Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleştirilen Ziraat Odaları Koordinasyon Toplantısı, bölge tarımını doğrudan etkileyecek önemli konulara parmak basıldı. Toplantıda, kuraklık tehlikesi masaya yatırılırken, çözüm yolları konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Koray Şimşek, Toplantıya AK Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen, Nazilli Kaymakamı Huriye Küpeli Kan, Efeler Ziraat Odası Başkanı ve Aydın Ziraat Odaları İl Koordinatörü Mehmet Kendirlioğlu, Ziraat Odaları Başkanları, Pamuk Araştırma Enstitüsü uzmanları katıldı.
“2026’DA BU YILI BİLE ARAYABİLİRİZ”
Efeler Ziraat Odası Başkanı ve Aydın Ziraat Odaları İl Koordinatörü Mehmet Kendirlioğlu, yaptığı değerlendirmede kuraklığın etkilerinin derinleşeceğine dikkat çekti. “Kuraklık 2030 yılına kadar sürecek gibi görünüyor. Bu yıl parsel bazlı yüzde 50 sulama uygulaması ilk kez Aydın’da hayata geçti. Ancak çiftçiler bu konuda önceden bilgilendirilmiş olsaydı, ürün desenlerini değiştirme şansı olurdu. Üç barajımızda da doluluk oranı kritik seviyelere gerilemiş durumda. 500 milyon metreküp doluluğa ulaşmak oldukça zor. 2026’da bu yılı bile arayabiliriz” dedi.
SU İHTİYACI DÜÜŞK ÜRÜNLERE YOĞUNLAŞMALIYIZ
Toplantıya katılan AK Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen de küresel ısınmanın etkilerine dikkat çekti. Büyük Menderes Havzası’nın su açısından yetersiz bir bölge olduğunu söyleyen Özmen, “Artık ürün desenimizi su tüketimine göre yeniden planlamalıyız. Su ihtiyacı düşük olan ürünler üzerine yoğunlaşmamız gerekiyor.”
DALAMAN ÇAYI AYDIN’IN KURTULUŞU OLABİLİR
Aydın tarımının geleceği açısından umut vadeden projelerden biri olarak Dalaman Çayı gündeme geldi. Milletvekili Özmen, yaklaşık 240 milyon metreküp suyun boşa aktığı Dalaman Çayı’ndan Kemer Barajı’na su taşınmasını içeren projenin bakanlıkça kabul edildiğini ifade etti. Özmen, “Bu proje Aydın’ın kurtuluşu olabilir. Sadece tünel inşaatı 15 milyar TL, tüm projenin maliyeti ise 50 milyar TL civarında. Sulama sorunu çözülürse, bu yatırım her türlü karşılığını verir,” ifadelerini kullandı.