anıtı'na çelenk koyma töreni ile başlayan anma programı, saat 13.00'da İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı'nda devam etti. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından, 'Mübadele'nin 102. yılı basın açıklamasının okunması ile devam eden program, dernek üyelerinin denize kırmızı karanfil bırakmasıyla sürdü. Burada anı fotoğrafı çektiren dernek üyeleri saat 14.00'da Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi'nde, 'Kim Ayırdı Bizi-Mübadele'belgesel gösterimi, 'Şiirlerde Mübadele' temalı şiir sunumu ve Kuşadası Mübadele Korosu'nun verdiği 'Mübadele Ezgileri' konseriyle sona erdi.

102 Yilinda Mubadelenin Izleri Kusadasinda Yankilandi 540367 4F591Ab2C84Da72Ac482A19Eba8E67C2

Karacasu'da katliam! 400 tane incir ağacını kestiler Karacasu'da katliam! 400 tane incir ağacını kestiler

Mübadele'nin 102. yılı kapsamında basın açıklamasını okuyan, Kuşadası Selanik Mübadilleri ve Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Altunsoy, ''Bugün burada, yürekleri dağlayan bir dönemin izlerini anımsıyoruz'' diyerek başladığı sözlerine, ''Ve tam 102 yıl önce Lozan'da imzalanan Türk Yunan Nüfus Mübadelesi anlaşması ile her iki taraftan, iki milyona yakın insanını, doğdukları ve yaşamakta oldukları yerleri terk etmelerine neden olan zorunlu göçü anıyoruz'' dedi.

102 Yilinda Mubadelenin Izleri Kusadasinda Yankilandi 540367 429790355E701E82Fbef79584E25E2B7

''1960 YILINDA KUŞADASI'NIN NÜFUSU 7.008 KİŞİYDİ''

''Osmanlı imparatorluğu'nun istikrarsızlığa düştüğü 10. yy başlarından itibaren Kuşadası'na Mora'dan ve Girit'ten önemli bir muhacir nüfusu yerleştirildi'' diyerek sözlerine devam eden Başkan Altunsoy, ''1923 Mübadelesi ile buna Yunanistan'an gelen mübadiller de önemli bir nüfus olarak eklendi 1964 Şubat ayında Kuşadası'nda Sosyal Yapı Analisi araştırması yapan ve yayınlayan Mübeccel Kıray, 1923'den sonra Anadolulu Rumlar ile Yunanistan'daki Türklerin mübadelesinde gelen grupların büyük bir kısmı gene buralarda iskan edilmişlerdir. Ondan sonra da 1954 yılına kadar, Anavatana gelen bütün göçmen gruplardan buralara yerleştirilenler olmuştur. Onun için bugün hemen hemen "yerli" kimse yoktur denecek kadar azdır" tespitini yapmıştır. Kıray "burada doğduk diyenlerin de ikinci nesil göçmenler olduğunu kaydetmiştir'' dedi.

102 Yilinda Mubadelenin Izleri Kusadasinda Yankilandi 540367 Af84C975F62Dd596F46F6E2Ed84Da412

''GÖÇ OLAYINI ANMAK VE UNUTMAMAK NEDEN ÖNEMLİ''

Mübadele'nin üzerinden 102 yıl geçmesine rağmen hatırlanmasının ve unutulmamasının çok önemli olduğunu anlatan Altunsoy, ayrıca, ''Bu anlamlı günde, mübadele döneminde yaşananları unutmamak, geçmişten dersler çıkarmak ve bir daha böylesi acılar yaşanmaması için barış ve güvenliğin korunması için bilinçli ve kararlı olmak içindir. Bu durumu en iyi evlerinde 1. kuşak mübadil atalarının, aile büyüklerinin hatıralarını; terk eyledikleri "memleket" dedikleri ve bir daha görmeden bu dünyadan göçüp gidişlerine tanıklık etmişler anlayabilir. Şimdiler de, yeni seçilen bir Devlet Başkanının, Filistinliler, Mısır ve Ürdün'e yerleştirilsinler, Gazze'yi terk etsinler" sözleri, bir insan hakları sorunudur ama herhalde en fazla mübadele ve zorunlu göç yaşayanları dehşete düşürür. Ancak bizler, geçmişin acılarını bir kenara bırakıp geleceğe bakmayı seçiyoruz. Çünkü inancımız, kardeşliğin ve dostluğun her türlü zorluğa karşı galip geleceğidir. Bugün, Kuşadası'nda bir arada yaşayan farklı kültürlerin bir arada yaşamasının güzelliğini kutluyoruz. Bir daha böyle acılar yaşanmaması için elimizden geleni yapmak boynumuzun borcudur'' sözlerine yer verdi.
 

Muhabir: AYLİN ESER