Hükümet yatırımlarıyla birlikte kısıtlı bütçeye rağmen ilçenin önemli sorunlarını bir bir çözüme kavuşturduklarını söyleyen Savcı, 2019’da yapılacak olan yerel seçimlerde tekrar aday olmayı düşünmediği belirtirken, AK Parti’den devam etmesi yönünde teklif gelirse de değerlendireceğini söyledi.
Açıklamasında, Büyükşehir Yasası’nı eleştiren AK Parti’li Savcı, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla görevinden istifa eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Kadir Topbaş ile istifa kararı alan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i de hedef aldı.
“GÖKÇEK İLE TOPBAŞ, KESERİ KENDİLERİNE YONTMUŞLAR”
Belediye Başkanlığına gelirken Seçim Beyannamesi ile halka neler yapabileceklerini gösteren vaatlerini anlattıklarını ancak beyannameyi hazırlarken esasında Büyükşehir Yasası’nı göz önüne almadıklarını vurgulayan Başkan Savcı, “Büyükşehir ilk defa başımıza geliyordu ve halbuki biz birçok yetkimizi kaybettiğimizi de sonradan öğrendik. Bazı yatırımları ve olması gerekenleri yapamadık. Kimi görevler büyükşehire, kimi görevlerse bize ait oldu. Şu anda bunun sıkıntısını halen yaşıyoruz. Son bir gelişmeye göre yeniden Büyükşehir Yasası’nın düzenlenmesi gündemde. Duyumlarımız bu yönde ama yine de ne olacağı belli değil. Sonuç olarak Büyükşehir Yasası, Melih Gökçek ile Kadir Topbaş’ın hazırladığı bir yasaydı. Bu yasaya göre keseri kendi taraflarına yontmuşlar. İnşallah bu yasadaki sıkıntılar çözülür ve ilçe belediyelerine de daha fazla gelir sağlayacak bir şekilde düzenlemeye gidilir” dedi.“KÜLTÜR SARAYI’NIN ANAHTARI BİZE TESLİM EDİLMEDİ”
Belediye olarak taş döşeme işlerinin yanında Hükümet Mahallesi’ne yeni bir park düzenlemesi için çalışma başlattıklarını söyleyen Savcı, “İstimlakın yüzde 80’i bitti. Yüzde 20’lik kısım tamamlandığında da Hükümet Mahallesi’nin park ihtiyacını karşılamış olacağız. Daha önce girişimlerimiz neticesinde DSİ’ye Kocadere Deresi’nin ıslahını yaptırtmıştık. Zaten yarım kalmıştı ve içine beton döktürttük. Yenipazar Belediyesi olarak çevre düzenlemesine başladık. Derenin kenarına yol ve yeşil alan kazandırarak güzelliğine güzellik katmak için kolları sıvadık. Büyükşehirle tam bir uyum içinde çalışamadık ama bizlere Kültür Sarayı adıyla Yenipazar’ın girişindeki eski mezbahanın yerine yeni bir tesis kazandırdılar. O yer davalıktı. Biz yeri mahkemeden kazandık ama bize ne anahtar teslim edildi ne herhangi bir şey. O yüzden şu anda da faaliyete geçiremedik” diye konuştu.
“TKDK SAYESİNDE 18 MİLYON LİRALIK HİBE KAZANDIK”
Yenipazar’da hayvancılığı destekleme noktasında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) aracılığıyla girişim başlattıklarını belirten Savcı, “Bunda başarılı olduk. Şu anda 6-7 tane hayvan ahırı TKDK sayesinde hibesi alınarak ilçemize kazandırıldı. Hatta otomatik robot süt sağım makinelerini de üreticimize kazandırdık. TKDK vesilesiyle ilçemiz üreticilerine 18 milyon liralık hibe kazandırdık. Tarımı desteklemeye devam edeceğiz. Ben neticede belediyeciliği iyi bilen biriyim. İlk önce Anavatan Partisi ile 1989’da Belediye Başkanlığı'na başladım. Hangi partide olursa olsun iktidarın ilk dönemlerinde her şey iyi oluyor ama sonuna doğru biraz daha kısıtlamaya gidiliyor. Ben ANAP döneminde çok fazla bir şey yaptım diyemesem de ilçemize iyi kaynak suyu getirilmesini sağladık ve fabrikasını kurarak işlettik. Zeybek Madran Suyu adıyla markalaştık. Bunun dışında ilçemize o süreçte meydanlar yaptık. Gücümüz elverdiğince hizmetleri o dönemde de yapmaya çalıştık” şeklinde konuştu.“BİZ BU İLÇEYE İMZAMIZI ATTIK”
AK Parti’ye geçtikten sonra Kültür ve Turizm eski Bakanı Attila Koç sayesinde aldıkları desteklerle Yenipazar’ın kanalizasyonuna da yatırım yaptıklarını söyleyen Savcı, “Yine o dönemde belediyemize paletli eksvatör kazandırdık. Daha önceki yaptığımız bölümler kapsamında Kocadere’nin ıslahını tamamladık. Eğitim yatırımları olarak ilçemize Cumhuriyet İlkokulu gibi hizmetler kazandırdık. Şu anda da tamamlanarak eğitime açılan Anadolu Lisesi’ni de ilçemize kazandırmak nasip oldu. Biz parklarıyla, okullarıyla, dere ıslahıyla bu ilçeye imzamızı attık. Bu bölgede daha önce parke taşı bile yoktu. Altı kapalı pazaryeri, üstü otopark olan hizmetin parasını da geçmiş dönemlerde biz çıkardık. Bizden sonra göreve gelenler bunu hayata geçirdi ama orada da emeğimiz var. Yenipazar’ın girişini Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne olan girişimlerimiz sayesinde ortaklaşa çift yol yaptık. Dalama’nın sonuna kadar uzanan arazi toplulaştırmasını da bitirdik” ifadelerini kullandı.“YENİPAZAR’DA PİDECİLİĞİ TANITAN BENİM”
1999 yılında İtalya'da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliği olan Cittaslow etiketine sahip sakin şehirler arasındaki Yenipazar ilçesinin bu üyelikten pek faydalanamadığını söyleyen Savcı, şunları kaydetti: “Bu benden önceki dönemde hayata geçti ama sadece belki ismiyle iyi gibi gözüken ve uygulaması olmayan bir etiket. Bu tip projeler fabrikası bacası olan turizmle kalkınan yerlerde kullanılabilir. Bunun dışında memlekete katkı sağlayacak bir değeri yok. Halkımız tam da bilmiyor. Bazı üretilen ürünlerde logosu da kullanılabilir ama bu bilinç kazandırılamamış durumda. Biz tanıtım noktasında Yenipazar’da pideciliği tanıtmak için girişimlerde bulunduk. Yenipazar’da pideciliği tanıtan benim aslında. Benim ilk belediye başkanlığı dönemimde 1989’da göreve geldiğimde öğleyin 1.30’da hamur biter ve pide işletmeleri kapanırdı. Şu anda yatsı ezanlarından tutun Ramazan Ayı’nda bile sahura kadar işletmelerini açık tutan pideciler yaygınlaştı. Biz bunu tanıtımla başardık. Elbette tek başımıza yapmadık. Pidecilerimizde kalite ve lezzetten ödün vermediler. Geçmiş dönemlerde siyasi aktifliğimiz daha fazlaydı. İlçemize dışarıdan gelenlere de pide ikram ederek sevdirdik. Televizyon programlarını ilçemize davet ettik. Kendimiz de televizyona çıktığımızda reklamını yaptık ve bu tuttu. Şimdi de patent için uğraşıyoruz. İlgili mercilerimiz belgeleri hazırladı yetkililere iletecekler ve inşallah Yenipazar Pidesi için de patent almış olacağız. Tabi marka ayrı, patent ayrı. Kriterleri var bu işin. Marka bireysel ya da şirketin olur. Patent ise üretildiği yere özgüdür."“YETKİ KARMAŞASINI HALKA ANLATAMIYORUZ”
Büyükşehir Yasası’nı eleştiren Savcı, “Biz 12 metrenin üstündeki yolları Büyükşehir Belediyesi’ne vermişiz. Bir ilçenin içinde yolların yarısı büyükşehirin, yarısı ilçenin olması doğru değil. Örneğin yol giderken daralıyor. Geniş yol büyükşehirin, dar olan yol ilçe belediyesinin. Yine reklam tabelası vergilerini de büyükşehir alıyor. Yenipazar Belediyesi’nin ilçede makine, edevat ve işçisi varken büyükşehir de aynı ekipmanlara sahip. Yahu ne kadar yer ki Yenipazar ilçesi de bu kadar ekipman var. İsraf yani. Yine yağmur sularından ya da kanalizasyondan ötürü sorununa çözüm arayan da kalkıp bizi arıyor. Kimisi personele fırça atıp gidiyor. 'Yahu bizle ilgisi yok' dediğimizde de anlatamıyoruz. Halka anlatamıyoruz. Önümüzdeki dönemde bunun yansıması elbette farklı olacak. Şikayetçi vatandaşa anlattığımızda, bildiği halde buradaki belediyeyi bulmak kolay diye dert yanıyor. Çok sorun geliyor ama çözüm noktasında zaman zaman yetki karmaşasından ötürü çaresiz kalıyoruz” diye konuştu.“ZEYBEK MADRAN SUYU FABRİKASI’NIN ANAHTARI HALEN VERİLMEDİ”
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’ndan, büyükşehire devredilen Zeybek Madran Memba Suyu Fabrikası’nı istediklerini ancak halen bir sonuç alamadıklarını söyleyen Savcı, “Ben bunu bedava istemiyorum. İhale edin ihaleye gireyim diyorum. Ben daha ne diyeceğim. Orası büyükşehire devredildi. Hayır da demiyor, ‘Tamam tamam’ diyor ama o tamam orada kalıyor. Orayı isteyeli 3 yıl oldu ama fabrika öylece duruyor. Yine halkımız halen eski belediye gibi zannediyor. Gelirler çok düştü. Vatandaş sen daha önce şu hizmeti yapıyordun diye eleştiriyor. Daha önce büyükşehir olmadığını, yetkilerimizin kısıtlandığını söylüyoruz ama anlatamıyoruz. Benim bir önerim oldu. Örneğin Büyükşehir Belediyesi, Yenipazar’a 1 milyon liralık yatırım yaptı. 1 milyon lira doluncaya kadar bizim belediyemizin gelirinden para kessin ama devamlı kesmesin dedim. O para dolduğunda bunun kesilmemesi lazım. Yanlışlardan birisi de bu” dedi.“ÜNİVERSİTEDEKİ ÖĞRENCİ SAYISINI ARTIRACAĞIZ”
“Hizmet biterse, hayat biter” diyen Savcı, “Günün teknolojisi ve şartlarına göre yeni yeni hiç aklın kenarında olmayan işler ve projeler birden söylemden çıkarak eyleme dönüşüyor. O yüzden ben hizmetin sınırlandırılmasına asla sıcak bakmıyorum. Hizmet çok geniş kapsamlı bir vizyon işidir. Mesela üniversitenin ilçemize katkısı çok büyük. Buradaki bölümü artıracağız, bunun için de bize ek bina lazım. Öğrenci sayısını 3 bin 500’ün üzerine çıkarmamız gerekiyor ki bunu başarırsak burada 4 yıllık bölümler açılabilsin. Ne yazık ki şu anda ek bina için yer bulamıyoruz. Hazinenin burada yeri yok. Belki de Aydın’daki ilçelerin içinde hazine yeri yönünden en kısır ilçesi Yenipazar’dır. Bir okul yapacak olduğumuzda bağış filan da söz konusu değil. Üniversite yerini temin etmek için 18. Madde uygulamasına geçtik. Oradan bir miktar arsa toplayabilirsek mevcut binayla birleştirmek istiyoruz. Milli Eğitim kendi arsasına müsaade etmiyor. Ben belediye olarak madem bunu biz yapalım, biz devredelim diyorum. Yine öğrenci yurdu ihtiyacımız da var” şeklinde konuştu.“YENİPAZAR 10 YATAKLI HASTANEYE KAVUŞACAK”
İlçeye 10 Yataklı Entegre Hastanesi kazandırmak için verdiği girişimler neticesinde projenin ihale aşamasında geldiğini söyleyen Savcı, şöyle dedi: “Bu hastaneyi de ilçemize kazandıracağız. Şu anda ihale aşamasında. Yine önemli bir konu olarak, Büyük Menderes Nehri’nin üzerinde bir köprümüz var. Dikkat ederseniz karşıdan gelirken bölünmüş olmayan yoldan bölünmüş yola geçiyorsunuz ama bizim bir tek köprü de o bölünmüş yolun bir bölümünü kapsıyor. Öbür tarafına da köprü şart. Bir köprü daha ilave yapılacak. Bu yılın sonuna doğru iki tane köprü yapılacak. Diğer köprü de yıkılacak ve Büyük Menderes Nehri’nin üzerine Karayolları’na olan girişimlerimiz sonucunda iki yeni köprü kazandırmış olacağız. Esnaflarımızın Nazilli’ye gidip gelmelerine engel olmak için ilçemize belediyenin yardımlarıyla Halk Bankası Şubesi kazandırma girişimlerimizde sona geldik. Halk Bankası için eski belediyenin olduğu yeri verdik. Zaten ilçemizde iki banka var. Üçüncü bankamız da en kısa zamanda hizmete girecek."“TARİHİ KERVAN YOLUNU TURİZME AÇACAĞIZ”
Yenipazar’ın kalkınması için üniversiteyi büyütmelerinin yanında turizmi yönlendirecek projelere de ihtiyaç olduğunu söyleyen Savcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mesela ilçemizde Orta Asya Ören Yeri var. Orada bir an önce kazı çalışmaları yapılıp yerli ve yabancı turistlere açılması lazım. Ben bunun büyük ses getireceğine inanıyorum. Orada yapılan araştırmalara göre içinde antik tiyatro bile var. Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde girişimlerimiz oldu ama o yerler vatandaşlara ait. Devletimiz istimlak edilmesini istiyor ama parayı da ödemeyeceğini söylüyor. İstimlak edilmesi bu noktada bir hayli zor. Bu sene kazı aslında başlatılmış olacaktı ama istimlak konusunu aşamadık. İlçemizin içinde geçen yolumuz aslında zamanında tarihi bir kervan yoludur. Bu kervan yolunda eskiden İzmir’e mal götürülürken develerin dinlenebileceği güzergah boyunca her 300 metrede bir çınar ağacı dikilmiş. Dibine de kuyu kazılarak develeri dinlendirerek ahırı olan ve su ihtiyaçlarını da karşılayabilmek düzenleme yapılmış. Biz bu yolu komple koruma altına aldırdık. Bunun yanında örneğin ilçemizde tarihi bir hamam var. İlçemizde Alhan’da bir hamamla birlikte Donduran’da da bir kalemiz var. Bunları da harekete geçiyoruz. Eğer bunlar da hayata geçerse bu yolun önemi bir kat daha artacak. Tarihi kervan yolundaki tüm çeşmeleri tespit ettirdik. Valiliğimiz projemizi destekliyor. Kültür turizm payından faydalanacağız."Önümüzdeki yerel seçimlerde bir daha aday olmayı düşünmediğini söyleyen Savcı, “Hiçbir partiye ‘Ben aday olacağım’ demem. Ama partimiz gelir de, ‘Bu iş sensiz olmuyor’ derse kestirip attırmam, değerlendiririm. AK Parti dışında kafama uygun bir parti yok” ifadelerini kullandı.