Aydın’da çalışmalarını sürdüren Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hakan Kaya, meslekte yaşanılan sorunları gündeme getirdi. Yaşanılan sorunlardan biri olan veteriner hekimlere uzmanlığın verilmemesine tepki gösteren Başkan Kaya, yetkililere çağrıda bulunarak sorunun çözülmesini talep etti.

“ÇABALASAK DA YOK”

Aydın Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu’na adına açıklama yapan Başkan Kaya, şu ifadeleri kullandı: “Bir sağlık meslek sınıfı düşünün. Hekimi var ama uzman hekimi yok. Çabalasak da yok. 30 yılı aşkın süredir veteriner hekimliğinde uzmanlık sınavı (VUS) yapılmadığı için 1984 yılı ile ilk gerçekleşecek VUS sınavı tarihi arasında en az 10 yıl deneyimli veteriner hekimlere, deneyimli oldukları mesleki alanda uzman unvanı verilmelidir. Veteriner Hekimlikte Uzmanlık, YÖK yasası ile 1983 yılında durdurulmuştur. O günden bugüne kadar da Veteriner Hekimlikte Uzmanlık bir türlü hayata geçirilememiştir.”

Baskan Kaya Veteriner Hekimlere Uzman Unvani Verilmeli 520889 Bc362B12F0Ba4754Eafb20F4Db729956-1

“ATEŞİ GÖĞSÜMÜZDE SÖNDÜRÜYORUZ”

Açıklama şu şekilde devam etti: “Doğal olarak da 30 yılı aşkın süredir Uzman Veteriner Hekimler yetişememektedir. Ancak mesleğimizin mensupları, ateşi göğüslerinde söndürme çabalarına girişmiştir. Mesleğinde uzmanlaşmak isteyen veteriner hekimler, uzmanlaşma ihtiyaçlarını, doktora yaparak karşılamaya daha sonrasında da veteriner hekimlerin sahip olduğu Yüksek Lisans seviyesini karşılayan, ancak doktora için gerekli mezun notuna sahip olmayanların “master”, “bilim uzmanlığı” denilen tezli veya tezsiz yüksek lisans programlarına yönelmişlerdir. Ancak “bilim uzmanlığı” hem yasal hem de fiili olarak Uzman Veteriner Hekimliğin karşılığı değildir. Çünkü Veteriner Hekimliğini de içeren Hekimlik meslekleri, usta-çırak ilişkisinin ön planda olduğu tıp sanatlarıdır. Bunu yasal olarak da bir tabana oturtularak karşılamanın tek yolu uzmanlık eğitimidir. Nitekim, Tıp’ta TUS, Diş Hekimliğinde DUS aktif şekilde uygulanmaktadır.”

Didim'de hasret sona erdi: Yeniden geliyor Didim'de hasret sona erdi: Yeniden geliyor

“BEKLETİLMEDEN VERİLMELİ”

Açıklama şu şekilde tamamladı: “Belirttiğimiz çabaların haricinde veteriner hekimler, sahada, kurumlarda, kendi çabaları ile deneyimlenerek, kişisel ilişkileri ile meslek büyüklerinden de zaman zaman destek alarak yıllar içerisinde, veteriner hekimliğinin seçtikleri bir alanında resmi bir karşılığı olmadan kendi çabaları ve fiiliyattaki deneyimleri ile uzmanlaşma yolunu seçmek zorunda kalmaktadırlar. Bu durum bir hekimlik meslek dalında yaşanmış ve yaşanmakta olan trajik ama bir o kadar da gerçek bir vakıadır. Bu nedenle, kendi hakları olduğu halde, mevzuatı olduğu halde Veteriner Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı açılmadığı, açılamadığı için resmi olarak uzmanlaşamayan ancak sahada kendi çabaları ile mesleğin bir alanında deneyimlenerek bilfiil en az 10 yılını aktif çalışarak tamamlamış ve bunu ispatlayabilen her Veteriner Hekime, çalıştığı alanı ile ilgili “Uzmanlık” ünvanının bekletilmeden verilmesi gerektiğini yetkililere duyuyoruz.”

Kaynak: HABER MERKEZİ