Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ATM'lerle ilgili önemli bir yeniliği duyurdu. Yeni sistemin devreye alındığını belirten Şimşek, bankalara çeşitli talimatlar verdi.

Bankalara Verilen Talimatlar

Bakan Şimşek, bankacılık sektöründe verimliliği artırmayı amaçladıklarını belirtti. Türkiye'deki bankacılık sisteminde dışa bağımlı donanım ve yazılım ihtiyaçlarını azaltarak verimliliği artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Şimşek, her bankanın ATM yönetimi için ayrı ayrı gerçekleştirdiği yazılım geliştirme, lisanslama, saha hizmetleri ve operasyonlar gibi maliyet kalemlerinin tek bir merkezden yönetileceğini söyledi.

Thumbs B C A4E0C45Fe0613Bb892D28

Nazilli’de ikinci OSB için mücadele! Hayat kurtaracak proje “sit alanı” engeline takılmıştı Nazilli’de ikinci OSB için mücadele! Hayat kurtaracak proje “sit alanı” engeline takılmıştı

Şimşek, "2023 yılında hayata geçirdiğimiz TAM Projesi, bugün itibarıyla 5 bin 200 ATM ile Türkiye'nin 81 ilinde hizmet veren, aylık 35 milyar lirayı bulan 20 milyon adet finansal işlemin gerçekleştirildiği bir sistem haline gelmiştir. Bu sayede, altyapı ve işletim maliyetlerinde tasarruf sağlanmış, verimlilik artmış ve finansal hizmetlere erişimde büyük kolaylık sağlanmıştır," dedi.

TAM Projesi'nin finansal hizmetlere erişimi kolaylaştırdığını ve altyapı ile işletim maliyetlerinde önemli ölçüde tasarruf sağlayarak verimliliği artırdığını ifade eden Şimşek, proje ile orta vadede 500 milyon dolar tasarruf sağlamayı amaçladıklarını belirtti. TAM Projesi'nin detaylarını da ilk kez paylaştı.

TAM Projesi kapsamında, kamu ve kamu katılım bankalarının ATM yönetimi için yazılım geliştirme, lisanslama, saha hizmetleri ve ATM operasyonları gibi maliyetler birleştirilerek tek merkezden yönetilecek. Bu sayede, bankaların ATM giderlerinde önemli bir tasarruf elde edilecek.

Turkiyenin Atm Merkezi Tam Atm N

Ücretsiz İşlem İmkanı

Şimşek, dünyadaki benzer örneklerde kullanıcıların sadece para çekme ve bakiye görüntüleme gibi sınırlı işlemler yapabildiklerini belirtirken, TAM Projesi'nde bankaların tüm işlem setine erişim sağlanabileceğini bildirdi. Mevcut müşteri deneyimi korunarak 1000'den fazla işlem gerçekleştirilebileceğine dikkat çeken Şimşek, TAM Projesi'nin benzerlerinden ayıran diğer özelliklerini şu sözlerle anlattı:

"Örneğin, diğer ortak ATM projelerinde işlemler her bankanın kendi sistemi üzerinden gerçekleştirilirken, TAM'da tek bir platform üzerinde yönetilen bir sistem kullanılıyor. TAM'ın tüm yazılımları tekilleştirilmiş ve standart hale getirilmiş olup, teknolojisi ve mimarisi itibarıyla genişlemeye ve büyümeye açık bir platform olarak tasarlanmıştır. Bu, teknoloji çağında önemli bir avantaj sağlamaktadır."

Kaynak: HABER MERKEZİ