Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden olan Aydın’da Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, pamuk prim desteği ile ilgili açıklama yaptı. Pamuk prim desteğinin 3 yıldır aynı olduğunu ifade eden Güneş, “Bir kilogram pamuğun maliyeti, en iyimser tabloda bile 28 lira, tarla kiralayan üreticilerimiz için ise 33-34 lira. Çiftçinin para kazanması için eline destekleme ile birlikte 35 lira geçmesi gerekiyor. Şu anda 18-20 bandında olduğu söylenen pamuk fiyatı, 30 liranın üzerine çıksa dahi prim desteğinde beklentimiz 5 liraydı. Ancak pamuk prim desteği değişmedi. Üreticiler olarak maliyetlerimiz dehşet derecede artmasına rağmen 3 yıldır pamuk prim desteği 1 lira 60 kuruş. Pamukçu için devletin elini daha fazla taşın altına sokması gerekiyordu. Açıkçası pamuk fiyatından da prim desteğinden de dertliyiz” dedi.
“BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞ DURUMDA”
Pamuk üretimi için maliyet artışının yanı sıra kuraklıkla da mücadele ettiklerini belirten Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pamuk üretmek artık hayal oldu. Üreticilerimiz umudunu yitirdi. Pamuk üretmek için harcadığım parayı bankaya atsaydım kardaydım. Şu anda ise elimizde zarardan başka bir şey yok. Tamam, ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu durum belli. Ancak bütün yükü, üreticilerin üzerine yıkarsan taşıyamaz. Bıçak kemiğe dayanmış durumda. Üreticilerimiz, sesini daha güçlü duyurmak için bizden eylem yapmamızı istiyor.”
Güneş, pamuk tarlalarında yaptıkları kontrollerde rekoltenin de geçen yıla göre biraz daha düşük olduğunu gördüklerini sözlerine ekledi.