Yeni Avukatınız: Yapay Zeka

Abone Ol

ABD’de bir yapay zeka şirketi olan DoNotPay, 22 Şubat’ta aşırı hız yapmaktan dolayı mahkemeye çıkacak sanığa kulaklık yardımıyla savunmasına katkı sağlayacağını bildirdi. Robot avukat beklenildiği üzere sanığın ceza almaması ya da daha az ceza almasını sağlamaya çalışacak. Sanığa yardımcı olup olamayacağı, davanın seyrinin nasıl ilerleyeceği gibi konular basınla paylaşırlarsa duruşma sonrası öğrenmiş olacağız. Bu arada sanığın gizliliği için kimliği ve dava ile ilgili diğer detaylar kamuoyu ile paylaşılmıyor.
Hukuk alanında yapay zeka kullanımı yeni bir konu değil, 2019 yılında Çin’de dava açılması gibi prosedürel işlerde yapay zeka kullanıma sunulmuş. Yine 2019 yılında Estonya’da 7 Bin Euro altındaki anlaşmazlıklarda yapay zeka, hakimlere destek oluyormuş. Geçtiğimiz yıl Malezya devleti ise bazı eyaletlerde yapay zeka yargılama sistemini kullanmaya başlamış. Resmen hakimlik yaptırıyor. Kanada’da ise yapay zeka arabulucu olarak karşımıza çıkıyor.
YARGITAY’DA YAPAY ZEKA
Tüm dünyada bunlar olurken Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay’ın yıllık değerlendirme toplantısında, 2015 yılında tüm Yargıtay kararlarının toplumun erişimine açıldığını, hatta bazı kararların herhangi bir filtre olmadan internet sitesinde olduğunu, emsal karar arayanların işlerini kolaylaştırdığından bahsetmiştir. Sonrasında bu sistemde yapay zeka ile aranılan şeyleri çok kolayca bulunabileceğini belirtti. Yapay zeka destekli Yargıtay İçtihat Merkezi’nin en geç Haziran ayında faaliyete geçeceğini belirtti.
Yargıtay’daki uygulama henüz çok başında da olsa yakın bir gelecekte Türkiye’de birçok hukuksal konuda yapay zekanın uygulamalarını göreceğiz gibi duruyor.
Belki bir gün mahkemede insan yerine yapay zeka karar verecek. Yapay zekanın avukatınız olduğu, başka bir yapay zekanın duruşmada hakim rolünde olduğunu düşünsenize. Böyle yargılanmayı ister miydiniz?