Aydın genelinde 2025 yılı sulama sezonuyla ilgili olarak çalışmalar ve bilgilendirmelerde Odalar üzerinden devam ederken, Didim Ziraat Odası Başkanı Dr. Hilmi Yıldırım, Didim ovasında pamuk sezonu öncesinde sulama sorunuyla ilgili dikkat çekici tespitlerde bulundu.
“NİSAN YAĞMURU TAV SUYUNU GEREK BIRAKMADI; KANALLAR DOLU”
Yıldırım sulama sezonuyla ilgili Aydın’da bir çok toplantıya katılım sağladıklarını ifade ederek “Geçen yıl olduğu gibi bu yılda Didim’e 2 kez su verilecek. Bu anlamda Nisan ayında etkili olan yağışlarla ilgili tespitlerimiz var. Bu noktada hesapta olmayan bu yağmurlar, barajların doluluk oranlarını ne kadar katkı sağladığı biliniyor ama bu yıl bu yağışlar bölgemizde gerekli olan tav suyunun yapılmasının önüne geçti ve tav suyu yapılmasına gerek bırakmadı. Ayrıca bölgemizde kanal ve azmaklar geçen yıl doldurulamamıştı ama bu yıl tüm azmak yatakları, nehirler ve kanallar dolu. Geçen yıl Haziran ayında Menderes nehrinin ağzı kapatılmış ve su tutulması yapılmıştı. Bu sene erken kapatıldı. Kontrollü olarak denize su verilecek.” Dedi ve bu durum da yine baraj suyunun daha verimli kullanılmasını sağlayacağını söyledi.
“KISITLAMA YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ”
Aydın genelinde etkili olan son yağışların %50 sulama yapılması kararına etkilemediğini kaydeden Dr. Yıldırım kararın yeniden değerlendirilmesini isteyerek “Son yağmurlarla birlikte %50 kısıtlamanın kalkması gerektiğini düşünüyoruz. Bu alınan önlemlerden sonra barajlardaki eksiklik oranın da su kısıtlaması düşünülebilir. Kısıtlama oranı tekrar gözden geçirilmeli." dedi.
“KAÇAK SU KULLANANLARA GÖZ YUMULMASIN”
Didim Ziraat Odası Başkanı Hilmi Yıldırım, Aydın’ın doğusundaki sulama birliklerinin yöneticilerine çağrıda bulunarak “Üst bölgelerdeki sulama birliklerinin yöneticilerinden ricamız şu; kaçak sulamanın önüne geçsinler. Üst bölgelerde Söke ve Didim gibi 2 su yapsınlar. Eğer yine üst bölgeler 3 yada 4 kez sulama yaparlarsa biz burada Söke ile birlikte 2 sulama çok zor yapabiliriz. Geçen yıl Söke ve Didim’de 2 kez sulama yaptık hatta bazı yerler de ikinci sulama dahi yapılamadı. Biz suyu zor bulurken, üst bölgelerde 3 yada 4 kez sulama yapanlar oldu. Bununla ilgili yaptığımız toplantılarda bu konuyu dile getirdik. Bu yıl kaçak su kullananlara yönelik önlemler alınacağını duyduk ve buna da göz yumulmayacak.” ifadelerini kullandı.
“SÖKEYE 18 GÜNDE SU GELİYOR”
Oda Başkanı Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü; “Barajlardan salınan su Söke regülatörüne geçen yıl 18 günde geldi; bu durum kaçaklar ve kanalların bazı yetersizliklerinden kaynaklandı... Bu anlamda üst birliklerden bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Biz burada 2 kez sulama yapamazken, başka bölgeler 3 yada 4 kez su alırsa bizim buradaki çiftçimizin hakkına girilmiş oluyor. Tüm havza 2 kez sulama yaptıktan sonra 3 veya 4 kez sulama konusu yeniden ele alınabilir. ”dedi.
Yıldırım ayrıca çok su isteyen silajlık mısır ekiminden de bu dönemlerde vazgeçilmesi gerektiğini hatırlatarak, başka yem bitkilerinin ekilmesi gerektiğini vurguladı.