Yükselen inşaat maliyetleri nedeniyle satış birim fiyatları artan konutlara, değerli konut vergisi sürprizi yaşanabilir

Abone Ol

Enerjiye ve petrole yapılan zamların ve Türk Lirasının değer kaybı nedeniyle maliyetleri etki eden döviz kur farklarının da malzeme imalat ve tedarik maliyetlerine yansıması, yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle işçilik maliyetlerinin ve arsa maliyetlerinin artması İnşaat sektörünü ciddi bir dar boğaza sokmuştur. Sınırlı bina inşaat faaliyetleri devam etmekte ise de üretilen konut ve işyerlerinin satışı artan fiyatları nedeniyle sorunlar yaşamaktadır.
Bu günkü konum yazımın başlığında da belirttiğim gibi artan satış fiyatları nedeniyle değeri artan konutların 7194 Sayılı Kanun’la yaşamımıza giren ve 2021 yılı itibariyle ilk uygulaması gerçekleşen Değerli Konut Vergisi. Değerli Konutlar Vergisi kapsamına, mesken niteliğini haiz ve bina vergi değeri belli tutarı aşan (2022 Yılı için 6.173.000,00 TL’yi aşan) mesken nitelikli taşınmazlar girmektedir. Bu verginin mükellefi, mesken nitelikli taşınmazların maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa mesken nitelikli taşınmazı malik gibi tasarruf edenlerdir (Değerli Konut Vergisi Genel Tebliği) .
2022 Yılı için Bina vergi değeri 6.173.000,00 TL.’yi aşan konutlar, Değerli Konut Vergisi kapsamına girmektedir(Tek konutu olanlar hariç). Bu değeri aşan konutların yukarda belirttiğim mükellefleri takip eden yılın Şubat ayının 20’nci günü sonuna kadar taşınmazın bulunduğu yer vergi dairesine beyannamelerini verebileceklerdir. Verginin ödemesini de Şubat ve Ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksitte ödeyeceklerdir.
Sürpriz bir vergi tarhiyatı yaşamamak için dikkat edilmesi gerekir.