Okumayı Hayatın Merkezine Almak
Kişi Başına
Norveç’li 137 Dolar.
Alman 122 Dolar
Belçika’lı 100 Dolar
Avusturya’lı 100 Dolar
Güney Kore’li 39 Dolar
İspanya’lı 39 Dolar
Dünya Ortalaması 1,3 Dolar
Türkiye’li 0.45 Dolar( 45Sent)
Dünyayı yöneten “KALEM , MÜREKKEP VE KAĞITTIR”
Kitap, ömrü uzatmanın en iyi ilacıdır. Kim ki kitap sever ve okur, onun yaşayışı dolu ve zengin olur. Zira insanın baş düşmanı boşluk ve tembelliktir ki bu da stresi doğurur . Stresler de insanın ölüm alarmlarıdır. Düşünmeden öğrenmek faydasız, öğrenmeden düşünmek tehlikelidir”
“ Kitap okumakla insan zekası gelişir ”
“Dünyayı yöneten KALEM , MÜREKKEP VE KAĞITTIR”
Kitap,düşünce bahçelerinden devşirilmiş bir buket çiçek, DÜNLE YARIN ARASINDA çetin bir yolun yolcusu olan insanın önüne serpilmiş bir kucak ışıktır.
İbn-i Rüşt: Sadece evlendiği gün ve babasını kaybettiği gün kitap okuyamamıştır.
Ely Burn :İsmindeki bir demirci, boş vakitlerini değerlendirerek 8 dil ve 22 Avrupa Lehçesi öğrenmiştir.
Churchill: Yurt dışı seyahatlerinde okuyacağı kitaplar kalacağı otele yerleştirilirmiş.
Maison Good: Londra’da hastalarını ziyarete giderken araba içinde Lukretiyus adlı meşhur eseri tercüme etmiştir.
Amerika’lı yazar Marjorie Holmes: Dört çocuk annesidir. Yüzlerce makale ve 17 kitap yazmıştır. “Disiplinliyim, planlıyım. Heveslerime karşı koymayı ve zamanımı tanzim etmeyi erkenden öğrendim” demiştir.
ABD Başkanlarından Abraham Lincoln;Çocukluğunda bir çiftçinin yanında ırgat olarak çalışırken çift sürdüğü hayvanlara istirahat verdiğinde kitap okuyarak bazı okulları dışardan bitirmiştir. Bakkal çıraklığı yaparken de müşteri gelmediği zamanlarda kitap okuyarak liseyi ve üniversiteyi bitirmiştir.
Kişi başına düşen kitap sayısı
Almanya’da 1000 kişiye 2.700
Rusya’da 1000 kişiye 18.000
ABD’de 1000 kişiye 12.000
Japonya’da 1000 kişiye 1.100
Türkiye’de 1000 kişiye 7 kitap düşer.
Basılan kitap sayısı
ABD’de bir yılda 72.500 kitap basılıyor.
Rusya’da 38.000
Almanya’da 49.000
Japonya’da 42.000
Türkiye’de 7.000
Türkiye kumarda dünyada ikinci
İsrafta birinci
Alkolde üçüncü
Sigarada dördüncüdür.(2010 verileri)
CEMİL MERİÇ...
Odanın ortasında bir masa. Masanın üstünde bir sandalye . sandalyeninde üstünde elinde kitabını okumaya çalışan bir mütefekkir: CEMİL MERİÇ...
Gözlerindeki rahatsızlığın okumasını zorlaştırdığı bu yıllarda, okuma açlığını bu şekilde gidermeye çalışıyor. Bunu yaparken tavandaki lambanın ışığından faydalanıyor. Çünkü lambayı kendisine yaklaştıracak bir iki metre kabloya vereceği paranın hesabını yapmak zorunda...
“...Düşman bir çevrede ister istemez kitaplara kaçıyorum. Yani düşünce ve edebiyata hür düşünce sonunda yönelmiyo-rum. Yasamak için kendime bir dünya inşa etmek zorun-dayım! Kitap bir liman benim için, kitaplarda yaşadım ve kitaptaki insanları sokaktakilerden daha çok sevdim. Kitap benim has bahçemdi. Hayat yolculuğumun sınır taşları kitaplardı.’’
Bilgi, sadakatin varlığını öğretir
İrfan,sadakatin bütün benliğe nüfuzuna sebep olur. Tefekkür ise, millet ve memleketi için: “Hizmet muvaffak olsunda varsın bizm yerimiz caminin pabuçluğu olsun” prensibini hayatının merkezine yerleştirir. Albert Einstein’ın dediği “ilimsiz din topal; dinsiz bilgi de kördür.
Artık, nitelikli bilgi ile donatılan nesil, gücünün farkında olarak – büyük şair Necip Fazıl’ın ifadesiyle-: “Surda bir gedik açtık, Mukaddes mi mukaddes; Ey kahpe rüzgar ne yandan esersen es” rahatlığıyla gelecek vizyonunu çizecektir.