Gündem

Örentahtlılar, kömür ocağı istemiyor

Aydın’ın Bozdoğan ilçesi Örentaht Mahallesi’nde kurulması planlanan linyit kömürü ocağı projesinin iptali için dava açıldı.

Abone Ol

Aydın Adliyesi önünde bir araya gelen mahalle sakinleri ve çevreciler, “Zehirlenmek istemiyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Örentaht mahallesinde 75 hektarlık alanda uygulanması ve yılda 2 milyon ton linyit kömürü çıkartılması hedeflenen linyit kömürü maden ocağı projesi için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne 58 parsel şahıs arazisinin acele kamulaştırılması yetkisi verilirken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı çıkarıldı.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI

Mahallelerinde linyit kömür ocağına karşı çıkan Örentahtlılar hukuki yollara başvurdu. Aydın Çevre ve Kültür Koruma Derneği (AYÇED) ile Latmos Platformu’nun desteği mahalle sakinleri tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali için dava açıldı. Latmos Platfotmu kurucu üyesi hukukçu Mehmet Çilsal’ın hazırladığı dava dosyası Aydın Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne teslim edildi. Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın Barosu Başkanı Utku Devrim Barış Aslan, adliye önünde konuyla ilgili açıklamada bulunan vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarına destek verdi.

“KÖMÜR OCAĞI İSTEMİYORUZ”

Örentaht Muhtarı Mehmet Aslan da köyde maden ocağı açılmasını istemedikleri söyledi. Projenin etkilerinin toprak kaybıyla sınırlı kalmayacağını su, hava kirliliği ile bölgenin doğal dokusunun bozulacağını ifade eden Aslan, tarım ve zeytincilikle geçimini sağlayan mahalle sakinlerinin göç etmeye zorlanacağını dile getirdi.

“İPTALİ İÇİN BAŞVURDUK”

Aydın Çevre ve Kültür Platformu Derneği (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, firmanın alanlarla ilgili hukukun şart koştuğu yükümlülükleri yerine getirmemesine rağmen idarenin “ÇED Gerekli Değildir” kararını verdiğini söyledi. Linyit kömür ocağının tarım arazilerinin üzerine kurulacağını belirten Vergili, “Yaşamlarını ve geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sürdüren Örentaht Mahallesi sakinleri yaşadıkları topraklarda kömür ocağı açılacağını Kasım 2024’te ilan edilen acele kamulaştırma kararı ile öğrenmişlerdir. Yaşam ve üretimlerini asırlardır sürdürdükleri topraklarda açılacak olan kömür ocağını istemeyen Örentahtlılar hukuki yollara başvurmaya karar vermiş ve “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali için dava açmışlardır” dedi.

BARODAN HUKUKİ DESTEK

Aydın Barosu Başkanı Utku Devrim Barış Aslan, çevrenin korunması konusunda mahalle sakinlerinin yanında olduklarını belirterek Aydın Barosu olarak hukuki süreçte desteği sağlayacaklarını kaydetti.