Geçtiğimiz günlerde Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’i makamında ziyaret ederek mahallelerinin sorunlarını dile getiren Ilıdağlılar, yaşadıkları en önemli sorunun su meselesi olduğunu belirterek Vali Köşger’den yardım istemişlerdi. Önceki gün dağdan gelen suyun azalmasının sebebini tespit etmek için bir grup mahalle sakini su kaynağına kadar gittiler. Birçok yerde kaçak tespit eden mahalle halkı köyün yakınlarındaki dinlendirme alanında ise adeta şok yaşadılar. Geçtiğimiz yıl kontrolü ASKİ ekiplerine geçen dinlendirmedeki havuzun Ilıdağ’a akan bölümün önünün taşlarla kapatıldığı, suyun büyük çoğunluğunun Gündoğan Mahallesine verildiği tespit edildi.
  Kısa sürede örgütlenen ve sayıca fazlalaşan mahalleli kaymakam başta olmak üzere belediye başkanı ve ASKİ görevlilerini olay yerine davet etti. Sorunlarının çözülmesini isteyen ve yaklaşık 8 aydan bu yana kullanamadıkları memba sularını geri isteyen Ilıdağlılar, çözüm için gerekli sözü yetkililerden alıncaya kadar alanı terk etmedi. Mahalleli Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü Etüt Plan ve Proje Daire Başkanı Hakan Olkaç’tan Uzundere Mahallesi’nden basılan su yerine yıllardan beri kullandıkları memba suyu için yeni bir çalışma yapılmasını ve mahalle içindeki şebeke arızalarının giderilmesini istedi.  Uzun süren hararetli tartışmaların ardından olay tatlıya bağlanarak ASKİ yetkilileri tarafından çeşitli sözler verildi. Bunun üzere Ilıdağlılar bir nebze olsun sakinleşerek, olaysız bir şekilde dağıldı. Öte yandan mahallenin kadınları da duruma tepki göstermek amacıyla olay yerine gelerek yetkililere sitem ettiler. Yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı olay yerine gelen jandarma ekipleri de kalabalık dağılıncaya kadar köyü terk etmedi.

“BECEREMİYORLARSA TESLİM ETSİNLER”

Memba sularının ASKİ’ye geçtiği günden beri mahalleli olarak tatlı su yerine kalitesiz su tükettiklerini belirten mahalle sakinlerinden Mehmet Yeşil, “Biz yıllar önce dağdan bu suyu köyümüze getirmek için büyük çaba sarf ettik. Ama maalesef bu su ASKİ’ye geçtiği günden beri tatlı su içemiyoruz. Uzundere’den basılan su ise boşa akıyor. Köy içinde en az 10-15 adet patlak ve arıza var. Yapılan yerler 15 gün arayla yine patlıyor. Bu su işini beceremeyeceklerse köylüye teslim etsinler” dedi.  

“İNTİKAM ALINIYOR”

24 saat suların boşa aktığını iddia eden Mümin Kılınç ise, “Dağımızdan gelen memba suyu için ASKİ hiçbir çalışma yapmıyor. Dağdan gelen suyun birçok yerinde patlaklar mevcut.  Ne gelen suyun borularını ne de suyun durumunu kontrol ediyorlar. Bu suyu bizim atalarımız büyük emek harcayarak getirmişler. Suyumuzun atıl ve bakımsız hale gelmesini istemiyoruz. Ya baksınlar ya da köylüye devretsinler. Suyumuz resmen peşkeş çekiliyor. Bu deponun anahtarı ASKİ’de. Bu depoda tam bir yolsuzluk var. 100 kişilik köyle 2 bin kişilik köye verilen suyun oranları ortada. Biz memba suyu içmeyeli 8 ay oldu. Uzundere’den basılan su içilecek şekilde değil. Madem suyla ilgili sorumlu kurum ve kuruluş ASKİ, önce köy içindeki birçok yerde patlak olan şebeke ve kanalizasyon borularını tamir etsin. Bizim köyümüzden AK Parti’ye yüzde 95 oy çıktı diye intikam alınıyor. CHP’nin köyümüzden  500 oy istediği ve bunun gerçekleşmesi durumunda hizmet yapacağı söylentileri de var” diye konuştu.

“KAYNAK SUYUMUZU GERİ İSTİYORUZ”

Köylerindeki memba suyu için yıllar önce imece usülü çok büyük emekler verilerek köye getirildiğini kaydeden Mehmet Elbeği, “1977-1978 yıllarında bu su için ben dağa 18 kez eşeğimle sefer yaptım, boru taşıdım. Yeter artık. Biz kaynak suyumuzu geri istiyoruz. Hayvanların dahi içmediği suyu biz istemiyoruz. Bu saatten sonra çeşmelerden zemzem akıtsalar da o partiye bir daha oy vermem. Uzundere’den basılan suyu bakımsızlıktan Koçak çayına akıttılar. Bu parayı biz ödüyoruz” ifadelerini kullandı.  

“BU SU BİZİM NAMUSUMUZ” 

Ilıdağlı Köşk Belediye Meclis Üyelerinden Mustafa Işılak da, “Geçtiğimiz günlerde Vali’yi ziyaret ettik. Valimiz tatlı suyun kontrolü için mahallede daha önce bekçilik yapan Sadettin Özder’e talimat verdi. Biz de bir gün boyunca deponun anahtarlarını almak için ASKİ müdürünü defalarca aradık ama yanıt alamadık. Köyümüzün tatlı suyunun çıktığı dağa da gittik. Suyumuzun geldiği alana yaklaşık 2 yıldır hiçbir şekilde uğranmamış. Depoda 2 bin nüfusu bulunan Ilıdağ’ın su ayrım yeri Gündoğan Mahallesi ile ayrılmış. Suyun beşte dördü küçük bir köye diğer beşte birlik oranı ise Ilıdağ’a verildiğini gördük. Buraya toplanarak da yapılan bu kepazeliği milletin görmesini istedik. Bu su bizim namusumuz sayılır. Biz elimizden geldiğince mücadele vermeye çalıştık. Depoların kilitlerini kırıp kendi himayelerine alan ve son bir yıldır bizim kontrolümüzde olmayan su için çaresiziz” şeklinde konuştu.   

“DUYARLILIK GÖSTERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Köşk Belediye Başkanı Rıfat Kadri Kılınç da ASKİ’yi göreve davet ederek, “Köylümüz dağdan gelen memba suyunun birçok yerinde patlak olduğundan dolayı suyun köye gelinceye kadar debisinin çok azaldığını tespit etmiş. Eğer bu arızalar onarıldığı takdirde yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı Ilıdağ Mahallesi’ne bu kaynak suyunun çok rahat bir şekilde yeteceğini söylüyorlar ve Uzundere’den basılan suya ihtiyaç kalmayacağını ifade ediyorlar. Hem böylelikle Uzundere’deki yer altı suyu için gerekli enerji harcanmamış olacak. Bu sorun bu cazibeli su ile çok kolay çözülecek. Ben ASKİ yöneticilerini defalarca aradım. Benim ricam bu konuda biraz daha duyarlılık gösterilmesi gerekiyor. Bizler vatandaşa daha kaliteli hizmetin verilmesi için buralardayız. Bizim kimseyle şahsi bir alıp veremediğimiz yok. Hangi partiden olursa olsun eşit bir şekilde hizmet götürmek zorundayız. Bu anlamda da ASKi yetkililerin de Ilıdağ Mahallemizin mağduriyetini çok acil bir şekilde gidermesini rica ediyoruz” diyerek ASKİ’yi göreve davet etti.