Aydın'ın gözdesi olan Didim’deki Taşburun Balıkçı Barınağı Uluslararası Çıkış Noktası olduğu için Ülkemizin farklı bölgelerinden gelen balıkçı gemilerine ev sahipliği sağlıyor. Türkiye'nin deniz kültür balıkçılığı üretiminin önemli bir kısmının gerçekleştirildiği Didim'in kuzeyinde yer alan barınağın modernizasyonu sayesinde her geçen yıl üretim miktarı ve ihracat hacmi artıyor. Balıkçı barınağında mevcut bulunan yanaşma ve bağlama alanlarının gemi yanaşma ve bağlama için yetersiz ve kullanışsız olması nedeni ile yapılan modernizasyon çalışmaları sayesinde can ve mal güvenliği maksimum düzeye çıkartıldı. Yapılan bu çalışmalar barınakta zaman ve işgücünden de büyük tasarruf sağladı.
“YEREL BALIKÇI MEMNUN”
Yetiştiricilik tesisleri sayesinde Tasburun açıklarında balık popülasyonunun arttığını dile getiren yerel Balıkçılar, tesislerin etrafında eskisine göre daha fazla balık olduğundan bu bölgelerde daha çok balık yakaladıklarını ve tesislerin yetiştiricilik gelirlerinin yanında avcılık gelirlerinde arttırdığını belirtti.
Amatör balıkçıların da cazibe noktası haline gelen yetiştiricilik tesisleri, tesis etrafında üreme ve barınma alanı bulan balıklar sayesinde amatör balıkçılık faaliyetlerinin de en üst düzeye çıkmasına sebep oldu. Yakın zamana kadar avlak sahası (mera) bulmakta zorlanan amatör balıkçıların yeni gözdesi artık yetiştiricilik tesislerinin yakınları oldu. Tesislerin etrafında yakaladıkları balıklardan memnun olan amatör balıkçılar tesislerden vazgeçemiyor.
“İHRAÇ EDİLEN ÜRÜNLERİN BAŞINDA”
Didim Taşburun açıklarında bulunan yetiştiricilik tesislerinde üretilen balıklar, farklı işleme süreçlerinin ardından Avrupa’nın pek çok ülkesine ihraç ediliyor. Yüzlerce kişinin çalıştığı tesisler yerel ve genel ekonomimiz açısından büyük katkılar sağlıyor. Doğrudan döviz girdisi sayesinde refahın artmasına katkı sunan tesislerde çalışanlar ve aileleri geçimlerini sağlıyor. Yıl içerisinde farklı dönemlerde hasat edilen balıklar bütün olarak piyasaya sunulmasının yanında işlenmiş olarak da değerlendiriliyor. Tuzlanma, kurutma, dondurma, fleto, glaze, tütsüleme ve konserve gibi işleme teknikleri ile satışa hazır hale getirilen balıklar iç ve dış pazarda oldukça rağbet görüyor. Balık ürünleri, iç pazarın ve Avrupa’nın yanı sıra ABD, Rusya ve Japonya gibi pek çok ülkeye de gönderiliyor.