Özellikle son birkaç haftadır yağan yağmurlarla birlikte, yukarı havzadan gelen çöp ve katı atıklar karşısında adeta çöplerin toplanma merkezi haline gelen Tarihi Taşköprü, atık ve çöplerin kemerlerine yaptığı baskı yüzünden yıkılma riski taşıyor.
''SULAR YÜKSELDİĞİNDE ÇÖPLER DENİZE GİDİYOR''
Taşköprü'nün yaşadığı sorunlar kapsamında açıklama yapan Kuşadası Ekosşistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, ''Yapılan tüm toplantılarda, çöplerin düzenli olarak DSİ’ne ait kepçelerle menderesten dışarıya alınıp yerel belediye tarafından bertaraf edilmesi kararlaştırılmıştı'' diyerek, ''İlgili kurum tarafından Taşköprü’de kısa bir çalışma yapılarak, çöplerin ve katı atıkların bir kısmı nehir kıyısına alındı. Daha sonra çalışmaya ara verildi. Çöplerin büyük bir bölümü Taşköprü’nün arkasında duruyor ve yukarı havzadan yeni çöpler gelmeye devam ediyor. Büyük ölçüde plastikler ve içinde televizyonların, buzdolapları vb. gibi evsel malzemelerle dolu olduğu görülüyor. Sular yükseldiğinde kemerler de tıkalı olduğundan çöpler köprünün üzerinden aşarak denize gidiyor'' dedi.
''MENDERESİN İÇİNDE BULUNAN ÖLÜ HAYVANLAR HALK SAĞLIĞINI TEHTİD EDİYOR''
Çöplerin, vatandaşlar tarafından canlarını hiçe sayarak nehirden kıyıya taşınmaya çalışıldığını anlatan Sürücü, ayrıca, ''Menderese atılan hayvan ölüleri ayrı bir sorun olup, halk sağlığını tehdit ediyor. Büyükbaş hayvanlar genellikle hastalıktan öldüklerinde sahipleri tarafından gömülmüyor ve su götürür mantığıyla Menderes'e atılıyor. Ölü hayvanlar da çöplerle birlikte Taşköprü’nün arkasına geliyor.1 aydır çöplerin içinde duran ölü inek alınmadığından dolayı bölgede yaşayan köpekler tarafından yenmiş ve sadece iskeleti kalmıştır. Bu hayvanın neden öldüğü belli değildir. Bu son derece tehlikeli bir durumdur'' dedi.
''TEK ÇÖZÜM DSİ'NİN YÜZER BARİYER SİSTEMİDİR''
Tarihi Taşköprü'ye, Devlet Su İşleri'nin (DSİ) yüzer bariyer sisteminin acilen kurulması gerektiğini belirtren Sürücü, ''Taşköprü’de yaşanan kirlilik ve kötü görüntüler kaldırılmalı ve bertaraf edilmelidir. Ancak kaldırıldıktan sonra yağmurlarla birlikte köprünün arkasında yine aynı manzaralar oluşmaya başlayacaktır. Burada çözüm, DSİ’nin çöpler için kurduğu yüzer bariyer sistemi şu anda Söke Regülatöründe işlevsiz bir şekilde kıyıda bekletilmektedir. Buradaki yüzer bariyer sistemi Taşköprü’nün arkasına kurulup işlevsel hale getirilirse, sorun bir nebze de olsa çözülecektir. Bariyerde toplanan çöplerin kıyıya alınması ve bertaraf edilmesi DSİ’nin diğer ilgili kurumlarla işbirliği yapmasına bağlıdır. Çevre bilincinden yoksun kişilerin doğaya hoyratça davranmaları sonucunda ne yazık ki bugünkü kirlilik meydana gelmektedir. Kirliliğin tamamen durdurulması mümkün olmasa da en aza indirilmesi için bazı önlemler alınmalı ve yaptırımlar uygulanmalıdır. Yoksa bu hızla denizlerimizde çöp alanı haline gelecektir'' dedi.