Aydın'ın Avrupa Birliği coğrafi işaret tesciline sahip dünyaca ünlü ihracat meyvesi incirde hasat devam ediyor. Bahçelerindeki ağaçlardan yaş incirleri toplayıp, kurutmayı sürdüren üreticiler, merakla TARİŞ İncir Birliği ve tüccarların açıklayacağı incir alım fiyatlarını beklemeye geçti. Fiyatlar açıklanmadan önce, ‘İncirin Başkenti’ olarak bilinen Germencik’te Ziraat Odası Başkanı Şahabettin Çapakçıoğlu, geçen yıla göre kuru incir maliyetinin arttığını dile getirerek, üreticiler olarak A sınıfı kuru incirin kilogram fiyatının en az 200 lira olmasını beklediklerini söyledi.

Ureticilerin Incir Fiyati Talebi 200 Lira 493776 Ba1D33Bf68Bfee2F93F9Dd2Cbbcaebdb

Asgari ücrette dört farklı senaryo Asgari ücrette dört farklı senaryo

KALİTE GÜZEL, VERİM DÜŞÜK

İncirde kalitenin güzel, verimin ise düşük olduğunu belirten Başkan
Çapakçıoğlu, “İncirin Anavatanı’ olan Germencik’te bu yıl incir bahçelerinde yaptığımız incelemelerde, incirin kalitesinin iyi olduğunu, verimin ise geçen yıla göre biraz daha düşük olduğunu gördük. Kara sinekler ve aşırı sıcaklar, incirin verimine olumsuz etki yaptı. Geçen yıla oranla verimin düşük olmasının yanı sıra mazot, işçilik, ilek ve diğer girdi maliyetlerimizde artış oldu. Artan maliyetlerimiz dikkate alınarak, incir fiyatları belirlenmeli. A sınıfı kuru incirin kilogram fiyatının en az 200 lira olmasını bekliyoruz” dedi.

Ureticilerin Incir Fiyati Talebi 200 Lira 493776 5Fab6B32458836D1A18A8790C04E05Cd

PRİM TALEBİ

İncire, pirim desteklemesi verilmesini talep ettiklerinin altını çizen Başkan Çapakçıoğlu, “İncir, hava koşullarından hemen etkilenen narin ürünlerdendir. Bu ve diğer nedenlerden dolayı her yıl kalite ve veriminde değişiklikler yaşanıyor. Sağ olsun devletimiz, incire mazot ve gübre desteği veriyor ancak bu yeterli değil. Üretimin devamlılığı için incire, pirim desteklemesi verilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: EMRAH DİNÇER