Kuraklık dolayısıyla zor bir yıl geçiren pamuk üreticisi, fiyatlarında düşük olmasıyla adeta kabus gibi bir sezon geçiriyor. Maliyetin altında verilen fiyatlara ateş püsküren çiftçinin sesi olmak isten Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, üreticinin çok büyük bir sınıftı içerisinde olduğunu dikkat çekti.

MALİYET 34 TL, ÜRÜNÜN FİYATI 23 TL

Üreticinin yaşadığı sorunu siyasilere ilettiklerini kaydeden Tanyeri, “Bu yıl pamuk girdi maliyetimiz 34 TL olan ürünümüze Tariş kooperatifimizin vermiş olduğu fiyat bugün için 23 TL. Bu fiyat bizim için yeterli değil bizim maliyet fiyatında pamuğumuzu satmamız gerekiyor ki girdi maliyetimizi karşılayalım. Aradaki 11 TL’lik farkı bizler Tarım Bakanlığına konuyu ilettik. Hükümetimiz, 2024 yılında bizlere sadece mazot ve gübre desteği verdi primde 1,60 KRŞ oldu. Bakanlığımıza konu hakkında itirazlarımızı yaptık bu fiyatların yeniden iyileştirme yapılarak değiştirilmesi konusunda başvurumuzu yaptık. Bu şartlar altında 2025 yılında pamuk üretimi yapmamız mümkün değildir.” Dedi.

Pamuk Uretici Isyanda Maliyeti 34 Tl Fiyati 23 Tl 508518 Ca46B694889F7D2Cd8998D77A7439C09

‘MAĞDUR DURUMDAYIZ’

Pamuk üreticilerinin 10 yılda bir para kazandığını 9 yıl sanayiciye hizmet ettiğini belirten Mustafa Tanyeri, “Şu an için sıkıntılı bir yıldayız çok zor şartlar altında yinede üretmeye çalışıyoruz. Gelin görün ki hem pamukta randıman düşüklüğünden hem de fiyatlardan dolayı mağdur durumdayız. Bizler pamuk yetiştirme çalışmalarımızı açık havada yapıyoruz ve kazancımız belli fakat pamuk sanayi koluna girdiği zaman çırçır ve iplik işletmelerinde veya tekstilde kazanç bizlerden daha fazla oluyor. Kapalı mekanlar da veya işletmelerde klima başında bizden daha çok kazanıyorlar. Bu yıl için bu işletme sahiplerinin bizlerden para kazanmamaları adına bizlere destek olmalarını istiyoruz. İzmir Ticaret Borsasına da tepkimiz var pamuk fiyatını olduğu yerde tutmaya çalışıyor. İzmir Ticaret Borsası bizlere destek olmak adına işletme sahiplerine uyarmaları gerekiyor ve pamuk üreticilerine sahip çıkıp korumaları gerekiyor. Birbirimize sahip çıkmamız ve destek olmamız gerekiyor ki bizler var olduğumuz sürece herkes kazanacaktır.” Şeklinde konuştu.

Bu Burçlar Kasım Ayında Paraya Doyacak: Şans Onların Yanında! Bu Burçlar Kasım Ayında Paraya Doyacak: Şans Onların Yanında!

Pamuk Uretici Isyanda Maliyeti 34 Tl Fiyati 23 Tl 508518 36905Bba0E7Fbb5062C187843435F7B7

Muhabir: MURAT BOZKAYALAR