Bilindiği üzere gittikçe gelişen ve değişen dünyamızda uçakla yolculuk yapmak oldukça yaygın bir hal aldı. Gerek iş seyahatleri, gerek turistik geziler… Özellikle zamandan tasarruf etmek amacıyla tercih edilen uçak seyahatleri beraberinde birtakım soruları da akıllara getiriyor. Uçağa alınmayan eşyalar nelerdir sorusu da merak edilenlerin başında geliyor.

Sizin için detaylı bir uçağa alınmayan malzemeler listesi hazırladık!

Uçağa Alınmayan Eşyalar Listesi

Uçaklar özellikle can güvenliği açısından, yolculuk esnasında taşınabilecek eşyalara bir sınırlama getirmiştir. Peki uçaklara alınmayan eşyalar nelerdir?

 Uçağa alınmayan eşyalar listesi aşağıdaki gibidir:

  • Buz kıracağı, tirbuşon, makas, çakı, bıçak, şiş, tığ gibi kesici aletler
  • Neşter, şırınga ve iğne gibi delici aletler
  • Sıvılar ve jel ürünler
  • Yanıcı ve patlayıcı maddeler
  • Toksik ve kimyasal maddeler (tiner ve boya türleri, zehirler, asitler ve yangın söndürücüler, biber gazı, su ile birleştiğinde yanabilen maddeler, asitler, sıkıştırılmış gazlar, kimyasal maddeler, sıvı yakıtlar)
  • Çelik kelepçe
  • Kazma, tornavida, çivi ve çekiç gibi iş aletleri
  • Oyuncak ya da gerçek tabanca
  • Sopa, değnek, ok, olta, olta iğnesi, zıpkın, dart ve demir çubuk
  • Halat, kalın ip, urgan
  • Bisiklet, sörf tahtası, bebek arabası, kaykay, paten, golf, kayak takımları, tenis- badminton raketleri ve dağcılık malzemeleri gibi spor gereçleri
  • Sıvı akü ve cıva içeren maddeler
  • Manyetik etkiye sahip cisimler
  • Radyoaktif maddeler
  • %70’den fazla alkol içeren içkiler
  • Silah ve benzeri şeyler, boş mermi kovanı, mermi
  • Köpek kovucu ve göz yaşartıcı sprey
  • Büyük araba parçaları
  • Alarmlı sisteme sahip çantalar
  • Reçetesiz ilaçlar
  • Elektronik sigara
  • Lityum piller
  • Bazı yiyecekler

Şimdi de uçağa alınmayan şeyler arasından, en sık merak edilenleri inceleyelim…

Ucaga Alinmayan Esyalar 5

Delici ve Kesici Eşyalar

Uçağa alınmayan malzemeler arasından ilki, delici ve kesici malzemelerdir. Bu malzemeler arasında ise makas, bıçak, çakı, şiş, iğne, şırınga ve tirbuşon gibi malzemeler yer almaktadır. Çünkü bu malzemeler, beklenmedik bir anda can güvenliğini sarsacak olaylara neden olabilmektedir.

Bu sebeple hiçbir havayolu şirketi, böyle bir riski göze almak istememektedir. Öyle ki bazı hava yolu şirketleri, çok sivri topuklu olan ayakkabılara dahi sınırlama getirmiştir.

Sıvılar ve Jel Ürünler

Uçağa alınmayan eşyalar arasında bazı sıvı ve jel ürünler de yer almaktadır. Ancak bu uygulama 100 ml’mi aşmayacak şekilde konulmuştur. Dolayısıyla uçağa binerken belirli bir miktarda sıvı ürün alınabilmektedir.

Yani uçağa alınmayan sıvılar arasında 100 ml’yi aşan malzemeler bulunmaktadır. Bu kapsamda parfüm, şampuan, jöle gibi sıvıların 100 ml’nin üzerine çıkmaması, ayriyeten sağlam ve açılmayan bir poşetlerin içine konulması gerekmektedir.

Bunun yanı sıra bebek ve evcil hayvan maması gibi ürünler, yolculuk boyunca gerekli olacak miktarda el çantasında taşınabilmektedir.

Ayrıca sıvı formda bulunan ilaçlar da, düzenli kullanımın gerektiğini gösteren bir rapor ile uçağa alınabilmektedir. Bunun dışındaki reçetesiz ilaçlar uçakta el çantasında neler yasak sorusunun cevaplarından birini oluşturmaktadır.

Ucaga Alinmayan Esyalar 6

Yanıcı ve Patlayıcı Maddeler

Uçağa alınmayan eşyalardan bir diğeri ise yanıcı ve patlayıcı maddelerdir. Mavi alevli çakmak, sprey boya, biber gazı, kolonya,100 ml’den büyük deodorant, tiner ve diğer asitler bu maddeler arasında yer almaktadır.

Birce Akalay Kimdir? Kaç Yaşında? Sevgilisi Kim? Birce Akalay Kimdir? Kaç Yaşında? Sevgilisi Kim?

Çünkü bu maddeler, uçağın yüksekliğinden kaynaklanan yüksek basınçtan dolayı patlamaya yol açabilmektedir. Bu sebeple can güvenliği konusunda risk oluşturabilecek gruptaki malzemeler arasında yer almaktadır.

Bilinmesinde fayda vardır ki bu malzemeler, uçak kabinine alınmayan eşyalar arasında da yer almaktadır. Yani bu eşyalar el bagajında da bulundurulmamalıdır.

Elektronik Sigara

Uçakta bagaja alınmayan eşyalardan bir diğeri ise, son zamanlarda oldukça popüler olan elektronik sigaralardır. Ayrıca bu cihazlar el bagajına da alınmayan eşyalar listesinde yer almaktadır. Eğer yapılan kontroller esnasında el bagajında veya çantada elektronik sigara bulunursa derhal çantadan çıkartılmaktadır.

Ancak elektronik sigara konusunda havayolu şirketleri farklılık göstermektedir. Kimi şirket elektronik sigaraları sadece bagaja kabul ederken, kimisi kesinlikle kabul etmemektedir. Ancak unutulmamalıdır ki elektronik sigara uçak kabinine asla giremez.

Çünkü kokusu ve dumanı astım hastalarını veya konuda hassasiyeti olanları oldukça rahatsız etmektedir. Ayrıca elektronik sigara, seyahat sırasında patlama riski bulundurmaktadır.

Ucaga Alinmayan Esyalar 3

Silah ve Benzeri Nesneler

Uçağa alınmayan eşyalar arasında ise en önemli olanı can güvenliğini alenen tehdit eden silah, mermi ve benzeri nesnelerdir. Öyle ki boş mermi kovanının bile uçağa alınması kesinlikle yasaktır.

Ancak mesleği gereği silah taşımak zorunda olan kişilere farklı bir prosedür uygulanmaktadır. Bu kişiler ayrıntılı bazı taramalardan geçmektedir. Bu eşyaların yanı sıra ok, yay, zıpkın, tamir aletleri vb. şeklinde olan, silah yerine kullanılabilecek diğer eşyalar da bavulda veya el çantasında kesinlikle bulunmamalıdır.

Bazı Yiyecek ve İçecekler

Uçaklara kabinine yiyecek veya içecek ile binmek yasak değildir. Ancak sıvı olan yiyecek veya içecekler, bavul ile bagaja alınmamaktadır. Katı olan yiyecekler ise her hava yolu şirketine göre değişiklik gösteren miktarlara göre taşınabilmektedir.

Salça, yoğurt, reçel, bal, pekmez, peynir, tereyağı, dondurma, sürülebilen çikolata, konserve çorba, konserve balık ve sos gibi yiyecekler uçağa alınmamaktadır.

Lityum Piller

Lityum piller de seyahat esnasında patlama riski bulunan eşyalar arasında yer almaktadır. Bu sebeple uçağa alınmayan eşyalar arasında yer almakta ve yolcuların can güvenliğini tehdit etmektedir. Ancak bilindiği üzere bu piller, telefon ve tablet gibi elektronik cihazlarda da kullanılmaktadır. Fakat bu cihazlarda bulunan lityum pillerin boyutu tehlike arz etmemektedir.

Ucaga Alinmayan Esyalar 1

Sık Sorulan Sorular

Uçağa alınmayan eşyalara değindikten sonra, şimdi de bu konu hakkında vatandaş tarafından sıkça merak edilen detaylara yer verelim…

Şarj Aleti Uçağa Alınır Mı?

Bilindiği üzere havayolu şirketleri, seyahat esnasında el çantasında bulundurulmaması gereken şeyler konusunda oldukça hassas davranmaktadır. Ancak teknolojik aletlerin bir kısmı bu kısıtlamaya dahil değildir. Bu kapsamda laptop, şarj aleti, telefon, saat gibi teknolojik eşyalar seyahat esnasında el çantasında taşınabilmektedir.

Uçağın İçine Parfüm Alınır Mı?

Uçak kabinine alınıp alınmadığı merak edilen bir diğer eşya ise parfümlerdir. Parfüm ve deodorantlar, 100 ml’yi geçmeyecek şekilde el bagajında veya çantada taşınabilmektedir.

Sırt Çantası El Bagajı Sayılır Mı?

Sırt çantasının normal bagaj olarak verilip verilmeyeceği de oldukça merak edilmektedir. Ancak sırt çantası el bagajı sayılmaktadır. Bu sebeple uçak kabininde yer alan ve koltukların üstünde bulunan bölgelerde muhafaza edilmelidir.

Muhabir: Ömer ARAZ