Aydın Valiliği tarafından tarımsal arazilerin yalnızca yüzde 50’sinin sulanabileceğine yönelik alınan karar, üreticilerde büyük bir endişeye yol açtı. Ektiği arazide yeterli suya ulaşamayan çiftçi, ciddi verim kaybı riskiyle karşı karşıya kalırken, bu durum Aydın tarımını da tehdit ediyor. Sorunun çözümü için Aydın Ziraat Odaları’nın girişimleri devam ediyor.
Bu çerçevede AK Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş, Seda Sarıbaş ve Ömer Özmen, Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ile birlikte ilçelerdeki ziraat odası başkanlarıyla Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Balta’yı ziyaret etti.
Sulama krizine çözüm arayan Aydın heyeti, Ankara’dan iki farklı öneriyle döndü. Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak ise bu seçenekleri üreticiyle paylaşmak ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Nazilli Ticaret Borsası toplantı salonunda çiftçilerle buluştu.
YÜZDE 100 SULANMA KARARI ONAYI
Karşılıklı görüş alışverişi ile ilerleyen toplantıda Başkan Anlıak, Ankara’da ve Aydın’da DSİ yetkilileri ile yapılan toplantılarda verilen bilgileri üreticilere aktardı. Anlıak, “Yüzde 50 sulama problemi nedeniyle 4 defa DSİ’de toplantı yaptık. En son da milletvekillerimizle DSİ genel müdürümüzle görüştük. Şubat ayında valiliğin yüzde 50 sulama kararının ardından çiftçiler duruma karşı çıktı. ‘Araziler kiralandı, ekildi dikildi’ diye. Bu sorunları her toplantıda belirttik. ‘Valilik kararı kesindir’ dediler. Aydın Ziraat Odaları başkanları olarak biz hepimiz sizin yanınızda olduk. ‘Yüzde yüzünü sulamak istiyor çiftçi’ dedik. Arazilerin ekildiğini söyledik. Sabit tesislere iki defa su verilmesi kararı konuşuldu. DSİ’den bize söylenen; ‘madem çiftçiler böyle istiyor, biz barajları açarız yüzde yüz sulama yapılır ama bir defa mı olur iki defa mı olur onu bilemeyiz’ dediler. ‘Aydın ziraat odaları olarak imzanızı toplayın, biz o zaman izin veririz’ dediler. Ben de ‘sabit tesisleri ayrı tutarsanız o zaman imza atarız’ dedim. Bu iki seçenek arasında kararı birlikte verelim istedim, sizin görüşlerinizi alıp kendi başıma iş yapmamış olmak istedim.” ifadelerini kullandı.
NAZİLLİLİ ÇİFTÇİLER İSYAN ETTİ
Başkan Anlıak'ın aktardığı bilgilerin ardından duruma isyan eden çiftçiler tepkilerini şu sözlerle ifade ettiler;
"Bizim halimiz ne olacak? Doğuda 280 km yapay nehir var. Bizim buradaki hizmetlerimiz nerde? Bizim Milletvekillerimiz nerde? DSİ bizim kanallarıma bugüne kadar ne yapıyor? Daha temizliği bitirmediler bizim orada. Hepimiz aynı gemideyiz. Bu gemi su alırsa hepimiz gideceğiz. Burada ki çiftçiler ekin ekemediği zaman Nazilli’deki vatandaşlar ne yapacak? Devlet nasıl para kazanacak? Para yoksa insanlar nasıl alışveriş yapacak? Yetkililer karşımıza çıksınlar. Mazot desteği vermesin, sadece su desteği versin bize. "
"GEREKİRSE EYLEM YAPILSIN"
Pirlibey Muhtarı Mustafa Kaner, seslerini duyurmak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ederek, "Yeter artık nedir bu çiftçilerin çektiği? Nerede bu yetkililer? Gerekirse beni görevden alsınlar ama ben sesimizi duyurucam. Sitemim sizlere değil arkamızda durmayan kişilere. Böyle giderse çiftçilik bitecek. Gerekirse Ankara’da, Aydın’da eylem yapalım artık bir çözüm bulunsun.” dedi.
NİHAİ KARAR VERİLECEK
Toplantının sonunda gazetecilere açıklama yapan Başkan Anlıak, “Ova çiftçilerinin arazilerini yüzde yüz mü sulasın, yüzde elli mi sulasın diye toplandık. Çiftçilerimizin fikirlerini aldık. Verimli bir toplantı oldu. Çiftçilerimiz ‘Biz arazilerimizi ektik, biçtik. Yüzde yüzünü sulayalım, barajlardaki suların yettiği kadar’ sonucu çıktı. Şimdi DSİ ve Valilikle toplantı var. Buradan hemen oraya gideceğim. Valilik de nihai kararını bugün ya da yarın açıklayacak. Ama bizim Nazilli çiftçimiz arazilerinin yüzde yüzünü sulamayı talep etti." ifadelerine yer verdi.