Derneğin 4 yıl önce kurulduğunu ancak son dönemde çok faal olmadığını ifade eden derneğin kurucu üyesi Kunuk, 6 ay önce Başkanlığa seçildiği derneği ayağa kaldırmak için son sürat çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Kunuk dileyenlerin kendilerine https://egepidecilerdernegi.com/ üzerinden ulaşabileceklerini ve çalışmalarını takip edebileceklerini dile getirdi.
“PİDECİLERİ TEK ÇATI ALTINDA TOPLAYACAĞIZ”
Bütün Ege illerinde faaliyet gösterdiklerini ve tüm il ve ilçeleri ziyaret ederek derneği tanıttıklarını kaydeden Kunuk, “Tüm illerde pidecileri ziyaret ederek derneğimizi ve faaliyetlerimizi tanıtıyoruz. Meslektaşlarımızı dernekten haberdar ediyoruz. Bizim en büyük sıkıntımız kendimize ait bir odanın olmaması. Biz diğer gıda üreticileriyle aynı çatı altındayız. Diğer meslek gruplarının altına sıkıştırılmış durumdayız. Bu kadar büyük bir kitle tek başına ben buradayım diyebilmeli. Biz de bunun çalışmalarını yapıyoruz. Amacımız pidecileri tek çatı altına toplayıp pidecilik okulunu açıp akademiyi kurup donanımlı pideciler yetiştirmek istiyoruz” dedi.
“SEKTÖRÜN DERDİNE DERMAN OLACAĞIZ”
Sektördeki en büyük şikâyetin çırak yetişmemesi olduğunu kaydeden Kunuk, “Herkes bundan yakınıyor. Biz de bunun için bir proje hazırlıyoruz. Pide ustaları yetiştirip ellerine sertifika vermek istiyoruz. Özel bir okul olacak. Uygulamalı eğitim verilecek. Kağıt üzerinde pidecilik öğrenilmez. Bir fabrika gibi çalışan bir pide işletmesi kuracağız. 6 ay eğitim verip 6 ay stajlara göndereceğiz. Gazetelerde iş ilanlarına baktığınızda herkes pide ustası arıyor. Biz bu ihtiyaca cevap verecek. Türkiye’nin vasıfsız insanlarını iş sahibi yapacağız, hem de sektöre taze kan getireceğiz” dedi.
68 İL GEZİP PİDE KİTABI HAZIRLADI
Nazilli’de pide salonu işleten 32 yıllık pide ustası Yaşar Kunuk, 2010 yılında ilk baskısını yaptığı ve kendi geliştirdiği pideler ve yöre yöre pide tariflerinin yer aldığı “Pidenin 20 Yılı” isimli kitapla Türkiye’de bir ilke imza atmıştı. Aslen Karacasu Esençaylı olan ve pidecilik yapmak üzere küçük yaşlarda İzmir’e giden Yaşar Kunuk, Türkiye’nin birçok beş yıldızlı otel ve restoranlarında usta ve usta öğretici olarak görev yaptı. Daha sonra Rusya ve Japonya’da usta öğretici olarak görev yapan Kunuk, kitapta yer alan pidelerin yapıldığı 68 il ve onlarca ilçeyi gezip, buralarda zaman zaman ücret almadan çalışarak kitapta yer alan bütün tarifleri hazırlayıp, fotoğraflayarak bu kitabı hazırladı. Kitapta yer alan metinleri de kendisi yazan Yaşar Kunuk, Türk yemek sektöründe çok farklı bir çalışmaya imza attı.