Hüseyin Kuyucaklıoğlu: SES Gazetesi’nin “Yenipazarlı Muhtarlar Konuşuyor” yazı dizisine hoş geldiniz. Öncelikle size tanıyabilir miyiz?
Alaahattin Sarıoğlu: 1975 yılında doğdum. İlkokulu mahallemde bitirdim. Ortaokul ve liseyi Çine’de İmam Hatip Okullarında okudum. Üç çocuk babasıyım. Hacıköseler Mahalle Muhtarlığımda ikinci dönemim.
H.K
: Muhtarım bize mahallenizi anlatır mısınız?
A.S
: Hacıköseler Mahallesi Yenipazar’ın en uzak mahallesidir. İlçeye uzaklığı 24 kilometredir. Çine Bozdoğan Yenipazar üçgeninde, Madran Dağının eteğinde 620 rakımlı bir mahalle. 440 nüfusu var ve 155 hanemiz var. 3 ayrı yerleşim yerinden oluşmakta. Başlıca geçim kaynağımız zeytin, antep fıstığı ve hayvancılık olup bunun yanında bütün ürünler yetişmektedir.
H.K
: Antep fıstığı dediniz. Geçtiğimiz haftalarda güzel bir festival gerçekleştirdiniz. Bize bundan söz eder misiniz?
A.S
: Antepfıstığı festivaliyle ilgili daha önce 2013 yılında festivali yapma kararı aldık. Çünkü yeterince bunu tanıtamadığımızı düşündük. Festivali, ilk olarak 2013 yılında yaptık. Çok güzel oldu mahallemizde. 2014 yılında ikincisini yaptık ve 2 yıldan beri ülkemizin içerisinde bulunduğu durum nedeniyle yapılamamıştı. Bu sene üçüncüsünü yaptık. Güzel geçti, bütün Antepliler bizi tanıyor neredeyse. Bunun da böyle bir katkısı oldu.
H.K
: Yenipazar Belediyesi’nin Hacıköseler Mahallesi’ne yaptığı hizmetleri nasıl buluyorsunuz?
A.S
: Şu anda Yenipazar Belediyesi hizmet vermekte baya zorlanıyor işin açıkçası. Hizmet aldığımız konular da var örneğin parke taşı aldık, düğün salonunun odalarının yapımında yardımcı olundu tamamı olmasa da. Beton dökülmesinde faydaları oldu. Bunun yanında festivalde katkı sağladılar ama özel idare dönemi ile karşılaştırdığımızda hizmette çok gerideyiz yani. Başvuru yapıyoruz. Bu çok sonra işleme alınıyor ve hemen de yapılmıyor.
H.K
: Aydın Büyükşehir Belediyesi ile nasıl, durumlar aynı mı?
A.S
: Durum farklı değil aslında Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak da özel idare dönemi ile kıyaslarsak çok gerideyiz. Ama son zamanlarda büyükşehir belediyesi artık mahallemize ulaşmaya başladı. Belediye olarak yapılan, iki caminin halısı değişti. Bir cami tamamen boyandı. Festival alanı düzeltildi. Geçen yıl asfalt yapıldı. Festival için para yardımı da yaptı ama yine dediğim gibi özel idare ile kıyaslanamayacak durumda. Şu ana kadar iki belediyeden aldığımız hizmetleri biz, özel idarede son yılda almıştık yani.
H.K
: Yenipazar’ın en uzak mahallesi Hacıköseler. Peki ulaşımda sıkıntılar var mı?
A.S
: Mahallemizde düzenli minibüs yok. Şu anda herkes özel araçlarıyla gelmek zorunda ya da bir araç gelecek diye saatlerce beklemek durumunda. Bu durumu Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na bizzat kendisine ulaştırdık. Büyükşehir belediye başkanımızın da haberi var. Ulaşım büyükşehir belediyesine bağlı. Buna biz şöyle düşünüyoruz; Çine’den Yenipazar’a, Yenipazar’dan da bizim mahalleden geçmek şartıyla Çine’ye araba kalksın istiyoruz. Özlem Başkan olumlu bakıyor ama yeterli arabalarının olmadığını söylüyor. Bu konuda mağduruz yani.
H.K
: Hacıköseler Mahallesi’nin başka sorunları var mı?
A.S
: Çiftçi Malları Koruma ile sıkıntımız var. Bizim daha önceki dönemde Çiftçi Malları Koruma diye bir şey yoktu. Böyle bir hizmet ücreti yoktu. Şimdi büyükşehir yasası ile bu olay da başımıza geldi. Çiftçi Malları Koruma’nın bize hizmet vermesi çok zor, zaten vermiyor. Ayrıca yasada şöyle bir boşluk var; “kendi koruma tedbirleri alan isterse bu hizmet dışında kalabilir” diye. Biz bunu defalarca dilekçe verdik. Dilekçelerde olumsuz cevaplar aldık, oyalamaca cevaplar verdiler. Sayın vekiller ile de görüştük ve yasal değişiklik yapılacağı söyleniyor. Hatta ilk sayın valimize gittiğimizde “para ödemeyin” demişti, tüm muhtarlar olarak gittiğimizde. “Ben olsam da ödemem” şeyi yaptı. Biz bunun üzerine çiftçi mallarına para ödemiyoruz ama onlar bizden para talep ediyor. “İcarlık olacaksınız” diyor. Bakalım ne olacak?
H.K
: Muhtarım “mahalleme hemen yapılmalı” dediğiniz hizmetler var mı, neler?
A.S
: Evet var. Şu anda acil yapılması gereken taleplerimiz var. Özel idare döneminde cazibeli gelen suyumuzun 9 bin metrelik bir yenilemesini yapmıştık. Arada 2 bin metrelik değişmeyen kaldı. O borunun değiştirilmesi gerek. Sularının membalarının bakılması lazım. ASKİ biliyor taleplerimizi. Bunların en kısa sürede yapılmasını istiyoruz. Ayrıca Karacaören ile Hacıköseler arasındaki yolun kısaltılması talebimizi vardı. Bunu vali ve büyükşehir belediyesine ilettik. Çok basit kısalma yeri var hiç istimlak gerektirmeden. Yaklaşık 12 kilometre olan yolumuz 8 kilometreye düşecek. Çok önemli bizim için. Ayrıca yapılmakta olan Katrancı Sulama Göleti var. DSİ tarafından yapılan bu gölet 2013 yılında başladı. Bu gölet su kaçırdı. Şimdi yeni ihale oldu. Gölete bakım yapılacak sözde, bunun en kısa sürede tamamlanmasını istiyoruz. Biraz da hızlandırılmasını istiyoruz. 2 Eylül 2013 tarihinde ihale oldu ve 1 yıl süre verdiler tamamlanması için. Şu anda hiçbir işlem yapılmadı. Kanallar tamamlanmadı. Yenipazar belediyesine ilgilendiren Katrancı Mahallesi’nde bulunan düğün yerimiz var. Bunun eksiklerinin giderilmesini istiyoruz. Şu an Hacıköseler’de ki biraz belediye biraz da halktan destek alaraktan epey işimizi bitirdik.
H.K
: Muhtarım 2019 yerel seçimlerinde aday olacak mısınız?
A.S
: Aday olma konusunda birinci dönemde de olduğu gibi üçüncü dönem için olursa da aynı şeyi söylüyorum. İlk dönemimde arkamdan iten bir halk kitlesi vardı. İlla ki aday olmam yönümde. Aday olup olmama konusu halka bağlı. “Artık sana yeter, çekil” derse ben yokum ama halk “arkanda biz varız, devam et” derse değerlendireceğim.
H.K
: Muhtarım SES Gazetesi aracığıyla mesaj bırakmak ister misiniz?
A.S
: Öncelikle bu fırsatı bana verdiğiniz için SES Gazetesi adına, size teşekkür ediyorum. Tüm İslam aleminin, bütün Aydın halkının, bütün Yenipazar halkının ve tüm Hacıköseler halkının Kurban Bayramını tebrik ediyorum. Bütün ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.