Öfkelenmenin pozitif yönü
Bir duruma neresinden baktığınız önemlidir. Her durum pozitif veya negatif görülebilir. Her ne kadar öfkelenmek “negatif” bir durum görünse de bazı özel sebeplerden dolayı “pozitif” de görülebilir.
Öfkelenmenin pozitif bir yanı olduğun biliyor muydunuz? Hayatınızdaki her şey dengeli ise, sıkıntı yok. Kızgın olmak her zaman kötü değildir ve doğru bir şekilde ifade edildiğinde bir çok problemden hatta hastalıklardan kaçınmamıza yardımcı olur.
Öfkelenme, sürekli bize kötü, yıkıcı, bu yönünün değiştirilmesi veya saklanması gereken bir duygu olarak damgalanmıştır. Günümüzde hala bu durumu yaşıyoruz ve galiba yaşamaya da devam edeceğiz. Öfkenin mantıksız, bahsedilemez ve gösterilmemesi gereken bir şey olduğuna inanıyoruz. Öfke hakkında son yapılan araştırmalara göre öfkenin negatif, ilkel ve zararlı bir duygu olduğunu düşünmeye eğilimliyiz.
Eğer duymuş olduğumuz öfkeyi doğru kullanmayı bilirsek bize fayda sağlayabilir.
Peki öfkemizi belli etmek, bize ne gibi faydalar sağlayabilir ?
Öfkelenmek sizi motive eden bir güce sahip olan bir durumdur. Bir şey için çok sinirlendiğiniz bir andan sonra, hiç onu değiştirmeye veya geliştirmeye çabaladınız mı ? Öfke, bünyemizde farklı şeyler yapmamızı engelleyen zihinsel ve duygusal duvarlarımızı açmanın veya kırmanın bir yoludur. Eğer bir şey öfkeye neden olursa, genellikle onu düzeltmeye eğilimli oluruz.
Öfkeli bir insanın daha iyimser olduğu görülmüştür. Biraz tuhaf geldi değil mi? Doğru okudunuz evet, öfkeli bir insan daha iyimserdir. Yukarıda bahsettiğim gibi spesifik bir konuda sinirlenen insanlar, sorunu çözmek için daha fazla uğraşıyorlar. Bu sebeple gelecekte neyin işe yarayabileceğini biliyor ve daha az pessimist oluyorlar.
Son olarak, öfke görüşmeler sırasında iyi bir strateji olarak kullanılabilir. Bir çok insan bu duyguyu istediklerini almak için kullanıyor. Bunun uygun bir yol olduğunu söyleyemesek de, bu öfkenin keşfedilmeye değer başka bir pozitif karakteristik özelliğidir.