Önemsediğimiz insanların beklentilerini karşılayamadığımızda üzülür ve suçluluk hissederiz. Eğer partnerinizi kendisi hakkında neyin kötü hissettireceğini biliyorsanız ve bunu istediğinizi elde etmek için kullanıyorsanız ona duygusal şantaj uyguluyor olabilirsiniz.
-Partneri kendi fikrine ikna etmek için başkalarını kullanmak.
Bu davranış, kişi partnerini ikna etmek için başkalarının fikirlerini öne sürdüğünde görülür. "Herkes böyle düşünüyor.", "En yakın arkadaşlarımız yılda en az iki kez tatile çıkıyor.", "Çok yeni bir araştırmaya göre"¦" gibi cümleler bu davranışa örnek oluşturabilir.
-Kendi hatalarını gizlemek.
Eğer partnerinizin eleştirilerini duymak istemiyor veya sizden hayal kırıklığı duymasından korkuyorsanız, yanlış yaptığınız şeyleri ondan gizleme eğilimi gösteriyor olabilirsiniz.
-Kişinin davranışlarına aşırı, süslenmiş ve yanlış nedenler sunarak gelecek kötü bir tepkiyi azaltmaya çalışması.
Eğer partnerinizin üzüleceği bir şey yaptıysanız onu kendi tarafınıza çekmek için hikayeyi biraz değiştiriyor olabilirsiniz. Çünkü o koşullar altında en makul olanının yaptığınız olduğuna onu ikna ederseniz gelmesi muhtemel olan negatif bir tepkiden kurtulacağınızı düşünebilirsiniz.
-Partnerin duygularıyla ilgili kötü hissetmesi için aşırı tepki vermek.
Eğer partnerinizin duygusal olarak karmaşık durumları ya da abartılı anları sevmediğini biliyorsanız drama yaratmak, başvurabileceğiniz bir yoldur.
-Daha sonra istediği şeyi elde etmek için şimdilik uyumlu davranmak.
Bu en sık görülen manipülatif davranışlardan biridir. İlişkideki yakınlık arttıkça partnerler birbirlerini neyin mutlu edeceğini daha iyi bilirler. Kişi, partneri kendisini daha sonra kolaylıkla reddedemesin diye öncesinde onu mutlu edecek şeyler yapmaya çalışır.