İnternet kavramının hayatımıza girişi çok uzak değilken bile, yakın zamanda yeni bir kavram daha çıktı: Nesnelerin İnterneti
Basitçe, nesnelerin yani eşyaların internet üzerinden birbirleriyle ya da merkezi bir sistem ile iletişim kurması olarak düşünebiliriz. Bir eşyanın akıllı sayılabilmesi için sensörünün olması ve bunu internet aracılığıyla başka bir yere aktaracak yapısının olması yeterlidir.
Nesnelerin internetinin kullanım alanı olarak ulaşımdan ev içi uygulamalara, trafikten tarıma, sağlıktan tedarik yönetimine kadar birçok alanı sayabiliriz.
Ev içine bakarsak, evin sıcaklığını ayarlayan akıllı termostatlar, siz gelmeden önce evi ısıtan/soğutan ya da havalandıran klimaları sayabiliriz. Sizin yolda arabanızla geldiğinizi, arabanızın kaç dakika sonra eve varacağını ilettiği, evdeki klimanın da buna göre evi ısıttığı/soğuttuğu bir sistemi hayal edin. Belki şu an düşünmesi kolay ama uygulaması zor olan bu durum çok yakın zamanda tüm evlerde kullanılacak.
Evinizde çocuğunuz yere bir şey döktüğünde, zeminin ya da evdeki kameraların bunu süpürgeye iletmesi ve süpürgenin doğrudan kirli olan noktayı temizlemesi hayatımızı kolaylaştıracak uygulamalardan bir tanesi olarak nesnelerin internetine örnek olarak verebiliriz
Aynı şekilde gittiğiniz marketi düşünün, kasada ürünün barkodu okutuluyor, ürün kasadan geçtikten sonra depo ile iletişim kursa, kendiliğinden hangi üründen ne kadar gelmesi gerekiyorsa otomatik depoya gelse. Depodan da otomatik bir şekilde raflar dolsa. Bugün barkod üzerinden envanter takibi yapılsa da insan faktörü ile tedarik süreci yönetiliyor. Nesnelerin interneti ile süreçler daha hızlı ve neredeyse sıfır hata ile ilerleyebilir.
Akıllı şehir uygulamaları ile trafik ışıklarının, araçların, çöp kutularının vb hepsinin sensörü olduğunu ve tek bir merkezden yönetildiğini düşünün. Karşıdan araç gelmiyorsa trafik ışığı kırmızı yanıp araçları bekletmeyecek, trafiğe uygun bir şekilde yanacak, çöp kutusu dolduğunda hemen haber verip boşaltılmasını sağlayacak bir yapıyı çok uzak olmayan bir zamanda kullanacağız.
Hayvancılıkta ise, ortamın ısı ve nem durumunu takip edip ona uygun çözümler sunan, yem ve su bittikçe dolduran, depodaki yem miktarına göre sipariş veren entegre sistemler sunuluyor.
Nesnelerin internetinin gibi birçok faydası vardır. Bunlar;
* Verimlilik artışı
* İş yükünün azalması
* Kaynakların daha iyi kullanılması
* Maliyetlerin azalması
Avantajları yanında her sistemin olduğu gibi dezavantajları da var.
Dezavantajları ise;
* Verilerinin güvenli bir ortamda saklanmaması
* Kötü niyetli kişiler tarafından kişisel bilgilerin ele geçirilmesi
* Güvenlik açıklarından yararlanılarak istemediğiniz şekilde sistemlerin çalışması
Kış ayında evinizi sıcak bulmak yerine soğuk bulmanız, klimanızın yanlış çalışması en masum zararlarından biri olabilir.
Teknolojiye ayak diremek yerine, insanlığa hizmet ve doğa için, sürdürülebilir bir ekosistem kurmak için teknolojiden yararlanmak gerekiyor.