Türkiye'de zeytin hasat tarihleri açıklanmaya başlandı, ancak bu yıl zeytin rekoltesinin beklenenden düşük olacağı öngörülüyor. Aşırı sıcaklıklar ve yağış eksikliği, zeytin üretimini olumsuz etkiledi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, sıcak hava dalgaları ve Afrika'dan gelen toz bulutlarının zeytinin çiçeklenme dönemine denk gelmesi nedeniyle çiçek tutumunun azaldığını ve bu durumun rekolteyi olumsuz etkilediğini belirtti.

Zeytin, Zeytinyağı Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ZEYSAN) Başkanı Burhan Bardak da bu sezonun geçen yıla göre daha düşük rekolte ile geçeceğini ifade etti. Bardak, bazı bölgelerde zeytin üretiminin daha iyi durumda olduğunu ancak genel olarak rekoltenin zayıf kaldığını vurguladı.

Zeytin Rekoltesinde Beklenti Dusuk 497825 2E3648C6C42C2D04F7Abb94Fb1Faf05A

Bu yılki düşük rekoltenin, zeytinyağı üretimini de olumsuz etkilemesi bekleniyor. Geçen yıl da düşük rekolte nedeniyle piyasada zeytinyağına başka sıvı yağlar karıştırılarak hileli ürünlerin satıldığı ve bu durumun ciddi sorunlar yarattığı hatırlatıldı. Geçen yıl yürürlüğe giren ‘Zeytin ve Zeytin Ürünleri Yasası’ ile hileli yağların piyasadan toplatıldığı ve cezaların uygulandığı belirtildi.

Aydın’da simide mecburi zam Aydın’da simide mecburi zam

Uluçam, yeşil zeytin hasadının çakısteslik zeytinle başladığını ve aralık ayı sonlarına kadar yağlık zeytin hasadının devam edeceğini belirtti. Ayrıca, bu yılki zeytinyağı rekoltesinin düşük olmasının, piyasada yeniden hileli zeytinyağı satışlarının artmasına neden olabileceği konusunda uyardı.

Zeytin Rekoltesinde Beklenti Dusuk 497825 3A9Ca8Afb917472D7008Faccad78C7B1

Bardak ise, üreticilerin artan maliyetler nedeniyle gereken bakımları yapamaması ve zeytin ağaçlarının yeterince beslenememesinin de rekoltenin düşük olmasında etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, zeytinyağı fiyatlarının yükselmesi nedeniyle piyasada etiketsiz ve kaçak yağların yer almasının sektördeki en büyük sorunlardan biri olduğuna dikkat çekti.

Muhabir: ÖMER ARAZ