Zeus mağarası Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bulunan doğal ve tarihi bir güzellik. Zeus’un kardeşinin gazabından kaçarak burada saklandığına, aşk tanrıçası Afrodit’in de içerisindeki doğal havuzda yüzerek güzelleştiğine inanılıyor.Suyun berraklığı ve şifalı olduğuna inanılan dibindeki çamuru hem yerli hem de yabancı birçok turistin ilgisini çekiyor. Gelin Zeus Mağarası hikayesi, Zeus mağarasına nasıl gidilir ve bu mağaranın suyu neden şifalı olarak bilinir daha yakından bakalım!
Zeus Mağarası Aydın

Zeus mağarası Aydın ilinin Kuşadası ilçesinde yer alıyor. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın girişinde bulunan, makilerle kaplı bir alan içerisine gizlenmiş bir güzellik. Mağaranın adı gök tanrısı olan Zeus’tan alınmış. Zeus’un kardeşi Poseidon'un gazabından korunmak amacıyla buraya sığındığı başta olmak üzere pek çok efsane halkın ağzında!Mağara bir yeraltı nehrinin aşındırması sonucu oluşmuş. Mağara içerisinde turkuaz renkli maden suyu bulunuyor ve bu su dağdan gelen tatlı kaynak suyu ve deniz suyunun karışımından oluşuyor. Bu derin havuzda yüzmek ve yıkanmak tehlikeli olduğu için yasak.
Zeus Mağarası Efsaneleri
Zeus mağarası Aydın’ın en turistik doğal alanları arasında yer alıyor. Doğal güzelliği pek çok kişinin ilgisini çekiyor ancak bu mağaranın bu kadar konuşulmasının sebebi Zeus Mağarası efsanesi. Peki bu mağaranın efsanesi ne?Aslında bu noktada “Zeus Mağarası efsanesi ne?” sorusu yerine “Zeus Mağarası efsaneleri neler?” demek daha doğru olacak. Çünkü bu mağara içerisinde birbirinden farklı hikayeleri barındırıyor.
Afrodit’in Güzelliğinin Sırrı Zeus Mağarası’nda mı Gizli?

Efsaneleri anlatmaya ilkinden ve en güzelinden başlayalım. Güzellik Tanrıçası Afrodit’in efsanesinden…Güzelliğiyle herkesi büyüleyen Afrodit’in mağara içerisindeki şifalı suda yüzdüğü ve güzelliğinin sırrının bu olduğu söyleniyor. Bu nedenle de hem gölün suyu hem de gölün dibindeki çamur şifalı olarak biliniyor. Zaten böylesine güzel bir yerin Afrodit’in güzelliğine güzellik katması da şaşırtıcı olmasa gerek!
Meryem Ana Efsanesi
Gelelim bir diğer efsane olan Meryem Ana efsanesine. Bu hikayeye göre de Meryem Ana Sisam Adası’ndan Efes’e uzun bir yolcuğa çıkmış. Bu yolculuk sırasında da yorgunlukla dinlenebileceği bir yer ararken bu mağarayı görmüş. Mağaranın içerisindeki gölün berraklığından etkilenen Meryem Ana burada yıkanmış, dinlenmiş. O da bu suyun şifasından faydalanmış.Bu efsanelerden dolayı da Zeus Mağarası’nda bulunan bu gölün özellikle kadınların yüzlerinde ve tenlerinde güzelleştirici etki yaptığına inanılıyor. Bu nedenle dipteki çamuru yüzlerine süren ziyaretçiler var. Kuruduktan sonra da buradaki su ile yüzlerini yıkıyorlar.Tabi Zeus Mağarası efsaneleri bunlarla da bitmiyor. Efsanelerimizin sonu mağaraya da adını veren Gök Tanrı olarak bilinen Zeus ile ilgili…
Gök Tanrısı Zeus ve Denizler Tanrısı Poseidon’un Savaşı

Hikayeye göre Zeus kardeşi Poseidon’u kızdırmış. Nedeni bilinmez ama Poseidon kardeşine inanılmaz bir öfke duymaya başlamış. Bunun sonucunda da Zeus için birbirinden farklı eziyetler hayal ediyormuş. Kardeşinin gazabından nasıl korunacağının yollarını arayan Zeus’un yolu bu mağaraya düşmüş.Mağaranın dışarıdan fark edilmemesi ve gizli korunaklı bir alan oluşturması nedeniyle Zeus burada uzunca bir süre saklanmış.
Zeus Mağarası Derinliği
Zeus Mağarası yaklaşık 50 metre uzunluğunda ve 20 metre genişliğindedir. İçerisindeki su derinliği ise kıyıya yakın yerlerde 4-5 metredir. Kıyıya uzak yerlerde ise suyun derinliği 10 metreyi bulabilir.
Zeus Mağarası Kaç Derece?
Zeus mağarasındaki su sıcaklığı hem yaz hem de kış mevsiminde 5 ile 10 derece arasında değişir. Suyunun sıcaklığının yılın her ayı aynı derece olması pek çok kişinin ilgisini çeker. Özellikle profesyonel dalgıçlar mağara içerisindeki suda zaman zaman dalışlar yaparak bu doğal oluşumu inceler.
Zeus Mağarası Nerede?
Zeus Mağarası Aydın’ın Güzelçamlı beldesinde bulunuyor. Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın girişinde batı tarafından bu mağaraya gidebilirsiniz.Özel aracınız yoksa toplu taşıma kullanarak da bu alana gidebilirsiniz. Zeus mağarasına toplu taşımayla nasıl gidilir diye merak ediyorsanız Kuşadası merkezden kalkan toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. 271 ve 272 hat numaralı otobüsler ile Zeus Mağarası’nın kapısında inebilirsiniz.Merkezden yaklaşık 30km uzaklıkta olan bu alana özel araçla gitmek için de Dilek Yarımadası Milli Parkı tabelalarını takip edebilirsiniz.
Zeus Mağarası Yüzülür mü?

Zeus mağarası derin havuzu ile görenleri büyülüyor. Suyun 5-10 derece arasında değişen sıcaklığı yaz kış mevsiminde de sabit. Özellikle yaz mevsiminde suyu harika bir serinliğe sahip. Mağara ise yazları serin kışları da ılık.Ancak bu mağaranın havuzunda yüzmek mağarada oluşabilecek tehlikeler nedeniyle yasaklanmış. Burada inceleme yapan dalgıçlar hariç yüzmeye izin verilmiyor.
Zeus Mağarası Giriş Ücretli mi?
Zeus Mağarası Milli Park içerisinde yer aldığı için Milli Park giriş ücretini ödeyerek alana girebilirsiniz. Milli Park içerisindeki Zeus Mağarası için ekstra bir giriş ücretine gerek yoktur.