18 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Söke Cumhuriyet Mahallesi’ndeki 11 nokta riskli alan olarak ilan edilirken, kentsel dönüşüm ilçe gündemini yoğun olarak meşgul etmeye başladı. Başkan Toyran, Söke Emlak Müşavirleri Derneği (SÖKEMDER) Başkanı Adil Orhan Demir tarafından sıklıkla dillendirildiğini söylediği, "Söke’nin kurtuluşu, kentsel dönüşümdür" yaklaşımına ilişkin düşüncelerini kamuoyuyla paylaştı.

“YAKIN ZAMANDA ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK”

Açıklamalarında, “Ben isterdim ki Orhan Demir arkadaşımız bizim Kentsel Tasarım Projesi’ni bir inceleseydi” diyen Toyran, “Biz o projede aslında yenilemeyi kendi içinde yapacak bir proje geliştirmiştik. Söke Belediyesi olarak 25 dönümlük bir alanda Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili çalışmalara yakın zamanda başlayacağız. Bu çalışmalarda önce hem bilgilendirme çalışmaları olacak, hem de yüzde yüz başarılı olmamız gereken bir alan diye düşünüyorum. Burada biz bunu yüzümüzün akıyla başarır çıkarabilirsek tabi burada amaç vatandaşımızın hem bize destek olması, hem de destek olurken kayıplarının olmamasının da ön planda tutulmasını sağlamaktır. Söke’ye baktığımızda geçmiş dönemde, Söke eski Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi’nin de bununla ilgili yaptığı çalışmalarda da, yapı stoğunun çok eski olduğu, Söke’nin 1. derecede deprem kuşağında olduğu, olası bir depremde mevcudun büyük bir kısmının gidebileceği yönünde tespitleri vardı” dedi.

“PİLOT BÖLGE OLARAK BAKIYORUZ”

Söke’de yenilemeye ve kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu ancak kendisinin bunu Orhan Demir gibi çok rahatlıkla söyleyemediğini belirten Toyran, “Çünkü benim ağzımdan çıkan her kelime bağlayıcı olacak. Ama Orhan Demir arkadaşımızın söylemleri bağlayıcı olmuyor. Şu anda söylemlerim beni bağlayıcıdır. Biz 25 dönümlük alanda yetkisi alınmış ve Söke Belediyesi tarafından yapılacak kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalara kısa zamanda başlayacağız. Burası bizim için bir pilot bölge. Biz orada başarılı olursak kısmi olarak Söke’nin bazı yerlerinde de bunu yapma şansımız var. Tabi bu kentsel dönüşüm ile ilgili Söke şu andaki mevcut durumunu kaybederse, ondan sonra bu yapılaşma ya da kentsel dönüşüm daha zor olacak diye düşünüyorum. Çünkü bizim özellikle Kentsel Tasarım Alanı’nı belirlerken mevcut 1 ya da 2 katlı binaların yoğunlukta olduğu, kendi başına yapılaşmanın mümkün olmadığı ya da çok az mümkün olduğu yerleri düşündük. Birkaç sene içinde süreç bu şekilde cereyan etmez ve oralarda da yapılaşma başlarsa, geri dönüş ondan sonra daha zor olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.